Κοινωνία

Δικηγόροι οικογένειας Ν. Σαμπάνη: Οι ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου συγκαλύπτουν το φιάσκο της ΕΛΑΣ

Για «συγκάλυψη» και «νομιμοποίηση» του «φιάσκου», όπως το χαρακτηρίζουν, της ΕΛ.ΑΣ στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από αστυνομικά πυρά του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, κατηγορούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι συνήγοροι της οικογένειας του νεκρού.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου το πρωί της Δευτέρας, οι Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη αναφέρουν:

«Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ στο Πέραμα, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, έχει κατανοηθεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία”, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν. Ο Υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων. Ας το ακούσει η ελληνική κοινωνία: οι αστυνομικοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι, ένοπλοι και επικίνδυνοι», σημειώνουν οι τρεις δικηγόροι.

«Και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με κατεύθυνση του Υπουργού για περισσότερες “καταδιώξεις” και με ευθεία στοχοποίηση “ομάδων υψηλής παραβατικότητας“. Το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα λογοδοτήσει σε διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα για τη συστηματοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους. Η ευθύνη για ο,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης», συνεχίζουν.

«Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια του δολοφονημένου από όπλα αστυνομικών Νίκου Σαμπάνη», καταλήγουν.

(Επισκέψεις: 280 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend