Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Στα άκρα οδεύει η «κόντρα» για τους ενεργειακούς αγωγούς στον Νότιο Καύκασο

«Το Μπακού προσπαθεί να διαμορφώσει "νομιμότητα" για κλιμάκωση στην περιοχή» λέει η Αρμενία, ενώ προετοιμάζει το σχέδιό της για ένταξη στην ΕΕ

Εντείνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί με την ενεργή παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με επίκεντρο τους ενεργειακούς αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας ανάφλεξης της σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, λίγα χρόνια μετά την τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

«Το Μπακού προσπαθεί να διαμορφώσει “νομιμότητα” για κλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, που αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του διαδρόμου Ζάνγκεζουρ. 

ο Πρόεδρος του ΑζερμπαϊτζάνΙλχάμ Αλίεφ, υποστήριξε το σχέδιο του να ανοίξει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της Αρμενίας, τον λεγόμενο διάδρομο Ζάνγκεζουρ, προειδοποιώντας μάλιστα, την Αρμενία πως δεν πρέπει να ενεργεί ως «γεωγραφικό φράγμα» μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ εξαπέλυσε «πυρά» αντίστοιχα προς την Αρμενία αλλά και σε Γαλλία και ΕΕ, λέγοντας πως Γαλλία και ΕΕ «εργάζονται ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν». Αντίθετα, θετική στάση έδειξε να έχει απέναντι στο νέο Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας τα λόγια του για «ειρήνη» ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας σημείωσε πως γίνονται επιθετικές δηλώσεις από το Αζερμπαϊτζάν, με την προσδοκία να υπάρξουν και επιθετικές απαντήσεις από την πλευρά της Αρμενίας.

Σχετικά με τον χερσαίο διάδρομο Ζάνγκεζουρ, ο Πασινιάν τόνισε ότι πέρα από το έργο «Σταυροδρόμι της Ειρήνης», δεν υπάρχει άλλο έργο στην ατζέντα της Αρμενίας. Το εν λόγω έργο αφορά την ανάπτυξη σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης της χώρας, ώστε αυτή να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ανατολής, Δύσης, Βορρά και Νότου, ενισχύοντας τις δυνατότητες για οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αγωγούς, μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακές υποδομές, συνδέοντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με την περιοχή του Κόλπου μέσω της Αρμενίας.

Μάλιστα, για το «Σταυροδρόμι της Ειρήνης» είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Γαλλία και η Ελλάδα. Το Ιράν είχε χαιρετίσει την πρωτοβουλία, ενώ Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς είχαν κρατήσει θετική στάση. Αντίστοιχα, η Κύπρος, το Καζακστάν, το Ιράκ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας.

Στο μεταξύ, σήμερα η κυβέρνηση της Αρμενίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν δήλωσε πως «η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη σταθερή πολιτική της υποστήριξη για τη δημοκρατία στην Αρμενία. Η ΕΕ, στην πραγματικότητα, συμμετέχει στη διασφάλιση του περιβάλλοντος ασφαλείας γύρω από την Αρμενία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, το σχέδιο για την ένταξη στην ΕΕ θα εγκριθεί με δημοψήφισμα. 

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις