Κοινωνία Πολιτική

Χαλκίδα: Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό από υγειονομικούς και εργαζόμενους παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας

Αγωνιστικά υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο υγειονομικοί του νοσοκομείου Χαλκίδας και εργαζόμενοι της περιοχής, το απόγευμα της Πέμπτης, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας που στήθηκε στην πόλη καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις και τα αιτήματα τους.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν τις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας με συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται υγεία – μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την υγεία».

Το νοσοκομείο Χαλκίδας από πέρυσι το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί σε νέο κτίριο, με αυξημένες κατά πολύ ανάγκες σε σχέση με το προηγούμενο κτίριο, χωρίς τροποποίηση του Οργανισμού και χωρίς την αναγκαία στελέχωση του με προσωπικό. Οι όποιες προσλήψεις επικουρικών έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας, κάλυψαν απλώς τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν όταν ακόμη λειτουργούσε στο παλιό κτίριο. Τόνισαν επίσης ότι στο λιγοστό προσωπικό που έδωσε τη μάχη με την πανδημία οφείλονται κανονικές άδειες ακόμη και από το 2019 και δεκάδες ρεπό, με σοβαρό κίνδυνο να μην καταφέρει το σύνολο του προσωπικού να πάρει άδεια και αυτό το καλοκαίρι.

Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε εξιτήριο σε ασθενείς της παθολογικής κλινικής, προκειμένου να μην φαίνεται η πληρότητα 100% που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Επίσης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι την ώρα της επίσκεψής του πρωθυπουργού δύο τραπεζοκόμες προσπαθούσαν να μοιράσουν το φαγητό σε 187 συνολικά ασθενείς, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Να σημειώσουμε ότι κάτω από την πίεση των υγειονομικών, αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο προαύλιο του Νοσοκομείου στον οποίο ανέπτυξαν τα αιτήματα τους, χωρίς ωστόσο να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση, παρά μόνο υποσχέσεις.

Αστυνομοκρατία

 

 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αλλά και την Αττική, επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την κινητοποίηση των υγειονομικών του νοσοκομείου της Χαλκίδας και άλλων εργαζομένων της περιοχής, ώστε να μην χαλάσει η βιτρίνα της πρωθυπουργικής επίσκεψης – φιέστας.

Ολόκληρη Χαλκίδα από νωρίς το πρωί και με αφορμή την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και κάθε είδους αστυνομικής δύναμης είχε αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Η προσπάθεια παρεμπόδισης της κινητοποίησης ξεκίνησε από το πρωί, όταν σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων, εκπρόσωποι της αστυνομίας ήρθαν σε επαφή με την διοίκηση ζητώντας είτε την ακύρωση της συγκέντρωσης, είτε την διεξαγωγή της σε σημείο που δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με την κυβερνητική κουστωδία, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν από νωρίς το απόγευμα τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, μη επιτρέποντας την προσέλευση σε όποιον δεν μπορούσε να αποδείξει ότι προσέρχεται για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Παράλληλα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και στην πύλη του νοσοκομείου, όπου από νωρίς το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνονται υγειονομικοί, ενώ το σημείο κατάφεραν να προσεγγίσουν και εκπρόσωποι Σωματείων της περιοχής, οι οποίοι κινήθηκαν μέσα από διπλανές αγροικίες και οικόπεδα.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα επίσης με καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου άσκησε πιέσεις εργαζόμενους προκειμένου να μην συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Τελικά υγειονομικοί και εργαζόμενοι της Χαλκίδας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δύο μικρές συγκεντρώσεις, κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων. Η μία στην πύλη του νοσοκομείου και η δεύτερη στην αρχή του μοναδικού δρόμου που οδηγεί σε αυτό.

Κάτω από το χαλί της ατομικής ευθύνης

 

 

Να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου Χαλκίδας και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, κάτω από το επικίνδυνο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», ρίχνοντας όλο το βάρος του 4ου κύματος της πανδημίας στους ανεμβολιαστούς, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη ”Δέλτα” και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε με την διοίκηση του Νοσοκομείου και πρόσθεσε ΠΩς «σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από 6 μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση». 

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, η οποία είχε ξεκινήσει το 2009, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «την τελευταία φορά που επισκέφτηκα αυτό το χώρο λίγο πριν από τις εκλογές του 19 είχα συναντήσει ουσιαστικά ένα γιαπί». Στάθηκε στην προσπάθεια μεταστέγασης στο νέο κτίριο πέρσι το καλοκαίρι, ευχαριστώντας τη διοίκηση και το προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλε, τονίζοντας παράλληλα ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας νοσηλεύτηκαν ασθενείς σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα.

Επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν αναφορές στις προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ότι πρόκειται για επικουρικό προσωπικό και το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, επαρκούσε για να καλυφθούν οι ελλείψεις του παλιού νοσοκομείου και όχι ΟΙ αυξημένες ανάγκες της νέας δομής και της πανδημίας.

Χαρακτήρισε δε «αναμενόμενες» τις όποιες ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν ακόμη, αποδίδοντάς τες στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινούργιο νοσοκομείο, τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση δεν φρόντισε να καλύψει εδώ και ένα χρόνο, ενώ παρέπεμψε για την κάλυψη τους στον «μακροχρόνιο προγραμματισμό του υπουργείου»…

Γ. Μαρίνος: Η φιέστα δεν κρύβει τις ευθύνες για την κατάσταση του Νοσοκομείου

 

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και η “φιέστα” που προετοιμάζεται δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγεία στο νομό Εύβοιας, την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο Χαλκίδας. (διαβάστε εδώ ολόκληρη την δήλωση του Γιώργου Μαρίνου).

(Επισκέψεις: 253 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend