Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαμαρτυρία των φοιτητών Ιατρικής για την απόφαση να μην κάνουν την κλινική τους άσκηση σε νοσοκομεία

Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση..

Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να μην πραγματοποιήσουν την κλινική τους άσκηση σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της σχολής,  κ. Σφηκάκη, αλλά και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλο, με τη σχετική απόφαση, για λόγους δημόσιας υγείας, οι φοιτητές του 4ου και 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, δεν θα πραγματοποιήσουν την κλινική τους άσκηση με τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Ιατρικής (ΣΦΙΑ) με επιστολή του προς τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου ζητά συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν επισήμως για τους λόγους αυτής της απόφασης και να θέσουν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του ΣΦΙΑ, με ανακοίνωσή τους, απαιτούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σπουδάσουν ολοκληρωμένα και με ασφάλεια και συγκεκριμένα οι φοιτητές 3ου, 4ου, 5ου και 6ου έτους να κάνουν την κλινική τους άσκηση με επαφή με τον ασθενή λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν τον Ιούνιο με την κλινική άσκηση που χάθηκε ουσιαστικά για 3ο, 4ο και 5ο έτος! Να παρθούν από τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί αυτό και να μην περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ειπώθηκε από τη διοίκηση της σχολής.

Η Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του ΣΦΙΑ:

 Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα
για να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα
και με ασφάλεια!

Μετά από μια δύσκολη θερινή περίοδο για πολλούς φοιτητές και τις οικογένειες τους, βλέπουμε την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων covid-19 να απειλεί το ανυπεράσπιστο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες διότι, μετά από έξι μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην κάλυψη όλων των νοσοκομειακών αναγκών σε εξοπλισμό και προσωπικό. Με τις προσλήψεις συμβασιούχων (6.150 απ’ τους οποίους οι 451 είναι γιατροί) καλύφθηκε μόλις το 1/5 των κενών που υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τους υπάρχοντες οργανισμούς, που κι αυτό είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού, εφόσον παραμένουν 24.000 κενές οργανικές θέσεις. Αυτές τις τρύπες η κυβέρνηση προσπάθησε να τις καλύψει με μετακινήσεις προσωπικού από τις ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, μετακινήσεις γιατρών για να καλύπτουν εφημερίες από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία πόλη στην άλλη, από τον ένα νομό στον άλλο, ενώ απρόσκοπτα συνέχισε να προωθεί τις ΣΔΙΤ αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές στην υγεία και το προσωπικό τους. Η εγκληματική πολιτική τους φαίνεται όταν η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να αφήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδοντας να παραδώσει πελατεία «με το αζημίωτο» σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, αποστέλλοντας σχετικό «φιρμάνι» στα νοσοκομεία της Αττικής μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Από την άλλη πλευρά, ενώ κατηγορεί τη νεολαία για έλλειψη ατομικής ευθύνης, είναι αυτή που άνοιξε τα σύνορα χωρίς να πραγματοποιεί μαζικούς ελέγχους στους τουρίστες, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών επέτρεψε πληρότητα στα πλοία στο 85%, στα αεροπλάνα 100%, ενώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων έγινε αποσιώπηση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Σε αυτό το κλίμα, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, βλέπουμε ότι δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο και δεν υπάρχει προετοιμασία όσον αφορά το πώς θα γίνουν τα εργαστήρια και οι κλινικές μας, πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα δια ζώσης. Συνολικά, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πώς θα σπουδάσουμε ολοκληρωμένα αυτή τη χρονιά με τις πρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, πώς δεν θα χαθεί ένα ακόμη εξάμηνο, ίσως και χρόνος. Αυτή η κατάσταση έρχεται να πατήσει στην υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών μας όπως την έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, με τα εργαστήρια που γίνονται πλέον σχεδόν όλα μόνο θεωρία, με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που υποβάθμισαν βασικά μαθήματα (π.χ. ΠΑΦΥΣ), με την κατάσταση στις κλινικές όπου παραμένει η διαφοροποίηση στο τι και πως το μαθαίνουμε και εμάς να κυνηγάμε κανέναν καθηγητή μπας και μας δείξει κάτι. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, της κατεύθυνσης να μαζεύουμε σκόρπιες δεξιότητες και όχι γνώσεις.

