Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ν. Παππά για παράβαση καθήκοντος ζητά η ΝΔ

ΚΚΕ: Αναδείχθηκε η εμπλοκή και οι πολιτικές ευθύνες του Ν. Παππά χωρίς επαρκείς ενδείξεις για ποινικά αδικήματα

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ζητά η ΝΔ με..

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ζητά η ΝΔ με το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής με 151 ψήφους μετά από μυστική ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας «Documento» καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, ζητά να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον ζητά να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου» και ότι «έκαναν όπισθεν ολοταχώς».

«Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για τον Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η Δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΚΚΕ: Αναδείχθηκε η εμπλοκή και οι πολιτικές ευθύνες του Ν. Παππά χωρίς επαρκείς ενδείξεις για ποινικά αδικήματα

Αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων» αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα στην τοποθέτησή τους στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση που αφορά τον Νίκο Παππά. 

Σημειώνουν ακόμα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αξιοποίησαν τη διαδικασία της Προανακριτικής για να συντηρήσουν την αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την άθλια πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ. Γι’ αυτόν το λόγο και προχώρησαν στην -από κοινού- γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΚΚΕ:

«Από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε η τοποθέτηση του ΚΚΕ και οι εκτιμήσεις του Κόμματός μας, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης Επιτροπής, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της.

Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν και οι άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε με πολιτικές, αλλά και άλλου είδους παρεμβάσεις, τον έλεγχο της ενημέρωσης αξιοποιώντας τόσο την κρατική ΕΡΤ, όσο και τα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε μια αναδιανομή της “πίτας” ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εκείνη την περίοδο είχαν δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για να διεισδύσουν στον τομέα της ενημέρωσης και να αντικαταστήσουν εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν πληγεί από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Στόχος αυτής της επιδίωξης ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Παππάς, ως αρμόδιος τότε υπουργός, είχε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση αναδιανομής. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας συνεργασίας ανάμεσα στον όμιλο της οικογένειας Καλογρίτσα και αυτόν της οικογένειας Χούρι για την απόκτηση από μέρους τους μιας τηλεοπτικής άδειας. Είχε επαφή και με άλλους ενδιαφερόμενους, παλιούς αλλά και νέους επιχειρηματίες.

Επί της ουσίας η κυβερνητική παρέμβαση υπηρετούσε το ανακάτεμα της “τράπουλας” για τη δημιουργία νέων συσχετισμών σε επιχειρηματικό επίπεδο, προς όφελος των πολιτικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ και τη χειραγώγηση του λαού και οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν καμιά σχέση με την αναβάθμιση της ενημέρωσης και την απεξάρτησή της από τον έλεγχο οικονομικών συμφερόντων.

Η απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και η λειτουργία της Επιτροπής επί της ουσίας εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Προέβαλαν αποσπασματικά στοιχεία, που εξυπηρέτησαν τις επιδιώξεις της κάθε μιας πλευράς για να μην μπουν στην ουσία του προβλήματος.

Αξιοποίησαν τη διαδικασία της Προανακριτικής για να συντηρήσουν την αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την άθλια πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό το λόγο και προχώρησαν στην -από κοινού- γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής.

Συμπερασματικά, από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».

Σχετικά θέματα

Απόψεις