Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Οι ζωές μας, όχι τα κέρδη τους» το μήνυμα της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης στην Πάτρα

Μεγαλειώδης ήταν η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία στην Πάτρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαία, αγρότες και λαϊκός κόσμος διαδήλωσαν για όλα..

Μεγαλειώδης ήταν η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία στην Πάτρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαία, αγρότες και λαϊκός κόσμος διαδήλωσαν για όλα όσα έχουν ανάγκη, απαίτησαν να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. 

Στους δρόμους βρέθηκαν οι μαθητές και οι φοιτητές που φώναξαν «Έξω από τα σχολεία και τις σχολές οι πολυεθνικές» και ξεκαθαρίζουν ότι «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά».

Από νωρίς ο χώρος μπροστά από το ΕΚ Πάτρας, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, ήταν γεμάτος.

 
 

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» η Δημοτική Αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Γιάννη Κατσούκα, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και την Αθηνά Ηλιοπούλου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ερυμάνθου. «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δεν ξεχνάς τα Τέμπη», σημείωσε η Λυδία Καστανά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, λέγοντας ότι το έγκλημα δεν θα αφήσουν η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ξεχαστεί. 

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε πως η ίδια εγκληματική πολιτική που γεννά τα Τέμπη φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο συνολικά τον λαό, όπως με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χαιρετισμό απεύθυνε και η Ερμιόνη Διονυσάτου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, καλώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και των ΕΒΕ. Το μήνυμα για δημόσια δωρεάν Υγεία, πλήρως στελεχωμένη με προσωπικό και εξοπλισμό με βάση τις ανάγκες σήμερα, έστειλε ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Βανέσσα Αλίχου, από το Σωματείο των Μαγείρων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας (εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του παρακάτω)

Ακολούθησε μια πολύ μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, με την ατμόσφαιρα να δονείται από συνθήματα. «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» ακούστηκε δυνατά. 

 
 

Στην κεφαλή βρίσκονταν τρακτέρ και όχημα καθαριότητας του δήμου, ενώ ακολουθούσαν συγκροτημένα τα μπλοκ των απεργών.

Οι διαδηλωτές θύμιζαν ξανά πως «το πάμε και όπου βγει δεν βγάζει πουθενά» ενώ απαιτούσαν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, λεφτά για τους εργαζόμενους, όχι για την εργοδοσία.

Στα δικαστήρια της πόλης η μεγάλη πορεία εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας και λαού της πόλης ενώθηκε και με τη συγκέντρωση των δικηγόρων, που ζητούν προσλήψεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

«Σήψη και μπόχα το σύστημα εκπέμπει, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη», ακούστηκε δυνατά. Οι δρόμοι της Πάτρας «νέκρωσαν» και αυτό που ακουγόταν παντού ήταν η απεργιακή πορεία. «Εργάτη, μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», φωνάχτηκε. 

Της πορείας των εργαζομένων ακολούθησε μεγάλο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο των αγροτών με τα αγροτικά τους και τρακτέρ, σπάζοντας και τoν αυταρχισμό της Αστυνομίας.

 
 

Η ομιλία του Δ. Μαρμούτα 

Στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, αφού χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων διαφόρων κλάδων, λαού και νεολαίας στην απεργία, τη μάχη για την επιτυχία της από την πρώτη μέρα εξαγγελίας της ως και τις απεργιακές περιφρουρήσεις, επεσήμανε ότι «είναι μια πανεργατική απεργία που αποφασίστηκε από δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που θέλει να επιβάλει σιωπητήριο για όλη αυτή την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και ο λαός μας από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, που θέλουν να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη ακριβώς ένα χρόνο πριν, που ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Μιας πολιτικής που δεν λογαριάζει τις ζωές μας για τα κέρδη τους, ενός συστήματος που σαπίζει μέρα με τη μέρα και θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στη γωνία, να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν, να μην ελπίζουν».

Τόνισε πως στάλθηκε αποφασιστικό μήνυμα πως ή τα κέρδη θα επικρατήσουν ή οι ζωές των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη.

«Το έγκλημα συνεχίζεται ένα χρόνο μετά γιατί μαζί με τη συγκάλυψη των ευθυνών δεν έχει διορθωθεί τίποτα που να διασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο αλλά αντιθέτως μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και στην περιοχή μας όπως έγινε πριν λίγο καιρό με τον εκτροχιασμό του προαστιακού στην πόλη μας, όπως έγινε προχθές με τον εγκλωβισμό 90 επιβατών του οδοντωτού σιδηροδρόμου από κατολισθήσεις στη διαδρομή προς Καλάβρυτα.

Σε μια περιοχή που η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη δεν δίνουν ούτε ευρώ για τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των χιλιάδων επισκεπτών βάζοντας τη ζωή τους στο ζύγι «κόστος-όφελος».

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πάρουν τώρα μέτρα που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων τόσο στον οδοντωτό αλλά και στον προαστιακό για να μην θρηνήσουμε θύματα», είπε.

Αναφέρθηκε και τη στάση της ΓΣΕΕ που ενώ η ακρίβεια τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά πενιχρά εισοδήματα και δεκάδες συνδικάτα έχουν βγει μπροστά στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, «η ξεπουλημένη ηγεσία της, με κάθε τρόπο πολέμησε τη σημερινή απεργία, έβαλε εμπόδια κάνοντας λόγο για απεργία τον Απρίλη, έτσι ώστε η κυβέρνηση να περάσει και άλλα αντεργατικά 0 -αντιλαϊκά νομοσχέδια, να δώσει με βάση τον νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσίογλου αύξηση-κοροϊδία στον κατώτερο μισθό που ούτε ένα κουλούρι δεν θα μπορείς να αγοράσεις».

Υπογραμμίζοντας πως συνδικάτα και εργαζόμενοι της γύρισαν την πλάτη, με ρεκόρ αποφάσεων για απεργία, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Μόνο το 2023 είχαμε πάνω από 160 νεκρούς συναδέλφους μας , που έφυγαν για δουλειά και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, γιατί είναι οι ίδιες ράγες της πολιτικής “κόστους – οφέλους” στο έγκλημα στα Τέμπη και οι ίδιες στα μικρά Τέμπη που ζει καθημερινά η εργατική τάξη. Είναι οι ίδιες “ράγες” όπου εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής μας».

Σε κοινή πάλη με τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία

Αναφέρθηκε στην κατάσταση με την ακρίβεια, τους «τσακισμένους» μισθούς, τα μεροκάματα, τον αγώνα για Δημόσια Υγεία, Παιδεία χωρίς επιχειρηματική δράση. Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και χαιρετίζοντας και τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων δήλωσε:

«Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, είναι ένας αγώνας για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, για να μη φύγουν από τον τόπο τους, από τα χωράφια τους, για να μην πουλάνε φθηνά τα προϊόντα τους και να καταλήγουν πανάκριβα στα ράφια των σούπερ μάρκετ .

Το θράσος της κυβέρνησης όπως και όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ είναι απύθμενο.

Οι ίδιοι ευθύνονται για τα αδιέξοδα των αγροτών, είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ σε βάρος τους, είναι οι ίδιοι που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο και εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις όλες τις αναθεωρημένες εκδοχές της ΚΑΠ που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες… έρχονται τώρα και παριστάνουν τους φίλους των αγροτών. Η εργατιά είναι μαζί σας σε αυτό τον αγώνα που δίνετε. Η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη».

Απεμπλοκή τώρα!

Με αφορμή και την αποστολή της φρεγάτας «.Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε παράλληλα σε απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μόνο κινδύνους «γεννούν» για τον λαό και τη νεολαία της, μετά και την περαιτέρω εμπλοκή της και στον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε:

«Η αποστολή αυτή στέλνει το πλήρωμα κυριολεκτικά στο “στόμα του λύκου”, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, αφού η περιοχή φλέγεται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, αλλά τι σημασία έχει για αυτούς η ζωή του πληρώματος μπροστά στην προάσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών.

Μετά από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από τη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων στο φονικό έργο του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ με πάνω από 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους που οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να βαθύνει ακόμα πιο πολύ την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” – Καμία εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Οι στρατευμένοι είναι παιδιά του λαού, δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα».

Κάλεσε, ταυτόχρονα, να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο στον λαό της Παλαιστίνης και κατέληξε καλώντας και κλιμάκωση του αγώνα, επισημαίνοντας: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα απεργία στις 17 Απρίλη. Προετοιμάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις