Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποκαλυπτικό! Εχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ελλάδα Ουκρανοί κομάντο;

Αναδημοσίευση από τον "Ριζοσπάστη"

Αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας: Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο Αττικής, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης και στη Θεσσαλία, ενώ υπάρχει η σκέψη, υπό την επίβλεψη των Αμερικανών, να πάνε και στην Αλεξανδρούπολη.

Τα σχέδια αυτά «κουμπώνουν» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ για την έναρξη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών – μελών της ΕΕ» και στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής τους ικανότητας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της γιγάντωσης της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και τη συνεπακόλουθη έκθεση του λαού σε τεράστιους κινδύνους, σοβαρά ερωτήματα γεννά δημοσίευμα της ιστοσελίδας «The Grayzone», σύμφωνα με το οποίο βρετανικές μισθοφορικές εταιρείες, διασυνδεδεμένες με τις βρετανικές και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, εκπαίδευσαν ομάδα 40 Ουκρανών κομάντο προκειμένου να σταλούν ως αντάρτικες δυνάμεις πίσω από το μέτωπο, για επιθέσεις κυρίως στην Κριμαία.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο σχετικά έγγραφα και emails, υποστηρίζει ότι οι βρετανικές εταιρείες «Prevail Partners» και «Thomas in Winslow», σε συμφωνία με το Αρχηγείο Οδησσού της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας, SBU, ανέλαβαν την εκπαίδευση 40 Ουκρανών, αρχικά στη στρατιωτική βάση Yavoriv, στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκπαίδευση συνεχίστηκε σε άγνωστες τοποθεσίες σε Πολωνία και Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως η εκπαίδευση έγινε μετά τις 19/5/2022, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη «αναγνωριστική» επίσκεψη Βρετανών στη στρατιωτική βάση Yavoriv.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση χρησιμοποιούνταν και ως έδρα του Διεθνούς Κέντρου για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο του «ειρηνευτικού» προγράμματος συνεργασίας Ουκρανίας – ΝΑΤΟ. Η βάση είχε χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους στις 13 Μάρτη, με Ουκρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν τότε ότι 1.000 και πλέον ξένοι μαχητές είχαν εκπαιδευτεί εκεί, ως μέρος της «Ουκρανικής Διεθνούς Λεγεώνας».

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα, ένας από τους συνιδρυτές της «Prevail» και βετεράνος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας χαρακτήρισε την κυβερνητική χρηματοδότηση «απαραίτητη για να θέσει αυτό το πρόγραμμα σε πολύ σταθερή βάση». Ως πιθανοί χρηματοδότες αναφέρονται η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, «ή ακόμα και χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας».

Η «Prevail Partners» αναφέρεται ως «βρετανική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και συμβουλών (…) διαθέτει ανθρώπους στην Ουκρανία από τον Δεκέμβρη του 2021 (…) και έχει χτίσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίκτυο επαφών». Στο προφίλ της αναφέρει επίσης: «Βασισμένοι στην τεχνογνωσία της ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας, παρέχουμε διορατικές πληροφορίες, ερευνητικές ικανότητες και επιχειρησιακή υποστήριξη στις εξορυκτικές βιομηχανίες, στον χρηματοπιστωτικό και νομικό τομέα, σε ΜΚΟ και κυβερνητικούς οργανισμούς».

Επικεφαλής των επιχειρήσεων της μισθοφορικής εταιρείας στην Ουκρανία είναι ένας βετεράνος αξιωματικός του βρετανικού Πεζικού, με θητεία συμβούλου του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 2013, ενώ υπήρξε διευθυντής επιχειρήσεων της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης στην Ουκρανία εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης το διάστημα 2015 – 2019.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία και οι αποκαλύψεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση και τον ρόλο της στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί μια «Λερναία Υδρα», από όπου «ξεφυτρώνουν» διαρκώς νέα κεφάλια, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, εκθέτοντας τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις