Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διεργασίες και παζάρια για την Ουκρανία με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Να διασφαλίσει την «στρατηγική της αυτονομία» για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην αρένα του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού επιδιώκει η..

Να διασφαλίσει την «στρατηγική της αυτονομία» για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην αρένα του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού επιδιώκει η ΕΕ, στο φόντο της προσπάθειας των ΗΠΑ να στραφούν όλο και περισσότερο στην αντιπαράθεση με την Κίνα, αφήνοντας σε «δεύτερη μοίρα» τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στη Βρετανία. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, συγκαλεί αύριο, στο Παρίσι, μια σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για την Ουκρανία και την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως έχουν προσκληθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτεκαι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Φυσικά, η όλη συζήτηση για την «συλλογική ασφάλεια της ΕΕ και την ενίσχυση της «αυτονομίας» της, όχι μόνο δεν αφορά τους λαούς της, αλλά είναι από χέρι εχθρική, αφού στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο όπου ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει με τα μπούνια, απογειώνοντας τις πολεμικές δαπάνες σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμμετέχοντας σε όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που προετοιμάζουν μια γενίκευση του μακελειού. 

Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε χθες πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο «τραπέζι» των συνομιλιών για μια «διευθέτηση» του ουκρανικού, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΕΕ. 

Δύο ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν σήμερα ότι η ΕΕ χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και προφανώς μερίδιο από τη λεία. 

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλ.  Στουμπ, από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια πρότεινε να γίνει «κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δηλαδή να υπάρχει ένας ειδικός απεσταλμένος όπως ήταν ο Μάρτι Αχτισάαρι που επισφράγισε την μετατροπή του Κοσόβου σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι «μια προσωπικότητα που θα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλους, που θα λαμβάνεται υπόψη στη Μόσχα, θα λαμβάνεται υπόψη στο Κίεβο, και θα έχει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και που «θα μπορούσε να έχει την εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες» για την Ουκρανία. 

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντ. Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τραμπ δήλωσε πως «είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου». Πρόσθεσε, ακόμη, πως οι «δυτικές» κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ καθώς μπορούν «να αρθούν όσο γρήγορα επιβλήθηκαν».

Βεβαίως, μια συμφωνία τέτοιου χαρακτήρα, ακόμη και αν επιτευχθεί, θα περιέχει τα εύφλεκτα υλικά που θα οδηγήσουν στην επόμενη ανάφλεξη, αφού συστατικά της στοιχεία θα είναι η αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία για την τήρηση της, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας από τους ευρωατλαντικούς και η παγίωση της κατοχής ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Πόσο μάλλον, όταν το ευρωατλαντικό μπλοκ προετοιμάζεται για μια γενικευμένη σύγκρουση με το υπό διαµόρφωση ευρασιατικό.

Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τα όποια παζάρια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας συμβαδίζουν με την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις «κλιμάκωσαν απότομα» τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία χθες, Σάββατο.

Οι βασικές επιθέσεις φέρεται να επικεντρώθηκαν σε περιοχές κοντά στο Ποκρόβσκ, σημαντικό κόμβο επιμελητείας. Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν προς το Ποκρόβσκ εδώ και εβδομάδες στο πλαίσιο της σταθερής τους προέλασης στην περιφέρεια Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας σειρά χωριών στην περιοχή. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν 261 στρατιωτικές συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες, συγκριτικά με μόλις περίπου 100 τις προηγούμενες ημέρες. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των μαχών επικεντρώθηκε σε περιοχές κοντά στο Ποκρόβσκ.

Το βράδυ, εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία στο Κίεβο και στην πόλη Μικολάιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 143 drones, υποστηρίζοντας ότι πολλά καταρρίφθηκαν. Τα ρωσικά πλήγματα με drones προκάλεσαν ζημιές σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Μικολάιφ, 


Από 902.gr

Σχετικά θέματα