Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πρώην υπουργών και βουλευτών στην υπόθεση της «Follie Follie»

Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η «διαρροή» πληροφοριών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που φέρεται να..

Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η «διαρροή» πληροφοριών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που φέρεται να έχει εντοπίσει ο διαχειριστικός έλεγχος της εταιρείας PwC για την εταιρεία «Follie Follie», ο οποίος ήδη βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από το περιεχόμενο των σχετικών ελέγχων προκύπτει τον Μάη του 2018 η εμπλοκή δύο πρώην υπουργών και δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρονται να έκαναν παρεμβάσεις για να επιτευχθεί είτε πάγωμα της υπόθεσης είτε καθυστέρηση των διαδικασιών.

Από την πλευρά τους διαψεύδουν εμπλοκή τους στην υπόθεση της Folli Follie, προς όφελος της εταιρείας, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μάκης Μπαλαούρας.

Ωστόσο στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Τ. Κουτσολιότσου, εμφανίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να εξασφαλίσουν «θετικό περιβάλλον» για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.  Το συγκεκριμένο υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια της ανακρίτριας που συνεχίζει την έρευνα. Στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνεται και e-mail για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ευνοϊκή ρύθμιση για τα ΚΑΕ, συμφερόντων του Ομίλου Κουτσολιούτσου. 

Τα πρόσωπα που κατονομάστηκαν στα δημοσιεύματα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθειες αντιπερισπασμού» για να διαφύγει από τα «αδιέξοδα που δημιουργεί» και σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της Folie Folie. (…) Η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά».

Στην περίπτωση που ο Εισαγγελέας κρίνει ότι από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων, θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Βουλή για το σκέλος που αφορά πολιτικούς και θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για φυσικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται.

“Οδηγία από Μαξίμου” για να ευνοηθεί η Folli Follie το 2018 αναφέρεται στα email που μελετά ο εισαγγελέας

Στο μεταξύ, στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά σε “οδηγία από το Μαξίμου” για συνδρομή στην Folli Follie τον Μάιο του 2018, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Price Watershouse Coopers που μελετάει ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την ίδια ώρα που τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου προσέρχονται ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση για συμπληρωματικές απολογίες για επιμέρους πράξεις χειραγώγησης μετοχών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηρίοτητα , έρχονται στο φως στοιχεία από την έκθεση του ελεγκτικού οίκου. Στην έκθεση φαίνεται να περιλαμβάνονται, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό και την φερόμενη βούληση της τότε κυβέρνησης να στηριχθεί ο Όμιλος Folli Follie που καταγγέλονταν για σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος επενδυτών.

Συγκεκριμένα η PwC κάνει χρήση μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 9 Μαίου 2018 , αποστολέα  τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στο οποίο γίνεται αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το οποίο κατά τον συντάκτη έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθεί η FFG έναντι των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η ελεγκτική εταιρία τονίζει στην έκθεση της πως τα στοιχεία που επικαλείται εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής στην διαχείριση του οικονομικού σκανδάλου ωστόσο τονίζει πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Η επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή, που θα αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αναφέρει μεταξύ άλλων “Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός”. Κατά τον υπάλληλο του Ομίλου , όπως αναφέρει στο επίμαχο κείμενο , συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την “οδηγία από ψηλά” ενώ ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής του ΧΑΑ.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση της FFG ουσιαστικά ξεκίνησε στις 4 Μαίου 2018 οπότε και δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφέρονταν πως οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή . Στις 7 Μαίου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καλέσει την εταιρία κοσμημάτων να αναθέσει σε ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία οικονομικό έλεγχο. Στα τέλη του μήνα είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie.

Σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια της υπόθεσης οι προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο της εταιρίας κοσμημάτων Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καθώς και Καίτη Κουτσολιούτου , σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου, η οποία είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η κλήση σε συμπληρωματικές απολογίες για σήμερα, που δεν σχετίζεται με την έκθεση της PwC, αφορά συγκεκριμένες επιπλέον πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους .

Σχετικά θέματα

Απόψεις