Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δυτική Οχθη: Τουλάχιστον εννέα οι Παλαιστίνιοι νεκροί από την σημερινή επιδρομή του ισραηλινού στρατού

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Τζενίν, έριξαν δακρυγόνα μέσα σε παιδιατρική κλινική νοσοκομείου και εμπόδισαν την πρόσβαση ασθενοφόρων και ιατρικού προσωπικού -- Γενική απεργία κηρύχθηκε στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ

Ο αριθμός των νεκρών από την σημερινή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε στους εννέα και ο αριθμός των τραυματιών σε 20, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κρατους της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Υγείας Μάι Αλ-Κάιλε, σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η κατάσταση στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Τζενίν, είναι κρίσιμη» και ανέφερε ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι τέσσερις σοβαρά, κατά τη διάρκεια της βίαιης επιδρομής στην πόλη και τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, οι στρατιώτες κατέστρεψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό Jenin Camp Club.

Ο Al-Kaileh πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις κατοχής εκτόξευσαν, σκόπιμα, δακρυγόνα στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Τζενίν, προκαλώντας ασφυξία σε πολλούς που παραβρίσκονταν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους μητέρες και παιδιά

Μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη εισέβαλε στην πόλη και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, όπου ελεύθεροι σκοπευτές κατέλαβαν θέσεις στις στέγες των σπιτιών, πυροδοτώντας βίαιες συγκρούσεις.

Οι βαριά οπλισμένοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ντόπιων νεαρών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδό τους, τραυματίζοντας επτά, από τους οποίους ένας τραυματίστηκε σοβαρά από πραγματικά πυρά στο στήθος και τον μηρό.

Η στρατιωτική δύναμη διέκοψε την παροχή ρεύματος στο στρατόπεδο, αρνήθηκε την πρόσβαση σε παραϊατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους σε αυτό και άνοιξε απευθείας πυρ εναντίον ενός ασθενοφόρου.

Ο υπουργός Υγείας, Mai al-Kaileh, δήλωσε ότι οι πρώτες ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (ΛΔΚ) στο σημείο δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τους τραυματίες καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες περιόρισαν την πρόσβαση στον καταυλισμό και εμπόδισαν τα ασθενοφόρα να παραλάβουν και να μεταφέρουν τραυματίες.

Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε μια επείγουσα συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση, να σωθούν οι ζωές των Παλαιστινίων και να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία, ενώ προέτρεψε τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν επειγόντως για να βοηθήσουν να σταματήσουν οι πρακτικές του ισραηλινού στρατού.

“Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει ό,τι κινείται”, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής “ζουν σε κατάσταση πολέμου”.

“Αυτό που συμβαίνει στη Τζενίν και τον καταυλισμό της είναι μια σφαγή την οποία διαπράττει η κυβέρνηση κατοχής του Ισραήλ”, κατήγγειλε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Με τους σημερινούς θανάτους, ανεβαίνει σε 24 ο αριθμός των Παλαιστινίων, πολιτών ή μελών ένοπλων οργανώσεων, που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε βίαια επεισόδια με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους.

 

Γενική απεργία κηρύχθηκε στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ

 

Μια 24ωρη γενική απεργία κηρύχθηκε σήμερα Πέμπτη σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης καθώς και στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ σε ένδειξη πένθους για τους Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης ισραηλινής επίθεσης στο την πόλη Τζενίν και την κατασκήνωση σήμερα το πρωί.

Η Φατάχ κάλεσε σε γενική απεργία και ζητάει από τους Παλαιστίνιους σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα σημεία ελέγχου.

Από wafa.ps

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις