Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων των πυρόπληκτων της Αττικής

Σήμερα, από το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πυρόπληκτους της Αττικής για τη χορήγηση του έκτακτου εφάπαξ..

Σήμερα, από το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πυρόπληκτους της Αττικής για τη χορήγηση του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου σε Ραφήνα, Μαραθώνα και Κινέτα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 08:00 έως τις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας (δίπλα από το δημαρχείο), στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα (στην αφετηρία έναρξης της μαραθώνιας διαδρομής), στο ΚΑΠΗ Κινέτας (56,5 χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου) και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου).

Το έκτακτο επίδομα είναι για τις κατοικίες 5.000 ευρώ, για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους 6.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις 8.000.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα των 586 ευρώ που χορηγεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για την οικοσκευή υποβάλλονται πλέον και αυτές στο Πνευματικό Κέντρο αντί για το δημαρχείο, προκειμένου να αποφύγουν οι πολίτες την ταλαιπωρία.   

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σήμερα και αύριο θα προσέρχονται όσοι το επίθετό τους αρχίζει από Α έως Ι, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Αυγούστου θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι τα επίθετά τους αρχίζουν από Κ έως Μ, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Αυγούστου από Ν έως Π, ενώ τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Αυγούστου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι με επίθετο που αρχίζει από Ρ έως Ω.

Όσοι δεν προλάβουν τις ανωτέρω ημερομηνίες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης, έως και τις 30 Οκτωβρίου 2018.

Στο έντυπο της αίτησης και στην υπεύθυνη δήλωση που είναι ενσωματωμένη, οι πληγέντες  συμπληρώνουν μόνο τα στοιχεία τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητάς τους (ή διαβατήριο), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για τρίτεκνους και πολύτεκνους) και το συμβόλαιο μίσθωσης του ακινήτου ή το Ε2 του ιδιοκτήτη αν πρόκειται για ενοικιαστή. Προαιρετικά, δεκτά γίνονται και φωτοαντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού (ή βεβαίωση τράπεζας για τα στοιχεία λογαριασμού δικαιούχου), φωτογραφίες της πληγείσας κατοικίας και φωτοτυπία του δελτίου επανελέγχου. Για τις επιχειρήσεις, εκτός από την φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας, απαιτούνται νομιμοποιητικά στοιχεία εκπροσώπησης της επιχείρησης, ενώ τα προαιρετικά έγγραφα είναι τα ίδια με των φυσικών προσώπων. 

Άλλα μέτρα ενίσχυσης 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.  Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές  δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη)  ή στον ΟΠΕΚΑ.To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις,  την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ. Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.  

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Σχετικά θέματα

Απόψεις