Δεν θα δεχτούμε η πανδημία να γίνει αφορμή
για περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας!

Διεκδικούμε αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, ολοκληρωμένη γνώση στο πτυχίο!

Όπως στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων υγειονομικών για πραγματική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, έτσι διεκδικούμε αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών μας, γιατί θέλουμε να γίνουμε γιατροί με εφόδια και γνώσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε στο όνομα της πανδημίας η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση να κρυφτούν πίσω από τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν στην κατεύθυνση υποβάθμισης των σπουδών μας. Αντίθετα, τους καλούμε να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για να είμαστε και εμείς ασφαλείς και να μην αποτελέσουμε κίνδυνο για τους ασθενείς αλλά και να αναβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών μας!

Συγκεκριμένα:

  • Οι φοιτητές 3ου, 4ου, 5ου και 6ου έτους να κάνουν την κλινική τους άσκηση με επαφή με τον ασθενή λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν τον Ιούνιο με την κλινική άσκηση που χάθηκε ουσιαστικά για 3ο, 4ο και 5ο έτος! Να παρθούν από τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί αυτό και να μην περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ειπώθηκε από την διοίκηση της σχολής. Και αυτά είναι:
  1. δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές πριν την έναρξη της κλινικής τους άσκησης, αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να επαναλαμβάνεται, το ιδιο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του υπουργείου η αντίστοιχη επάρκεια αντιδραστηρίων για να μην βρεθούμε ξεκρέμαστοι μέσα στην διάρκεια της χρονιάς. Μέχρι στιγμής τεστ έχουν κάνει όσοι φοιτητές έχουν ξεκινήσει κλινικές στο 6ο έτος. Να εξασφαλιστεί ότι θα είναι επαναλαμβανόμενα.

*ένα σχόλιο: μέσα σε 3 μήνες μάλλον …έπαψε να είναι αντιεπιστημονική η διεξαγωγή του τεστ σε φοιτητές, όπως έλεγε ο κος. Σφηκάκης απαντώντας στα δίκαια αιτήματά μας!

  1. δημιουργία ομάδων 3-4 ατόμων φοιτητών για να μην υπάρχει συνωστισμός μέσα στους θαλάμους
  2. αξιοποίηση όλων των μελών ΔΕΠ (553) για την εκπαιδευτική διαδικασία
  3. αξιοποίηση όλων των πανεπιστημιακών κλινικών για να αποφευχθεί συνωστισμός
  4. ειδική μέριμνα για τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με covid – 19 (Αττικό, Σωτηρία) με μικρές ομάδες φοιτητών που θα ασκούνται
  5. μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν σε όλους τους φοιτητές μέσα στις κλινικές, με παραπάνω από μία μάσκες την ημέρα (γιατί αντιεπιστημονικό είναι μια μάσκα που είναι μιας χρήσης και για λίγες ώρες να την φοράς 8 ώρες). Η μάσκα να δίνεται στην είσοδο του νοσοκομείου.
  6. να δοθούν ρόμπες δωρεάν σε όλους τους φοιτητές πριν την έναρξη της κλινικής άσκησης
  7. ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με μικρότερες ομάδες που θα ασκούνται, ενισχυμένα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες ενισχυμένης προστασίας κ.ά.) – τα μέλη ΔΕΠ που θα τους κάνουν μάθημα να έχουν ελεγχθεί για τον κορονοϊό
  8. οι κλινικές να πραγματοποιηθούν κανονικά με βάση το πρόγραμμα σπουδών και όχι με μειωμένες ώρες κλινικής άσκησης ή θεωρητικών μαθημάτων (βλέπε Ψυχιατρική με 5 μέρες κλινική άσκηση αντί για 4 εβδομάδες!). Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό! Υπάρχουν τα μέλη ΔΕΠ (να αξιοποιούνται ΟΛΟΙ), υπάρχουν οι χώροι (μπορούν να αξιοποιηθούν αίθουσες και τμήματα σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές), μπορούν να απλωθούν τα μαθήματα μέχρι το απόγευμα ώστε να είναι μοιρασμένοι οι φοιτητές σε τμήματα και μικρές ομάδες. Δεν θέλουμε να πάρουμε απλά «μια γεύση» των κλινικών αλλά να ασκηθούμε ολοκληρωμένα!
  9. για όσα μαθήματα πραγματοποιούνται διαδικτυακά να γίνει με ευθύνη της διοίκησης της σχολής και της Πρυτανείας καταγραφή όλων τον ελλείψεων που έχουν οι φοιτητές σε εξοπλισμό και δίκτυο, ώστε να καλυφθούν άμεσα. Να δοθεί δωρεάν υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.
  • Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις κλινικές. Η σχολή να καθορίσει άμεσα ποιες θεωρητικές γνώσεις και κλινικές δεξιότητες απαιτείται να μαθαίνουμε σε κάθε μάθημα και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν ανομοιομορφίες από κλινική σε κλινική.
  • Η εξεταστική Σεπτεμβρίου:
  1. να πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές – διδάσκοντες – επιτηρητές (μάσκες, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων. Στις αίθουσες να υπάρχουν μάσκες και απολυμαντικά διαλύματα, επαρκής εξαερισμός
  2. να προσαρμοστούν τα θέματα στο χρόνο της εξέτασης και με βάση τη διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου
  3. για όσα μαθήματα δοθούν διαδικτυακά να παρθούν αντίστοιχα μέτρα με τις διαδικτυακές διαλέξεις και να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ αποστάσεως εξεταστική.
  • Τα μαθήματα του 1ου και 2ου έτους να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, σε τμήματα των 50 ατόμων. Να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ, να αξιοποιηθούν χώροι και αμφιθέατρα της σχολής (ΝΑΒΟ, Φυσιολογίας, Ανατομίας, Μικροβιολογίας, ισόγειο Βιβλιοθήκης, αμφιθέατρο Φαρμακολογίας, αμφιθέατρα Λαϊκού νοσοκομείου, αμφιθέατρα στο νοσοκομείο Παίδων, κτήριο ΑΚΙΣΑ στο Αττικό). Οι διαλέξεις να πραγματοποιηθούν με τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας (μάσκες κλπ.) που θα δίνονται σε φοιτητές και καθηγητές. Η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι άμεση, διαδραστική, αποτελεσματική, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με διαδικτυακές διαλέξεις. Υπήρχε και υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αλλά και οι υποδομές και το προσωπικό για να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης αυτή την χρονιά.
  • Τα εργαστήρια Φυσικής, Βιολογίας, Ιστολογίας, Νευροανατομίας, Ανατομίας, Φυσιολογίας, Μικροβιολογίας, Φαρμακολογίας, ΠΑΦΥΣ και ΠΑΘΑΝ να πραγματοποιηθούν κανονικά, δια ζώσης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σε μικρές ομάδες. Να αναβαθμιστούν και να μην είναι απλά θεωρητικές διαλέξεις, όπως είναι στις περισσότερες περιπτώσεις. Να υπάρχει σύνδεση θεωρίας και πράξης.
  • Η απολύμανση όλων των χωρών της σχολής, αλλά και των χώρων των νοσοκομείων που αξιοποιούνται από τους φοιτητές να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα.
  • Να ανοίξει η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο. Να διατίθενται δωρεάν όλα τα μέσα προστασίας σε εργαζόμενους και επισκέπτες. Να προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία και την καθαριότητα της βιβλιοθήκης με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο για να καλυφθούν οι ανάγκες μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

Δεν θα αφήσουμε με αφορμή την πανδημία
να γίνουν εκπτώσεις στην εκπαίδευσή μας, στις σπουδές μας!

Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους!

Μαζεύουμε υπογραφές τις οποίες θα καταθέσουμε στη διοίκηση της σχολής

Σχετικά θέματα

Απόψεις