Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στο σύνολο της εγκληματικής πολιτικής

Το κάλεσμα σε απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της εγκληματικής της..

Το κάλεσμα σε απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της εγκληματικής της πολιτικής που ισοπεδώνει τη ζωή του λαού, μετέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κατά την μεγάλη σύσκεψη Εργατικών Κέντρων – Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης γίνεται και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για έναν μονάχα λόγο. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί μαζεύτηκαν οι κόρακες και τρώνε τις ζωές μας. Παραμαζεύτηκαν οι νεκροί μας και δεν χωράει καμία δικαιολογία ή αυταπάτη πως αυτή η κατάντια που μας επιβάλλουν είναι μια κανονικότητα που πρέπει δήθεν ρεαλιστικά να αποδεχθούμε σαν πρόβατα στο σφαγείο», σχολίασε. Ανέτρεξε στο μελανό τοπίο που έχουν διαμορφώσει μια σειρά κρίκοι στην ίδια αλυσίδα της βαρβαρότητας, από το έγκλημα στο σιδηρόδρομο στα Τέμπη, την πρόσφατη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Στο βούρκο της εγκληματικής πολιτικής να λάμψει η αλληλεγγύη

 
 

«Ο πόνος και η οδύνη έχει δηλητηριάσει το λαό μας το τελευταίο διάστημα, μας έχει “σφίξει τα στομάχια”. Δεν αντέχουμε άλλο να μετράμε νεκρούς, σακάτηδες, να βλέπουμε κλαμμένα πρόσωπα για τους χαμένους κόπους ολόκληρης ζωής, να βλέπουμε να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας. Η οργή που έχουμε γεμίσει και η λύπη που σκίζει τις καρδιές μας θα μείνει στο κενό αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν πάρουμε απόφαση πως η μόνη επιλογή που έχουμε είναι το σύνθημα που βγήκε μέσα από την ίδια τη ζωή και λέει “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”», τόνισε.

«Στο βούρκο λοιπόν που δημιούργησε στο Θεσσαλικό κάμπο η πολιτική του κόστους – οφέλους, που προτιμά αντί για την πρόληψη να δίνει ψίχουλα στα γραφεία κηδειών, το πρώτο που έλαμψε ήταν η δύναμη της αλληλεγγύης και της οργάνωσης», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην παρουσία των σωματείων της Αττικής την περασμένη Κυριακή, «για να ξελασπώσουν τα αδέρφια τους» και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Από το βήμα της σύσκεψης κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κομβόι αλληλεγγύης αυτή την Κυριακή: «Να πάμε να βάλουμε τα χέρια μας και τα σώματα μας για να ξελασπώσουμε τον λαό της Θεσσαλίας», σημείωσε και κάλεσε κάθε σωματείο να οργανώσει τη συμμετοχή του.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα να αποζημιώσει η κυβέρνηση στο 100% όλους τους πληγέντες που έχασαν σπίτια, περιουσίες, ζώα, να αποζημιώσει στο 100% την απώλεια του εισοδήματος που έφερε αυτή η πολιτική. «Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού αλλά ικανό να χτυπά τις εργατικές διαδηλώσεις και να μοιράζει χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, απαρίθμησε μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική: Από το 2021 δεν έχει καθαριστεί ούτε ένα ρέμα σε Δυτική και Ανατολική Αττική, παρά τα κονδύλια που ρέουν προς τους εργολάβους. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία εδώ και χρόνια δεν ξεπερνά το 3%. Ο Κηφισός παροχετεύει το 70% των υδάτων αλλά δεν έχει ελεγχθεί, συντηρηθεί, καθαριστεί και αναβαθμιστεί από το 2003.

Νομιμοποιούν την «ευελιξία», ποινικοποιούν τη διεκδίκηση

 
 

Και ενώ ο λαός «καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται», η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας φέρνουν μια νέα δέσμη ανατροπών στους όρους δουλειάς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. «Δεν αρκούσαν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα όπλα της ευελιξίας που βρίσκονται ήδη στην αντεργατική νομοθεσία με την ημιαπασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, την εποχική εργασία και άλλες μορφές εργασιακής ομηρίας, και είπαν να προσθέσουν νέα μέτρα για να προσαρμόζονται καλύτερα ο χρόνος και οι όροι εργασίας στις διαθέσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας», κατήγγειλε ο Μ. Μπεκρής. Όπως εξήγησε, «οι νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης των ελαχίστων-μηδενικών ωρών και των τρισάθλιων όρων προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό».

Οσο για την νομιμοποίηση της «πολλαπλής εργασίας», στηλίτευσε την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι είναι «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. «Ποια είναι όμως η αλήθεια; Οτι η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να λιώνουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα. Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, δεν είναι επιλογή για τους εργαζόμενους όπως προκλητικά αναφέρουν αλλά εξαναγκασμός που οφείλεται στις τρύπιες τσέπες που προκαλεί η ακρίβεια», σημείωσε. Αντίστοιχα, κατήγγειλε την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής και όχι μόνο. «Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν ζητήσει και συνδημιουργήσει οι βιομήχανοι», τόνισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης. «Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου», επισήμανε.

Καμία ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά

 
 

Μπροστά στην νέα αντεργατική επίθεση άσκησε κριτική στις συνδικαλιστικές δυνάμεις στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που τηρούν σιγή ιχθύος και «ούτε για την τιμή των όπλων δεν αναφέρουν κάτι έστω και λεκτικά που θα θίξει τα αφεντικά, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δε πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας», ξεκαθάρισε. Κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο. Να οργανώσουν τον αγώνα: Για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων-ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στους ναζί εγκληματίες

 
 

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, την ενέδρα σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και πλήθος άλλων επιθέσεων, ο Μ. Μπεκρής κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να δώσουν μαζικό παρών στις εκδηλώσεις που οργανώνονται και την πορεία που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. «Δεν ξεχνάμε ότι στα σκούρα έχουν έτοιμα τα μαντρόσκυλα τους, τους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και άλλων μορφωμάτων που έχουν βγάλει πάλι στη γύρα για να παίξουν το ρόλο τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μεταφέρουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Αν τολμήσουν και βγουν από τις τρύπες τους και πειράξουν μια τρίχα από εργάτες και κατατρεγμένους δεν θα έχουν μέρος να κρυφτούν, θα τους τσακίσουμε στον δρόμο με οργανωμένο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα».

Πηγή: 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις