Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Αν υπάρχει ανέχεια γιατί μας ψηφίζουν; Μαζόχες είναι;»

Η ατάκα του Άδωνι Γεωργιάδη και πως οι υπουργοί της Ν.Δ υπερασπίζονται τον προϋπολογισμό του 2022 που συζητείται στην Βουλή.

Αν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Με αυτό το..

Αν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Με αυτό το σκεπτικό προσέρχονται στην Βουλή οι υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου να υπερασπιστούν τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Το κυβερνητικό επιτελείο όπως και ένα συγκεκριμένο τμήμα βουλευτών – πραιτωριανών του Μεγάρου Μαξίμου-  έχει επιλέξει για φέτος όχι μόνον την τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αλλά και την «επίθεση» στην αντιπολίτευση. Με την κατηγορία ότι σκοπίμως υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας που επιτυγχάνεται σε δύσκολες συνθήκες. Επίσης φαίνεται πως έχει «πέσει γραμμή» ώστε να προβάλλονται συνεχώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται και δείχνουν την Ν.Δ να προηγείται.

Πρώτος και καλύτερος στη εφαρμογή αυτής της τακτικής ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Από το βήμα της Βουλής εγκάλεσε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης γιατί ξεκινούν τις ομιλίες τους με αναφορές σε «φτώχεια» και «ανέχεια». Όπως είπε «εάν υπήρχε όλη αυτή η ανέχεια, όλη αυτή η φτώχεια, όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή, γιατί μας ψηφίζει ρε παιδιά ο κόσμος; Μαζόχες είναι; Ζουν όλοι σε ανέχεια και φτώχεια και μας ψηφίζουν και μας ξαναψηφίζουν; Πώς γίνεται;».

Υποστήριξε μάλιστα ότι όποιος δεν διαπιστώνει την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι εκτός πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «όσοι ζείτε στον πραγματικό κόσμο, βλέπετε και τις οικοδομές που ξαναχτίζονται και τους μηχανικούς που έχουν βρει δουλειά που ήταν όλοι άνεργοι και παιδιά πολλά που επιστρέφουν από το εξωτερικό από εκεί που πολλά έφευγαν και ξενοδοχεία που ανακαινίζονται και επενδύσεις μεγάλες που έρχονται -μην τις επαναλάβω-, Pfizer, Cisco, Microsoft, Amazon, Digital Realty, ούτε στον ύπνο σας δεν τις βλέπατε. Όλα αυτά ο ελληνικός λαός τα βλέπει, τα αναγνωρίζει και γι’ αυτό μας στηρίζει». Δήλωσε μάλιστα αναφορικά με το υπουργείο του πως «το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7. Αυτή είναι η καλύτερη μας επίδοση –προσέξτε- από το 2006. Μιλάμε δηλαδή για τέσσερα χρόνια πριν τη χρεοκοπία. Ο δε στόχος μας για το 2022 είναι συν 21,9% στην αύξηση των επενδύσεων».

Στο ίδιο πνεύμα αλλά με …ιδεολογικούς όρους κινήθηκε ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως «δυόμισι χρόνια μετά τη διακυβέρνησή μας, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ηγεμονική και γιατί για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, διαμορφώνονται όροι ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Και αυτό είναι ευχάριστο και θετικό πρωτίστως για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό».

Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής δεν χαρακτήρισε όμως μόνον την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ και τους προερχόμενους από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ). Την ίδια αντίληψη επέδειξε και ο φιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας επέλεξε να παρουσιάσει την χώρα ως την …γη της επαγγελίας για τους μισθωτούς. Όπως δήλωσε οι πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά «σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών και την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από 305 έως 534 ευρώ ετησίως». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η συνολική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, η φορολογική, η ασφαλιστική και η εργασιακή της πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ανεργία από το 17,2% που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 στο 13% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε αυτό το διάστημα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης υποστήριξε ότι οι νομοθετικές αλλαγές που προώθησε το υπουργείο Εργασιας – που περιλάμβαναν θυμίζουμε και την κατάργηση του 8ωρου –λειτούργησαν «συνδυάζοντας τον στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τον στόχο για την πραγματική προστασία των εργαζομένων».

Το αφήγημα του Κωστή Χατζηδάκη φρόντισε να στηρίξει και ο Χρήστος Σταϊκούρας που επανέλαβε την δήλωση που έκανε τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοτάκης για νέα αύξηση του κατώτερου μισθού το 2022. Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του στην συζήτηση επισήμανε πως «η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία δεν έχουν κατώτατο μισθό. Και όχι μόνο αυτό. Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Γερμανία και η Ολλανδία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό από 1%-1,9%. Εμείς θα τον αυξήσουμε 2% την 1.1.2022 και θα έρθει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού». Φυσικά «παρέλειψε» να αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ στο 4,5% όμως η αύξηση των μισθών που καταγράφει καμία σχέση δεν έχει με αυτό το ποσοστό αφού είναι μόλις 0,2% και με τον πληθωρισμό να τρέχει περίπου στην μία ποσοστιαία μονάδα ενώ το κύμα ακρίβειας ολοένα και μεγαλώνει.

Τέλος ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση παρουσιάζει μια επιτυχημένη νησιωτική πολιτική. Ανάγγειλε προγράμματα επιδότησης ακτοπλόων εφοπλιστών της τάξης των 370 εκατομμύριων για τις άγονες γραμμές ένα ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί το ξεπούλημα των περιφερειακών λιμανιών. Όπως είπε «για τα λιμάνια μας, η επιτυχία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι μεγάλη. Θα συνεχιστεί το 2022, όπου θα ολοκληρωθεί η φάση επιλογής των πρώτων αναδόχων στα Λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, ενώ θα συνεχίσουμε εντατικά με τους διεθνείς διαγωνισμούς».

Σχετικά θέματα

Απόψεις