Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία σήμερα των εργαζόμενων στου δήμους – Μονιμοποίηση τώρα των συμβασιούχων- Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλ. Βάθης

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σήμερα Δευτέρα 10 Απρίλη. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Το..

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σήμερα Δευτέρα 10 Απρίλη.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Το Συνδικάτο καλεί στις 9 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης.

Στην Πρέβεζα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο δημαρχείο. Στη Χίο, στις 10 π.μ. στην είσοδο του Δημαρχείου.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ σημειώνει:

«Τη Δευτέρα 10 Απρίλη απεργούμε γιατί:

  • Δεν πάει άλλο με τη μισοδουλειά – μισοζωή, την εργασιακή ομηρία, την ανασφάλεια. Δεν μπορεί να μην ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε εργασία, δεν μπορεί να ζούμε με την αγωνία του πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

  • Χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει η καθαριότητα, τα τεχνικά συνεργεία, το πράσινο, οι παιδικοί σταθμοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά εμείς δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε δουλειά.

  • Γιατί εμείς κινδυνεύουμε κάθε μέρα, δουλεύουμε στις πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, σακατευόμαστε και θέλουμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα.

  • Γιατί χωρίς τους συναδέλφους συμβασιούχους όλες οι υπηρεσίες των δήμων θα γίνουν κάτεργα, βορά στους εργολάβους και τα αρπακτικά.

Μόνιμοι και συμβασιούχοι απεργούμε κόντρα σε όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας στους δήμους, κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές που μας αντιμετωπίζουν ως κόστος και θέλουν να τσακίσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθεί κανείς συνάδελφος, μαζί θα δώσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα και επιμονή.

Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δημοτικών αρχών που θυμήθηκαν προεκλογικά τη μονιμοποίηση μόνο όσων έχουν δικαστικές αποφάσεις, που στην πραγματικότητα υπονομεύουν και τις όποιες αποφάσεις παίρνουν στα Δημοτικά Συμβούλια. Είναι οι ίδιοι που δεν έβγαλαν άχνα όταν τα κόμματά τους καταψήφιζαν την πρόταση των 150 Ομοσπονδιών και Σωματείων Εργαζομένων του Δημοσίου για άρση των συνταγματικών περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Με τις πολιτικές που υλοποιούν είναι και αυτοί ορκισμένοι εχθροί του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Καμιά εμπιστοσύνη και στην πλειοψηφία του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Σήμερα αποκαλυπτικά δηλώνουν ότι είναι υπέρμαχοι της μονιμοποίησης μόνο όσων συμβασιούχων “αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”. Ρωτάμε: Υπάρχει συμβασιούχος που δεν καλύπτει ανάγκες των υπηρεσιών; Ποιος και με ποια κριτήρια αποδεικνύει αν κάποιος συμβασιούχος καλύπτει ή όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

Η απάντηση είναι προφανής. Για ακόμα μια φορά επιχειρούν να διαχωρίσουν τους συναδέλφους παίζοντας το παιχνίδι των δημάρχων και των κυβερνήσεων. Ήταν αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν με τη στάση τους πλάτη στις κυβερνήσεις και τους δημάρχους ώστε όχι μόνο να υπάρχουν οι ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και να διευρυνθούν. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ακόμα και σήμερα σε πολλά από τα σωματεία που ελέγχουν αρνούνται την οργάνωση των συναδέλφων συμβασιούχων.

Συνάδελφοι, σήμερα με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα όλοι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εμείς έχουμε τη δύναμη! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας και το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ. Όσες φορές μονιμοποιήθηκαν μαζικά συμβασιούχοι στους δήμους ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων, μαζικών και σκληρών αγώνων των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Καμιά απόλυση.

  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.

  • Κατάργηση του νόμου Βορίδη για εξάντληση των ένδικων μέσων σε εργατικές διαφορές και όλων των αντεργατικών νόμων που εμποδίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

  • Κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις. Να τις αποσύρουν τώρα όσοι τις άσκησαν».

ΔΑΣ ΟΤΑ: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς αστερίσκους

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατρέψουμε τη πολιτική των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων που οδηγούν στην ανασφάλεια και την ομηρία των εργαζομένων, στην ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, μαζί τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που αποτελούν τα κοινοβουλευτικά τους δεκανίκια, επινόησαν όλα αυτά τα χρόνια κάθε είδους ελαστική μορφή εργασίας προκειμένου να τσακίσουν το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, εξυπηρετώντας απόλυτα την πολιτική του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης των λίγων.

Γι’ αυτό όλα τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα των 150 σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα για την τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, “ώστε εφεξής, να κατοχυρώνεται και διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων”.

Όλες οι υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν, όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες με την ανασφάλεια να κυριαρχεί, με το μόχθο τους και την αγωνία τους στηρίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών και κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Οι 65 νεκροί και οι χιλιάδες σακατεμένοι είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους βάζει στο ζύγι και να ξεχωρίζει ποιοι θα μονιμοποιηθούν και ποιοι όχι. Όποιοι το κάνουν και μπαίνουν στη διαδικασία της διάκρισης ρίχνουν νερό στο μύλο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανακύκλωσης της ανεργίας που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Το «διαίρει και βασίλευε» είναι τακτική που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις, στο εργατικό κίνημα δεν μπορεί να έχει καμία θέση και να υιοθετείτε από δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ξεκάθαρη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα δεν αποτελούν οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που μπορεί να δώσουν λίγους μήνες παράταση της εργασίας, ούτε και η υποκριτική στάση δημοτικών αρχών που από την μία καταθέτουν δήθεν ως μάρτυρες υπέρ των εργαζομένων και από την άλλη έχουν δώσει εντολές στους δικηγόρους τους να μην συναινούν και να μην συνομολογούν στο αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις με την συναίνεση της πλειοψηφίας των δημάρχων που τις στηρίζουν, έχουν προσαρμόσει έτσι το νομοθετικό πλαίσιο που και θετική απόφαση να εκδώσει πρωτόδικα ένας δικαστής, υποχρεωτικά ο δήμος εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα ακύρωσης της. Το παράδειγμα του Δήμου Αγ. Δημητρίου που δείχνει μεν τη βούληση της κυβέρνησης να εκβιάσει καταστάσεις απειλώντας με πειθαρχικές – ποινικές διώξεις τα δημοτικά συμβούλια που θα πάρουν απόφαση μη εκτέλεσης όλων των ένδικων μέσων, αλλά βαθύτερα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, όταν η εκεί δημοτική αρχή την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην ασκηθεί έφεση σε δύο θετικές πρωτόδικες αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, την μετέτρεψε χωρίς να ενημερώσει κανέναν σε αίτηση αναίρεσης των πρωτόδικων αποφάσεων στο ανώτατο δικαστήριο, στον Άρειο Πάγο.

Οι εργαζόμενοι έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια από λόγια κατανόησης και συμπονετικά χτυπήματα στην πλάτη, όπως επίσης θα χορτάσουμε και τώρα, έναν περίπου μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές, με ακάλυπτες υποσχέσεις και ελπίδες από τα κόμματα που ευαγγελίζονται «κυβερνητική σταθερότητα» ή «προοδευτική συγκυβέρνηση», για να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων.

Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας και στον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα μας, με κυρίαρχο το αίτημα την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις