Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργιακός ξεσηκωμός για τις 28 Φεβρουαρίου – Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα!

Με εντεινόμενους ρυθμούς μάχης τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βαδίζουν προς την απεργία στις 28 Φλεβάρη,..

Με εντεινόμενους ρυθμούς μάχης τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βαδίζουν προς την απεργία στις 28 Φλεβάρη, προβάλλοντας με κάθε μέσο και μορφή την ανάγκη της συλλογικής οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, προβάλλοντας το σύνθημα «’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Στην πορεία προς την απεργία είναι φανερές οι πολύ μεγάλες δυνατότητες για να μετατραπεί σε έναν καθοριστικό αγωνιστικό σταθμό, με τις διαθέσεις των εργαζομένων να δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ότι θα «νεκρώσουν» χώροι δουλειάς, ότι πολλοί θα είναι όσοι για πρώτη φορά θα απεργήσουν, κόντρα σε εκβιασμούς και εργοδοτική τρομοκρατία.

 

Αυτό το κλίμα εισπράττουν τα σωματεία, οι συνδικαλιστές που οργώνουν τους χώρους δουλειάς από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως στο Εμπόριο, ενδιαφέρονται για το πώς οργανώνεται η απεργία, ρωτούν λεπτομέρειες για εκείνη τη μέρα, για το πού δίνει ραντεβού το Σωματείο τους. Αντίστοιχα στα εργοτάξια, σε μεγάλα εργοστάσια σε όλη τη χώρα, σε γραφεία, σε λιμάνια και βαπόρια, σε χώρους και κλάδους όπου είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές διεργασίες για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Τέτοια παραδείγματα είναι οι δύο μαζικές απεργίες των εργαζομένων στη τηλεφωνικά κέντρα και η ίδρυση, ταυτόχρονα, δύο επιχειρησιακών σωματείων σ’ αυτόν τον κλάδο. Στην ίδια κατεύθυνση και οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που συνεχίζονται σε επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, όπου η ανεβασμένη συμμετοχή εργαζομένων αποτελεί παρακαταθήκη για την άνοδο συνολικά της οργάνωσης.

Τα συνδικάτα προβάλλουν τα αιτήματα για αυξήσεις και υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, η οποία απειλείται από το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, είτε αυτή η απειλή παίρνει τη μορφή των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς, είτε οδηγεί στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, από το οποίο συμπληρώνεται ένας χρόνος τη μέρα της απεργίας.

Και αυτό ακριβώς περικλείει η φράση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην απεργία: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; Έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απαντάμε ξανά: Οι ζωές μας. Απεργία 28 Φλεβάρη».

Δεμένα τα βαπόρια, καθηλώνονται αεροπλάνα, σταματούν τα τρένα

 

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τον απεργιακό τους βηματισμό στις 28 Φλεβάρη.

Ηδη οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν ξεπεράσει τις 250. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 33, αριθμός – ρεκόρ για απεργία όπου η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει απόφαση.

Απεργία από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Απεργιακή απόφαση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι τηλεπικοινωνιακοί των αεροδρομίων, καθηλώνοντας έτσι τα αεροπλάνα στις 28 Φλεβάρη, παίρνοντας θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών προβάλουν διεκδικήσεις για άμεση στελέχωση κρίσιμων φορέων του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό (Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, Ασφάλιση).

Στον σιδηρόδρομο και σε άλλους μεγάλους χώρους

Υπενθυμίζεται ότι από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Επίσης η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.

Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

 
Πηγή: Eurokinissi

Στις 9.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Καρόλου (κτίριο ΟΣΕ): Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση

Εργατικά σωματεία και φορείς δρομολογούν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας από τις εξής περιοχές:

 • Άνω Λιόσια: 8.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο. 
 • Ασπρόπυργο: 8.45 π.μ., παραλία. 
 • Ελευσίνα: 8.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ. 
 • Καλύβια: 8.30 π.μ., δημαρχείο. 
 • Κόκκινο Μύλο: 8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία. 
 • Κερατέα: 8.20 π.μ., πλατεία Αγίου Δημητρίου. 
 • Λαύριο: 8 π.μ., ΟΤΕ. 
 • Μενίδι: 8.45 π.μ., πλατεία Καράβου. 
 • Μαρκόπουλο: 8.40 π.μ., φανάρια νεκροταφείου. 
 • Νέα Μάκρη: 8.30 π.μ., πλατεία. 
 • Ολυμπιακό Χωριό: 8.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21. 
 • Ραφήνα: 8.45 π.μ., ΟΤΕ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργοστόλι, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο

Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 11 π.μ., ΠΕ Καστοριάς (παλιά Νομαρχία)

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Κεφαλόβρυσο

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία Σάκη Καράγεωργα

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ, δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Τύρναβος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία 

Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις