Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εχασε την πλειοψηφία ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα — Η αντιπολίτευση είπε όχι σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Η αντιπολίτευση στη Σρι Λάνκα χαρακτήρισε χθες «παράλογη» την πρόταση να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και απαίτησε την παραίτηση του Γκοταπάγια Ρατζαπάκσα

Η αντιπολίτευση στη Σρι Λάνκα απέρριψε τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς τη «παράλογη» την πρόταση του προέδρου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απαιτώντας αντίθετα την παραίτηση του Γκοταπάγια Ρατζαπάκσα  εν μέσω της αυξανόμενης επιδείνωσης των ελλείψεων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων που πλήττουν τη χώρα και τα αυταρχικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας του λαού της νησιωτικής χώρας.

Η πρόσκληση του προέδρου προς τις πολιτικές δυνάμεις καταγράφηκε την ημέρα που οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν στην καταστολή νέων μαζικών κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να καταλάβουν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα , του μεγαλύτερου αδελφού του αρχηγού του κράτους και θεωρούμενου ως αρχηγού της ισχυρής οικογένειας πολιτικών στην Τανγκάλα, στο νότιο τμήμα της νήσου.

Χτες Τρίτη 5.4.2022 η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν οι πρώην σύμμαχοι του Ρατζαπάκσα  του ζήτησαν να παραιτηθεί, μετά από τις πολύμερες διαδηλώσεις στους δρόμους για την ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση της χώρας.

Οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης – μαζί με τον πληθωρισμό ρεκόρ και τις εξοντωτικές διακοπές ρεύματος – έχουν προκαλέσει εκτεταμένη δυστυχία στην πιο οδυνηρή ύφεση της χώρας από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.

Ο άλλοτε ισχυρός κυβερνητικός συνασπισμός του προέδρου Γκοταπάγια Ρατζαπάκσα βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά παραιτήσεων, που κορυφώθηκαν χτες με την ανακοίνωση της παραίτησης του νέου υπουργού Οικονομικών μόλις μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αλί Σάμπρι που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, αντικαθιστώντας τον Μπάσιλ  Ρατζαπάκσα, αδερφό του προέδρου, παραιτήθηκε ξαφνικά την επόμενη μέρα (χτες).

«Παρόλο που λυπάμαι για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε, πιστεύω ότι ενεργούσα πάντα προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο Σάμπρι, προσθέτοντας ότι χρειαζόταν ένας πιο ικανός υποψήφιος για να σώσει τη χώρα από την κακή οικονομική της θέση.

Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Σρι Λάνκα εκτός από τον πρόεδρο και τον μεγαλύτερο αδελφό του, πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα παραιτήθηκαν αργά την Κυριακή.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η πρώτη από τότε που δεκάδες βουλευτές απέσυραν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ρατζαπάκσα, συμπεριλαμβανομένων 16 βουλευτών από το Κόμμα Σρι Λάνκα Podujana (SLPP) του ίδιου του προέδρου και τους πρώην συμμάχους του συνασπισμού.

Πέντε έδρες λείπουν πλέον από την κυβέρνηση για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των 225 μελών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση του προέδρου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση ενότητας που θα ηγείται από τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα.

Έντονες διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα των 22 εκατομμυρίων, παρά τους νόμους έκτακτης ανάγκης που επιτρέπουν στα στρατεύματα να προχωρούν σε συλλήψεις των συμμετεχόντων.

Στο Κολόμπο, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες πολιόρκησαν για ώρες τη Δευτέρα τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού, τα οποία προστάτευαν ένοπλοι αστυνομικοί.

Πλήθη προσπάθησαν να εισβάλουν στα σπίτια περισσότερων από δώδεκα κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του προέδρου στο Κολόμπο. Οι διαδηλωτές έκαψαν τα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

Τέτοιες διαδηλώσεις θα ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικούς μήνες στην περιοχή αυτή, παραδοσιακά οχυρό των υποστηρικτών της οικογένειας Ρατζαπάκσα .

Μετά την παραίτηση σχεδόν όλων των μελών της κυβέρνησης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα , ο πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να «συμμετάσχουν στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στην εθνική κρίση».

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά. «Δεν θα ενταχθούμε σε αυτή την κυβέρνηση», ήταν η αντίδραση του Εράν Βικραμαράτνε, της κυριότερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης, της Ενωμένης Εθνικής Δύναμης (SJB). Άλλοτε δημοφιλής και ισχυρή, «η οικογένεια Ρατζαπάκσα  πρέπει να αποσυρθεί» από τα πολιτικά πράγματα, υποστήριξε.

Οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου

Ο πρόεδρος «πρέπει να τρελάθηκε αν πιστεύει ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που καταρρέει», είπε από την πλευρά του στον Τύπο ο Ανούρα Ντισαναγιάκε του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού (JVP).

«Η πρότασή του είναι παράλογη και κάνει έξαλλο τον λαό που απαιτεί την παραίτησή του», συμπλήρωσε ο Αβραάμ Σουμαντιράν της Εθνικής Ένωσης των Ταμίλ.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται ελλείψεις βασικών αγαθών (τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων…), διακοπές της ηλεκτροδότησης και πληθωρισμού-ρεκόρ, χωρίς τίποτα να αφήνει να διαφανεί πότε ή πως θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές χρημάτων και, αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η Σρι Λάνκα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, που φθάνει τα 51 δισεκ. δολάρια.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης τις μειώσεις φόρων που στέρησαν έσοδα από το κράτος.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως οι διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της χρονιάς.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ατζίτ Καμπράλ, ο οποίος εναντιωνόταν στο κυβερνητικό σχέδιο να ζητηθεί πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του την Δευτέρα.

Λίγη ώρα νωρίτερα το χρηματιστήριο στο Κολόμπο είχε αναστείλει τη συνεδρίασή του, καθώς ο βασικός δείκτης έκανε βουτιά 5,92% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συναλλαγών, σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το όριο του 5% που οδηγεί σε αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης.

«Γκότα, φύγε»

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους όλης της χώρας από την Κυριακή.

Στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα μαύρα, χιλιάδες νέοι οργάνωσαν χθες ειρηνική διαδήλωση σε πολυσύχναστη πλατεία της πρωτεύουσας Κολόμπο.

«Ρατζαπάκσα  παραιτήσου», ήταν το σύνθημα σ’ ένα πλακάτ. «Να επιστρέψεις τα κλεμμένα», σ’ ένα δεύτερο. «Γκότα, φύγε», φώναζε το πλήθος σε άλλη συγκέντρωση στην πόλη, αναφερόμενο στον πρόεδρο που επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε πολλές περιοχές της νήσου τα σπίτια ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων περικυκλώθηκαν από διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, easterneye.biz

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις