Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η Κέρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3200-2100 π.Χ.). Την τελευταία 15ετία, στο νησάκι του Δασκαλιού, που κατά την..

Η Κέρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3200-2100 π.Χ.). Την τελευταία 15ετία, στο νησάκι του Δασκαλιού, που κατά την προϊστορία ήταν ενωμένο με την Κέρο, έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες από την Βρετανική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με την εποπτεία και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ευρήματα από το Δασκαλιό

Στο παλιό μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, στην παραλία της Αμμου, στο Ανω Κουφονήσι, που βρίσκεται απέναντι από την Κέρο και τη βραχονησίδα Δασκαλιό, φιλοξενείται η Εκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ», με ευρήματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, από τον μοναδικό Κυκλαδικό οικισμό του Δασκαλιού.

Τα εγκαίνια της Εκθεσης γίνονται σήμερα Κυριακή 14 Ιούλη, στις 8:00 μ.μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, στο Ανω Κουφονήσι, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

Την Εκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου.

Πρόκειται για μια μοναδική αρχαιολογική έκθεση με ευρήματα πολυετούς έρευνας, από την Κέρο και το Δασκαλιό, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η Εκθεση ξεκινά στις 15 του Ιούλη και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, καθημερινά 09.00-12.00 και 17.00-21.30, εκτός από τις Τρίτες  που θα παραμένει κλειστή

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρωτοκυκλαδική περίοδος 2400-2240 π.Χ.

Το νησάκι του Δασκαλιού, που κάποτε ήταν ενωμένο με την Κέρο, είναι μια τις σημαντικότερες θέσεις των Προϊστορικών Κυκλάδων. Ο Κυκλαδικός οικισμός του Δασκαλιού , φαίνεται ότι διατηρούσε σημαντικές επαφές με τα γύρω νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη Μικρά Ασία. Μαζί με την Κέρο, τους προϊστορικούς χρόνους, υποδέχονταν ταξιδιώτες που έφταναν, σε ένα ιερό προσκύνημα, για να εναποθέσουν σπασμένα μαρμάρινα ειδώλια και άλλα αντικείμενα, προσφορά στους νεκρούς τους και, πιθανά σε χθόνιες θεότητες.  

Η Εκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει πλευρές από τη ζωή του Δασκαλιού, που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της θέσης του, και, από την άλλη, πτυχές από την ανασκαφική διαδικασία και τεκμηρίωση, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Από τις ανασκαφές στο Δασκαλιό.

Απόψεις