Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, Σήμερα, Αύριο

Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης -- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Αθήνα 10 Δεκέμβρη 2023”

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του θεραπευτικού προγράμματος “Διάπλους”, ανησυχώντας για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης, που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα χωρίς να έχει ενημερώσει – συζητήσει με κανέναν, απέστειλε επιστολή (η επιστολή ακολουθεί συνημμένα) προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο των εξαρτήσεων, προτείνοντας την διενέργεια Συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον των υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους και στις 24/11/23, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιου Τύπου Αθήνας, κοινή συνέντευξη τύπου με μεγάλη επιτυχία.

Στην Συνέντευξη ανακοινώθηκε η, για πρώτη φορά στην χώρα μας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση, διενέργεια συνεδρίου με θέμα:

 

Αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, Σήμερα, Αύριο
Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Αθήνα 10 Δεκέμβρη 2023”

 

Στην κοινή συνέντευξη τύπου όπου συμμετείχαν, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψ.Ν.Α, η Ομοσπονδία Γονέων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων “Διάπλους” και επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης στην Ελλάδα, εκ μέρους του “Διάπλους” ο κος Ηλίας Μιχαλαρέας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου μας κύριος Δημήτρης Σαρακηνός, παρουσίασε την πρόταση μας για την διενέργεια του Συνεδρίου και εξέφρασε τις ανησυχίες μας για την συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την συρρίκνωση μέσω των συγχωνεύσεων των Μονάδων απεξάρτησης, και για την ιδιωτικοποίηση τους μέσω της ίδρυσης Ενιαίου Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), με το καθεστώς νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου καθώς και τους φόβους μας για το μέλλον του “Διάπλους” που είναι συνυφασμένο με το μέλλον των παιδιών μας.

— Το ΔΣ του Συλλόγου μας, αποφάσισε συναντήσεις με τους βουλευτές του Νησιού μας, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, και με άλλους θεσμικούς και μη φορείς του τόπου.

— Αποφάσισε επίσης, την δημιουργία επιτροπής ανθρώπων του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης για την στήριξη του “Διάπλους”.

— Αποφάσισε ακόμα, τη διενέργεια άμεσα, ημερίδας – συζήτησης για το παρόν και το μέλλον της πρόληψης και της απεξάρτησης στην Κέρκυρα.

 

Η επιστολή προς τους φορείς Πρόληψης και Απεξάρτησης της χώρας

 

Κέρκυρα 10/11/2023

 

Επιστολή

Επειδή τα ναρκωτικά δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς, αλλά μας αφορούν όλους…”

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Φίλων “Διάπλους”, στην συνεδρίασή του στις 8/11/2023, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει την διενέργεια – συνδιοργάνωση Συνεδρίου με θέμα : “Πρόληψη, Θεραπεία, Κοινωνική Επανένταξη, Υποκατάσταση. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον”.

Η πρόταση απευθύνεται προς, τους Συλλόγους Εργαζομένων στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και υποκατάστασης, τους Συλλόγους Γονέων των προγραμμάτων απεξάρτησης, τους Φορείς του Αντιναρκωτικού Κινήματος, τους Διευθυντές/ Επιστημονικά Υπευθύνους των μονάδων που εμπίπτουν στον ν. 4139/13.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κου Βαρτζόπουλου στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, δημιουργείται Ενιαίος Οργανισμός για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με την μορφή ΝΠΙΔ, και στον οποίο εντάσσονται όλες οι μέχρι σήμερα υφιστάμενες δομές, έτσι όπως αυτές προβλέπονται από τον ν. 4139/13.

Οι δηλώσεις αυτές προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία, αφού δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση και καμία ενημέρωση με και προς τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, οι Σύλλογοι Γονέων καθώς και οι φορείς του αντιναρκωτικού κινήματος αγνοήθηκαν πλήρως, παρόλο που το καθεστώς λειτουργίας των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης αφορά πρωτίστως τις ζωές των παιδιών μας, τις ζωές των παιδιών όλου του κόσμου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση ενός δικτύου υπηρεσιών, που έχει συμβάλλει ώστε η χώρα να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου στην χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τα υψηλότερα ποσοστά αποθεραπείας στην ΕΕ.

Αυτό το γεγονός από μόνο του, θέτει τεράστια ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς και τους στόχους της εφαρμοζόμενης αντιναρκωτικής πολιτικής της χώρας.

Η διενέργεια λοιπόν, ενός ανοικτού Συνεδρίου με ελεύθερη συμμετοχή, όπου θα κατατεθούν απόψεις, προβληματισμοί, προτάσεις, που θα καταλήξουν στα αναγκαία συμπεράσματα για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων, είναι ύψιστης σημασίας.

Άλλωστε, οι αλλαγές που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά των χρηστών – εξαρτημένων ατόμων, όσο και ως προς την παραγωγή νέων συνθετικών ουσιών, αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα – λειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επιβάλλουν μια τέτοια συζήτηση. Είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει και δεν έγινε!

Για το λόγο αυτό, θέτουμε την πρότασή μας στην κρίση σας, ελπίζοντας στην θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Φίλων του Θεραπευτικού Προγράμματος “Διάπλους”

 

Σχετικά θέματα