Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διανομείς: Στάση εργασίας και μοτοπορείες σε όλη τη χώρα ενάντια στις μετατροπές συμβάσεων

Με στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες που οργανώνουν σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις απαντούν οι εργαζόμενοι..

Με στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες που οργανώνουν σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην «e-food» στον εκβιασμό της εργοδοσίας, με τον οποίο επιδιώκει να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες».

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα το σωματείο των διανομέων, με βάση την απόφαση που πήραν σε συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή, προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας (12 μ. – 4 μ.μ.), προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία που θα κατευθυνθεί αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409). Τη συνέλευση της Κυριακής κάλεσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Στο πλαίσιο των σημερινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους διανομείς στην εστίαση (12 μ. – 4 μ.μ.).

Την υποστήριξή τους στον αγώνα και στην κινητοποίηση των διανομέων εκφράζουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και άλλα Συνδικάτα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι της «e-food» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12 μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, από όπου θα ξεκινήσει μοτοπορεία. Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 7 μ.μ., και νέα μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης. Δίπλα στους εργαζόμενους βρίσκεται το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ).

Στην Πάτρα

Σε συνεχή «κίνηση», για την επιτυχία της σημερινής τους 4ωρης στάσης εργασίας και της μοτοπορείας που έχουν αποφασίσει για τις 12.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της «e-food» και στην Πάτρα. Στο πλευρό τους βρίσκονται το Συνδικάτο Διανομέων και Ντελιβεράδων ν. Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν τον αγώνα τους. Μετά και την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του νεοσύστατου σωματείου τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε ενημερώσεις των συναδέλφων τους και σε άλλους χώρους δουλειάς της πόλης, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Διεκδικούν ταυτόχρονα να παρθεί πίσω η πρόσφατη καταχρηστική και άδικη απόλυση εργαζόμενου από την «e-food» στην Πάτρα, σημειώνοντας πως θα προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Ηδη εκφράζεται κλίμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον εργαζόμενο και απαιτείται από την εργοδοσία η επιστροφή του στη δουλειά.

Στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις

Σύσκεψη προετοιμασίας της στάσης εργασίας, της συγκέντρωσης και της μοτοπορείας που γίνονται σήμερα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν η διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και εργαζόμενοι στην επιχείρηση – πλατφόρμα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρό του Γιάννη Σκόκα να μεταφέρει τη στήριξη του ΕΚ.

Στα Γιάννενα οι διανομείς της «e-food» πραγματοποίησαν συνέλευση όπου αποφάσισαν συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση σήμερα στις 12 π.μ. στην κεντρική πλατεία, με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων.

Στα Χανιά, το Σωματείο Διανομέων προχωρά σε στάση εργασίας (12 μ. – 4 μ.μ.), συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μοτοπορεία.

Τα αιτήματα

Τα σωματεία απαιτούν: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Απόψεις