Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕ: Σφοδροί ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά, ομοφωνία ότι οι λαοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό

Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής παρέπεμψαν επί της ουσίας, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, όλα τα ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν σφοδρούς..

Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής παρέπεμψαν επί της ουσίας, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, όλα τα ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν σφοδρούς ανταγωνισμούς. Για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, καθώς η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στάση και παραμένει αντίθετη με αυτή την πρόταση. 

Οι υπουργοί αναλώθηκαν σε ευχολόγια περί «εξεύρεσης άμεσης κοινής λύσης» και επανέλαβαν ότι θα αρχίσουν την από κοινού αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι…

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν. Συνεπώς ζητήθηκε από την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες», δήλωσε ο μετά τη συνάντηση ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Γ. Σικέλα, που ήταν ο προεδρεύων της Συνόδου. 

Για τον φετινό χειμώνα που είναι μπροστά μας, οι λαοί θα πρέπει να αρκεστούν στις «συστάσεις» όπως αυτή του Β. Σόιμπλε να φορέσουν και… δεύτερο πουλόβερ!

Στην πραγματικότητα, το μόνο δεδομένο στα ενδοαστικά παζάρια είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής που έχει καταδικάσει στην ενεργειακή φτώχεια τους λαούς, δηλαδή η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», η απελευθέρωση της αγοράς και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλ. Μίλερ.

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Βλ. Πούτιν

 
Πηγή: Associated Press

Με νέες προσπάθειες για λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2» και για δημιουργία ρηγμάτων στον ευρωατλαντικό άξονα, όπου οξύνονται οι αντιθέσεις, επανήλθε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν μιλώντας στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, αφήνοντας ξανά υπονοούμενα κατά των ΗΠΑ και καλώντας την ΕΕ να αποφασίσει μαζί με τη Ρωσία το μέλλον των δυο αγωγών στη Βαλτική.

Το σαμποτάζ στους δυο ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream» που καταλήγουν στη Γερμανία, «αποτελεί πράξη διεθνούς τρομοκρατίας με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», σημείωσε ο Βλ. Πούτιν, υποστηρίζοντας πως πίσω από αυτή την πράξη «βρίσκονται εκείνοι που επιθυμούν τη διακοπή των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Υπενθύμισε πως η μια γραμμή του «Nord Stream 2» είναι ασφαλής και μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ενώ η «μοίρα των Νord Stream θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Ρωσία και την ΕΕ». «Είναι εφικτό να επιδιορθωθούν οι ζημιές στους αγωγούς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Μόσχα πιέζει ιδιαίτερα για τη λειτουργία του Nord Stream 2, ενός ολοκαίνουργιου αγωγού με μεγάλη χωρητικότητα, που δεν λειτούργησε ποτέ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν άφησε περαιτέρω υπονοούμενα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε θέση να προμηθεύουν ενέργεια σε υψηλότερες τιμές. «Οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκάσουν την Ευρώπη να αγοράσει το υγροποιημένο φυσικό αέριό της (LNG). Το ρίσκο όμως είναι ότι οι προμήθειες LNG δεν είναι σταθερές», σημείωσε.

«Ενεργειακός κόμβος» στην Τουρκία…

Ασκώντας περαιτέρω πιέσεις προς την ΕΕ – ιδιαίτερα προς τη Γερμανία – ο Πούτιν σημείωσε την «ετοιμότητα» της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα και στην Τουρκία, αν οι εταίροι ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

«Μπορούμε να κάνουμε τις κύριες διαδρομές του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, την ώρα που η Γερμανία με τους δύο αγωγούς Νοrd Stream να καταλήγουν στο έδαφός της θα μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο στην Ευρώπη.

Μάλιστα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλ. Νόβακ, δήλωσε στο ενεργειακό φόρουμ ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής πρόσθετων γραμμών στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν λίγο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, που έβαλε την Τουρκία στο ενεργειακό «παιχνίδι» απέναντι στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «Φόρμουλα Τουρκίας» στο ευρωπαϊκό πρόβλημα ενέργειας.

(Πηγη: 902 – Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», TASS, «Ria Novosti»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις