Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου η δικαστικός-μπλόγκερ που έγραφε «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!»

Αντιπρόεδρος -μεταξύ άλλων- στον Άρειο Πάγο, με εντολή Τσιάρα, η Μαριάνθη Παγουτέλη, η δικαστής που διατηρούσε ρατσιστικό μπλογκ στο οποίο..

Αντιπρόεδρος -μεταξύ άλλων- στον Άρειο Πάγο, με εντολή Τσιάρα, η Μαριάνθη Παγουτέλη, η δικαστής που διατηρούσε ρατσιστικό μπλογκ στο οποίο επευφημούσε τον Χίτλερ για την εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων και που ανήκε σε εκείνη τη μειοψηφία που έκρινε αθώο τον Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Πέντε γυναίκες αρεοπαγίτες επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών και η Μαρίανθη Παγουτέλη, που είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του ακροδεξιού Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα «ασυνήθιστα εκτενές σκεπτικό» 32 σελίδων, όχι για να υποστηρίξει την ελευθερία της έκφρασης του ατόμου, αλλά για να δικαιολογήσει ακραίες, αντισημιτικές απόψεις του Κ.Πλεύρη.

Το όνομά της είναι γνωστό από την προ δεκαετίας δίκη του ακροδεξιού αρνητή του Ολοκαυτώματος, Κωνσταντίνου Πλεύρη, όταν είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσής του και είχε συντάξει ένα ασυνήθιστα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων για να αιτιολογήσει την απόφασή της. Επρόκειτο για μια υπόθεση δίωξης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979 που προέβλεπε ως ποινικό αδίκημα την πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω χρώματος, φυλής ή έθνους. Μάλιστα, ο νόμος συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 του Ν. 1419/1984 ως εξής: «Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται η φυλετική ή εθνική καταγωγή προστίθεται και η περίπτωση “του θρησκεύματος”».

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου του Κ.Πλεύρη, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Όσο η υπόθεση βρισκόταν ακόμα στην προδικασία, παρενέβη η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία, ζητώντας την παραπομπή του Πλεύρη σε δίκη. Τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας χρειάστηκε να διαβάσουν αρκετές φορές το βιβλίο και να καταγράψουν ανά σελίδα και με νομική τεκμηρίωση «45 ανατριχιαστικά ρατσιστικά αποσπάσματα» που αποτελούσαν κραυγαλέα ρατσιστικά σχόλια μίσους, τα οποία και συμπεριλήφθηκαν όλα στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, στο βιβλίο στην α’ έκδοση, ο Πλεύρης μάλιστα έγραφε ρητά και ανερυθρίαστα: «Δηλώ εξ αρχής, είμαι ναζί, φασίστας, ρατσιστής, αντιδημοκράτης και αντισημίτης», το οποίο στην β’ έκδοση είχε γίνει: «Δηλώ εξ αρχής ότι είμαι ρατσιστής, αντιδημοκράτης, αντισημίτης».

Η Μ. Παγουτέλη ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα και μετά το πέρας της δίκης, όπου ο Κ. Πλεύρης τελικά αθωώθηκε, όταν σύμφωνα με δημοσίευμά της Ελευθεροτυπίας και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου του Ιού, Δημήτρη Ψαρρά, η εν λόγω δικαστικός διατηρούσε το blog marianaonice.blogspot.com στο οποίο κανείς διάβαζε εκφράσεις όπως «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δημοσιογράφος: «Το άνοιγμα του μπλογκ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της δίκης του Πλεύρη, τον Δεκέμβριο του 2007. Από τότε παρακολουθείται από την On Ice στενά η υπόθεση με συνεχείς αναφορές στον Χίτλερ που μπορεί “να είχε δίκιο”. Τις ημέρες που εκδικαζόταν η έφεση του Πλεύρη, στο μπλογκ εμφανίζονται πάλι λεπτομερείς πληροφορίες για τη δίκη από έναν ανώνυμο οπαδό του Πλεύρη. Η εφέτης τον ευχαριστεί «πολύ για την ενημέρωση» και προσθέτει: «Αραγε θα τελειώσει την Παρασκευή η δίκη αυτή; Και πολύ θα ήθελα να μάθω αν τελικά δικαιώθηκε η άποψη της μειοψηφούσας δικαστή! (δηλ. της ίδιας). Αλλιώς μαύρο φίδι που την… έφαγε! Χαχαχα!!!» Ο ανώνυμος στέλνει καθημερινές «ανταποκρίσεις» από τη δίκη υιοθετώντας όλη τη ναζιστική επιχειρηματολογία του Πλεύρη. Η Mariana On Ice απαντά: «Σ’ ευχαριστώ πολύ φίλε που με κρατάς ενήμερη! Το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό γιατί μ’ ενδιαφέρει η δίκη αυτή, που για δικούς μου λόγους δεν μπορώ να την παρακολουθήσω από κοντά! Ούτε μπορώ να πλησιάσω κάποιους από τους παράγοντες αυτής της δίκης για να ρωτήσω σχετικά. Θα είμαι υπόχρεη λοιπόν αν συνεχίσεις να με κρατάς ενήμερη! Σ’ ευχαριστώ και πάλι!».

Τη σχέση της Μ. Παγουτέλη με το blog marianaonice είχε καταγγείλει με αναφορά της στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρισκόταν σε δικαστική αντιδικία με την εφέτη και ανακάλυψε ότι στοιχεία και της δικής της υπόθεσης αναφέρονταν αναλυτικά στο συγκεκριμένο blog.

Τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με επόμενο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, «ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση της εφέτου Αθηνών με το blog marianaonice.blogspot.com», στο οποίο μάλιστα «για κάποιο χρονικό διάστημα είχε αναρτήσει και φωτογραφία της». Σημειώνεται ότι σήμερα πολλά από τα επίμαχα ποστ έχουν κατέβει από το εν λόγω blog.

Πηγη: thepressproject

Σχετικά θέματα

Απόψεις