Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα – Οχι στον εργασιακό Μεσαίωνα!

Βροντερό όχι στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης λένε οι εργαζόμενοι σε όλη την χώρα συμμετέχοντας σε απεργιακές συγκεντρώσεις, διεκδικώντας δουλειά..

Βροντερό όχι στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης λένε οι εργαζόμενοι σε όλη την χώρα συμμετέχοντας σε απεργιακές συγκεντρώσεις, διεκδικώντας δουλειά και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στα Γιάννενα

Με το βιομηχανικό προλεταριάτο να βάζει τη σφραγίδα του στην απεργιακή συγκέντρωση του εργατικού κέντρου ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο στα Γιάννενα.

Δίπλα στους εκατοντάδες εργαζομένους από όλους τους χώρους δουλειάς, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περπάτησαν για πρώτη φορά οι εργάτες των εργοστασίων εμφιάλωσης της «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» που συμμετείχαν στην απεργία με ποσοστό 90%. Μαζί τους πορεύτηκαν συνάδελφοί τους από τα «Πλαστικά Θράκης», από την μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ» και άλλους βιομηχανικούς χώρους. Το μήνυμά τους εκκωφαντικό. «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε». 

Η πρόκληση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει κατ’ εντολή της μεγαλοεργοδοσίας ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση του πενθημέρου στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα των βαρδιών και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στη βιομηχανία των τροφίμων και την εμφιάλωση απορρίφθηκε μαζικά. Παράλληλα επιβεβαιώνεται ο αναντικατάστατος ρόλος των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων στην οργάνωση των εργατών, στο ξεπέρασμα του φόβου από την εργοδοτική τρομοκρατία.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γιώργου Κλάντζου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου Ιστορικού-Αρχαιολογικού Ιωαννίνων. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Θοδωρή Παντούλα πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» και ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία εκ μέρους της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων από τον Θανάση Νάκο αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και πρόεδρο του συνδικάτου οικοδομών.

Τέλος, απεργιακές φρουρές του εργατικού κέντρου βρέθηκαν από τα χαράματα στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού της «Βίκος ΑΕΒΕ» στην περίβλεπτο Ιωαννίνων.

Άρτα

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Στην απεργιακή συγκέντρωση με αποφάσεις τους συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Άρτας και το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα η οργανωμένη παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, αλλά και η συμμετοχή εργαζομένων από το εργοστάσιο της ΙΟΝ και διανομέων από τις εταιρίες Ταχυμεταφορών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Αλέξης Κατσαρός, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας και Γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων νομού Άρτας και η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Κυρτσιά, Γραμματέα του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Άρτας και Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι πως δεν θα δεχτούν τη δουλειά 365 μέρες το χρόνο χωρίς δικαιώματα και πως απαιτούν 5μερο-7ωρο-35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Άρτας κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, σε μαζικές εγγραφές στα Σωματεία. Την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη ομάδα αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας των αγροτών θα βρεθεί στον Παλαμά Καρδίτσας για να παραδώσει τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής και να συμπαρασταθεί με όποιο τρόπο στους συναδέλφους πλημμυροπαθείς.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μαχητική πορεία. «Εργάτη μη δεχτείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους και αφεντικά», «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ήταν μερικά από τα όσα ανάγραφαν τα πανό.

Κατερίνη

Απεργιακή συγκέντρωση στην Κατερίνη πραγματοποίησε το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παύλος Παπαδόπουλος μέλος ΔΣ του Συνδικάτου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιάννης Ευάγγελος, πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Πιερίας, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της Κατερίνης.

Σε Νάουσα και Βέροια

Μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας σε Βέροια και Νάουσα. Εργαζόμενοι και σωματεία έδωσαν αγωνιστικό παρόν καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Στη Βέροια παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας και του σωματείου εργαζομένων στο «Βαρβαρέσο», Μπαχαρίδη Χρήστο, τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ νομού Ημαθίας Παπαστεργιοπουλο Φίλιππο. Ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, Νατζμέ Νικόλαος.

Στη Νάουσα χαιρέτησαν εκ μέρους των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΙΚΑ ο Κοτσεκίδης Ηλίας, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νάουσας, του σωματείου εργαζομένων στο «Βαρβαρέσο» ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων ο Νίκος Μάντσιος, του συνδικάτου γάλακτος τροφίμων και ποτών Ημαθίας Πέλλας ο Δήγκας Δημήτρης, του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νάουσας η Μπόσκου Μαρία, του SOS Βέρμιο ο Γιώργος Κασαπίδης.

Ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Χρυσάνθη Μπόλα αντιπρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας “Γεώργιος Βουτυράς”. Καταδικάζοντας τον αντεργατικό “έκτρωμα” και τονίζοντας ότι στον πόλεμο που μας κήρυξαν απαντάμε με πόλεμο και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην μάχη για να καταστήσουμε αυτό τον νόμο ανενεργό. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες όπου τον λόγο πήραν: η Χριστίνα Γιαννακούλα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών, η Βούλα Μαχαιρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, η Μαρία Λουκόπουλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης. Εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων τον λόγο πήρε ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση γίνεται λίγες μόνο μέρες από τον εφιάλτη των πυρκαγιών, όπως εδώ στη γειτονιά μας τον Έβρο και τον Ίασμο. Λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο κόπος των εργαζόμενων κάηκε, καλύφθηκε κάτω από τόνους νερό, ζωές χάθηκαν. Σεβάστηκαν κάτι από αυτά; Όχι. Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα».

Στην συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα όπως «Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών, χτίζονται τα κέρδη των πολυεθνικών», Η ανάπτυξη σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας».

ΠΗΓΗ:902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις