Οικονομία

Δεύτερη ημέρα εφόδου στα γραφεία της Deutsche Bank για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Νέα έφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη πραγματοποίησαν σήμερα άνδρες της αστυνομίας παρουσία των εισαγγελικών αρχών. Όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο Τύπου της Εισαγγελίας συνεχίζεται η έρευνα καταγγελιών για εμπλοκή της γερμανικής τράπεζας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers

Η νέα έφοδος κρίθηκε αναγκαία, καθώς είναι τεράστιος ο όγκος εγγράφων και ηλεκτρονικού υλικού, που πρέπει να συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, που έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι ερευνούν συγκεκριμένα τις δραστηριότητες δύο υπαλλήλων της τράπεζας από το 2013 έως και το 2018. Η ταυτότητά τους δεν έχει γνωστή, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ότι βοήθησαν πελάτες να ξεπλύνουν χρήμα. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει (πηγή: naftemporiki.gr από το Reuters)

Υπενθυμίζουμε ότι και χθες  περίπου 170 άτομα της εισαγγελίας και της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο σε έξι κτήρια της Deutsche Bank στην περιοχή της Φρανκφούρτης όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας.

Αντιγράφουμε από το χθεσινό ρεπορτάζ της dw.com/el  (του Παναγιώτη Κουπαράνη – Βερολίνο): 

Οι έρευνες στρέφονται εναντίον δυο συνεργατών της τράπεζας και ενδεχομένως άλλων υπευθύνων και βασίζονται στην υποψία ότι η Deutsche Bank βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν υπεράκτιες εταιρείες (οffshore) σε φορολογικούς παραδείσους και ότι μεταβίβασε σε λογαριασμούς της τράπεζας χρήματα που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρότι η Deutsche Bank διέθετε εξ αρχής ενδείξεις ότι πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος δεν πρεσέφυγε στη δικαιοσύνη όπως όφειλε. Μέσω εταιρείας που ανήκει στην Deutsche Bank και έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους εξυπηρετούνταν μόνο το έτος 2016 πάνω από 900 πελάτες και ένας όγκος συναλλαγών ύψους 311 εκατομμυρίων ευρώ.

Με μήνυμα της στο twitter χθες η Deutsche Bank επιβεβαίωσε την έφοδο της αστυνομίας και ενημερώνει πως οι έρευνες σχετίζονται με τα λεγόμενα Panama Papers. Τα έγγραφα του Παναμά που αποκάλυψε το 2016 ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων αφορούν 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικών εγγράφων με λεπτομερείς πληροφορίες για πάνω από 200.000 υπεράκτιες εταιρείες που ιδρύθηκαν για πλούσιους πελάτες προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση εσόδων τους.

Εμπλοκή και σε άλλα σκάνδαλα

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται έφοδοι της αστυνομίας στην Deutsche Bank. Το 2015 για παράδειγμα οι έρευνες αφορούσαν υποψίες για παροχή βοήθειας προκειμένου πελάτες της να αποφύγουν φόρους. Μόλις πρόσφατα η τράπεζα βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνών για το σκάνδαλο ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος της δανέζικης τράπεζας Danske Bank. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η Deutsche Bank διακίνησε ως συνεργαζόμενη τράπεζα με την  Danske περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ύποπτης προέλευσης. Η Deutsche Bank διέψευσε την κατηγορία με το επιχείρημα ότι απλώς μετέφερε κεφάλαια για λογαριασμό της δανέζικης τράπεζας και για αυτό δεν είχε γνώση ούτε για τους πελάτες και ούτε για την προέλευση του χρήματος.

Η έφοδος της αστυνομίας είχε, χθες,  άμεσες επιπτώσεις στην μετοχή της Deutsche Bank. Ως το μεσημέρι η τιμή της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είχε υποχωρησει κατά 4,3 μονάδες στα 8,32 ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την πτώση της μετοχής κάτω από την ιστορικά χαμηλότερη τιμή των 8,05 ευρώ που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα λόγω του σκανδάλου με την Danske Bank.

 

(Επισκέψεις: 470 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend