Διεθνή

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Πολύ κάτω από το 50% η συμμετοχή

Στο 36,6% ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας στη γειτονική χώρα. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 97% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,37% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64% .

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, απείλησε με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν δεν γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη αποχή.  Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE τους κάλεσε να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”.

Ωστόσο να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες μέρες, είχε δηλώσει ότι εφόσον η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρότερη από το 50%, τότε όχι μόνο θα καθιστούσε άκυρο το δημοψήφισμα, αλλά θα έμπαινε και τέλος συνολικά στην Συμφωνία των Πρεσπών.   

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, δηλώντας πίστη στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς  ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Και ο Τσίπρας το (αμερικάνικο) βιολί του…

Την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας σε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, έσπευσε να στηρίξει την απόφαση του για να συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας, προς ευχαρίστηση του …αφεντικού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Κομισιόν: Παρά το δημοψήφισμα …προχωράμε!
 
Στην πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, όπου ως γνωστό η συμμετοχή ήταν μόλις 35%, ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
«Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Με την πολύ υπολογίσιμη ψήφο υπέρ του “ναι”, υπάρχει ευρεία υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών και στο ευρωατλαντικό μονοπάτι της χώρας. Τώρα αναμένω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση και να προχωρήσουν με την μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα πέρα από κομματικές γραμμές, προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ».
(Επισκέψεις: 637 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend