Οικονομία

Εφορίες – «χαφιέδες» των τραπεζών με το νόμο!

Άλλο ένα «όπλο» στα χέρια των τραπεζών και των μετόχων πρώην ΔΕΚΟ, πρόσφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να εντείνουν το πλιάτσικο σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Συγκεκριμένα με (ν)τροποπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης και ψήφισε την Πέμπτη η κυβερνητική πλειοψηφία επιτρέπει στις εφορίες να παρέχουν απόρρητα στοιχεία των φορολογούμενων ακόμα και σε διατραπεζικές εταιρείες! 

Η κυβέρνηση των τραπεζιτών, με μια τροπολογία κομμένη και ραμμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μετόχων και «κορακιών» του τραπεζικού συστήματος σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα όμως ανοίγει το δρόμο για να ορμήξουν πάνω στο λαό από τις ΔΕΚΟ μέχρι τους Δήμους για να εισπράξουν ανείσπρακτες οφειλές. Στην τροπολογία ειδικότερα προβλέπεται η εκχώρηση φορολογικών στοιχείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, «αμιγείς ή μεικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «στα οποία το κράτος είναι μέτοχος»!  Ουσιαστικά δίνει το σύνθημα για εφόρμηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στις περιουσίες εργαζομένων και συνταξιούχων προκειμένου να …πληρωθούν ανείσπρακτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, δημοτικά τέλη, χρέη σε ΟΤΑ κ.α.

Με στόχο να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια και των πολιτών που έχουν οφειλές σε πρώην ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία «δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς» να ενημερώνουν τα αρχεία τους λαμβάνοντας απόρρητα στοιχεία από τις εφορίες!!!

Πλέον οι εταιρείες – εκβιαστές που λειτουργούν για λογαριασμό Τραπεζών και ΔΕΚΟ θα έχουν στα χέρια τους και προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων όπως ΑΦΜ, περιουσιακά στοιχεία κ.α. Η παροχή των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων θα συμβάλει στην ενίσχυση του κλίματος των πιέσεων προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί και για πιο ευαίσθητα δεδομένα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αθανάσιος Βαρδαλής, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δίνετε το δικαίωμα σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου, δηλαδή σε ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη. Ρωτάμε το εξής: Πρόκειται για μέσο πίεσης των λαϊκών στρωμάτων, έτσι ώστε να πάνε να αποπληρώσουν οφειλές για τα κόκκινα δάνεια; Αν πρόκειται γι’ αυτό, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία».

Η κυβέρνηση ωστόσο επιχείρησε να ντύσει το νέο νομοθετικό τερατούργημα με …εύηχες αναφορές αναγκαίας χορήγησης των φορολογικών στοιχείων προκειμένου «να επιτυγχάνεται η ακριβέστερη ταυτοποίηση» αυτών που είναι καταχωρημένοι στα αρχεία των διατραπεζικών εταιρειών, με τον ισχυρισμό ότι «η τήρηση αξιόπιστου αρχείου από μέρους των εταιρειών αυτών με ακριβείς πληροφορίες, μειώνει τυχόν επισφάλειες».

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία στοιχεία των φορολογούμενων μπορούν να δοθούν σε:

— διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για τον σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν. Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων:

— ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μητέρας και ο ταχυδρομικός κώδικας

— ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα

— σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις οτα και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

 

(Επισκέψεις: 1.459 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend