Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Άλλο οι «χιτώνες» και άλλο τα στρέμματα…

«Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» κηρύττουν εκ του άμβωνα ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος. Αυτά από τους «εκπροσώπους»..

«Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» κηρύττουν εκ του άμβωνα ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος. Αυτά από τους «εκπροσώπους» του Υψίστου όταν απευθύνονται σε πιστούς και μιλάνε για …χιτώνες. Όταν όμως στη μέση μπαίνουν ιδιοκτησίες, γη και στρέμματα το κήρυγμα των δύο κεφαλών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «πάει περίπατο». 

Το τελευταίο διάστημα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολαίος βρίσκονται κυριολεκτικά στα «μαχαίρια» με αφορμή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος Προμπονά, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Αθηναίων, με «μήλον της έριδος» ένα ναό και τα στρέμματα που τον περιβάλλουν… 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βαλτάδων, έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με αφορμή το κτήμα Προμπονά.

Η δικαστική διένεξη, μεταξύ των «κεφαλών» της Εκκλησίας, ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά (έκτασης 8.554 τ.μ.).

Λουκέτο στο ναό…

Οι δύο ιεράρχες μπορεί να καλούν το ποίμνιο στην Εκκλησία και να δηλώνουν ότι οι «θύρες» των ναών θα είναι πάντα ανοιχτές για τους πιστούς, αλλά το «ιερό και το όσιο» της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας – για τη διατήρηση του οποίου η Εκκλησία με «αγώνες» της έχει συμβάλει τα μέγιστα – φαίνεται ότι μπορεί να βάλει ακόμα και «λουκέτο» σε ναό!

Έτσι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών με απόφαση του, από τις 8.3.2018 σφράγισε(!!) την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός ναός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδεια του…

Η απόφαση Ιερώνυμου προήλθε μετά την κίνηση του Πατριαρχείου να δώσει την εντολή στον ηγούμενο της Μονής Βλατάδων να ανοίξει το ναό και να τελέσει τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας, προφανώς για να …αποδείξει ποιος είναι το «αφεντικό». 

Μετά το «λουκέτο» στο λαό, ο ηγούμενος δεν πτοήθηκε. Επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό και ήδη η Αρχιεπισκοπή απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Πλέον το θέμα θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες! Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, γιατί σύμφωνα την δική του θέση:

1) παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9),

2) Παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με το νόμο 590/1997 και 3) και έχει πλημμελή αιτιολογία.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο επίμαχος Ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς αναγέρθηκε όχι για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

…γιατί τα στρέμματα έχουν αξία

Το τεράστιο ζήτημα και η πραγματική διαμάχη ανάμεσα σε Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο είναι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρεμμάτων στον οποίο έχει ανεγερθεί ο ναός.

Το κτήμα Προμπονά ανήκε στον Ναξιώτη γιατρό Δημήτρη Προμπονά, ο οποίος με τη διαθήκη του άφησε στον δήμο Αθηναίων έκταση 40 περίπου στρεμμάτων και ταυτόχρονα ζητούσε την ανέγερση ναού εντός του κτήματος. 

Ένας εκ των όρων της διαθήκης του Δ. Προμπονά ήταν το Κτήμα να μεταβληθεί από το Δήμο Αθηναίων σε κήπο αναψυχής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Επίσης, είχε ζητήσει να χτιστεί ένας ναός στο χώρο του Κληροδοτήματος, ενώ επιθυμούσε να έχει ρόλο επιμελητή σε όλη τη διαδικασία ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Οι διαδικασίες μεταβίβασης ολοκληρώνονται το 1950, και τα έργα σε αυτό ολοκληρώθηκαν το 1954. Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος καλύφθηκε από το Κληροδότημα Δ. Προμπονά.

Η επιτροπή, η οποία διαχειρίζονταν το κληροδότημα αφού δεν τα βρήκε με την Αρχιεπισκοπή, αποφάσισε να δωρίσει το ναό στο Πατριαρχείο. Το Φανάρι έκανε δεκτή την δωρεά προκαλώντας την οργή του Ιερώνυμου, ο οποίος κατέθεσε αγωγή κατά του Πατριαρχείου αλλά και της επιτροπής του κληροδοτήματος. 

Τα 8,5 στρέμματα μαζί με το ναό πέρασαν λοιπόν στην κυριότητα του Πατριαρχείου και τα έχασε η Αρχιεπισκοπή! Και με αυτά τα πράγματα δεν παίζει η κανένας ιδιοκτήτης. Ούτε φυσικά και η εκκλησία…

Σύμφωνα με την αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ισχυρίζεται ότι με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ”επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά’».

Δεν γνωρίζουμε αν το ΣτΕ θα καταφέρει να δώσει μια «Σολομώντεια λύση» και να τερματίσει τη διένεξη ανάμεσα στις κεφαλές της εκκλησίας. Διαπιστώνουμε όμως, ότι όσοι και αν είναι οι «χιτώνες», όταν αφορούν εκκλησιαστική περιουσία και ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δύσκολα μοιράζεται ακόμα και αν πρόκειται για τη λειτουργίας ενός ναού για την …εξύμνηση του Κυρίου!

«Βοήθεια μας»…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις