Όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που την έκλεισε το τουρκικό κράτος το 1971.
Την Πέμπτη, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από αίτησή του έγινε δεκτός από τον Ερντογάν. Στα όσα έγιναν επισήμως γνωστά από το Φανάρι στη συνάντηση θίχτηκαν κυρίως δυο θέματα. Το ένα ήταν οι ευχαριστίες του Βαρθολομαίου στον τούρκο πρόεδρο, γιατί όπως αναφέρουν οι φαναριώτες «έδωσε την εντολή για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τον παρακάλεσε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών». Και όπως προσθέτουν οι του πατριαρχείου «ο κύριος πρόεδρος υπεσχέθη αμέριστον την βοήθειάν του».
Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν ήρθαν έτσι ξαφνικά. Από το Σεπτέμβριο του 2023 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης της μονής και της Σχολής της Χάλκης. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και οι πρώτες συγκεκριμένες πληροφορίες ( και όχι μόνο φήμες) για την επαναλειτουργία της Σχολής που αποτελούσε ύψιστο θέμα για τη ζωή και την ανανέωση του πατριαρχείου με νέους κληρικούς. Τον περασμένο Μάιο πήγε στη Χάλκη ο τούρκος υπουργός Παιδείας περιηγήθηκε στα κτίρια και επιθεώρησε τις εργασίες και ο ηγούμενός της πήγε στην Άγκυρα για να συζητήσει τα διαδικαστικά. Και τα όσα κουβέντιασε του επέτρεψαν να δηλώσει: «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι σύντομα θα πετύχουμε τον στόχο μας.. Η εντολή δόθηκε στα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». Διεργασίες, λοιπόν, που έφτασαν στο τελευταίο πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με φωτογραφία του Βαρθολομαίου και δηλώσεις του για τις σχετικές εντολές που έδωσε ο Ερντογάν στον υπουργό του της Παιδείας και επομένως όπως είπε ο πατριάρχης «είμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας». Από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας υπήρξε αναφορά στο πόσο φιλελεύθερη είναι η δημοκρατία του Ερντογάν που τους ανέχεται όλους- εκτός κι αν είναι κούρδοι , αριστεροί και κεμαλιστές βεβαίως…
Σύμφωνα με τη Χουριέτ οι εργασίες στη Χάλκη θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάρτιο -μήνα θα προσθέταμε εμείς- που θα γίνει στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το Μάρτιο θα ξαναλειτουργήσει η Σχολή. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια καθορισμού του χαρακτήρα της, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία και να λυθούν και άλλα τεχνικά ζητήματα…
Και με τα ανταλλάγματα τι γίνεται;
Μέχρι εδώ όλα καλά για το Βαρθολομαίο και τους μητροπολίτες του. Με μας τι γίνεται; Πιστεύοντες και μη πιστεύοντες. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Ερντογάν δεν δίνει τίποτα αν δεν πάρει ανταλλάγματα και μάλιστα χοντρά. Μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν να προτάξουν το θέμα της Χάλκης στις διμερείς σχέσεις και περιορίζονταν να μιλούν για ένα οικουμενικό ζήτημα ενός οικουμενικού θεσμού και πίεζαν δια της πλαγίας, μέσω των ΗΠΑ. Αντίθετα οι τουρκικές κυβερνήσεις συνέδεαν το θέμα της Χάλκης με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ( χαρακτηρισμός της ως τουρκική, εκλογή των μουφτήδων κ.ο.κ.). Στη σημερινή περίπτωση τι γίνεται; Έτσι θα την ανοίξει τη Σχολή ο Ερντογάν; Δεν θα πάρει το κάτιτις του; Ας περιμένουμε λοιπόν γιατί η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.
Ζητούμενο η προστασία των χριστιανών της Συρίας
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν — πάντα σύμφωνα με το Φανάρι — η έκκληση του Βαρθολομαίου στον τούρκο πρόεδρο να παρέμβει στους τζιχαντιστές, τους νέους κυρίαρχους της Συρίας για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των χριστιανών που μέσα σε δέκα μέρες πέρασαν από ένα εκφυλισμένο αυταρχικό κράτος, πλην όμως κοσμικό, που άφηνε ελεύθερες όλες τις θρησκείες, κάτω από ένα καθεστώς τζιχαντιστών, οι οποίοι όπως και να προσπαθούν να τους σουλουπώσουν τα αμερικανοτουρκοσιωνιστικα αφεντικά τους φορώντας τους γραβάτες δε γίνονται αρνάκια από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως λέει ο λαός μας, ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι δεν τ΄ αλλάζει. Και τα πρώτα επεισόδια σε βάρος χριστιανών ( όλων των δογμάτων αποτελούν το 10% του πληθυσμού) και αλεβιτών ( 10% και αυτοί, οι φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι) έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Και μια υπενθύμιση για την ιστορία της επιχείρησης « κλάδος ελαίας»
Και μια ιστορία από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, έτσι μιας και το έφερε η κουβέντα: Τον Ιανουάριο του 2018 όταν ο Ερντογάν έδινε, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, εντολή στον τουρκικό στρατός να εισβάλει στη Συρία καταδιώκοντας κούρδους αντάρτες, ο Βαρθολομαίος του έστειλε μια επιστολή υποστήριξης στην οποία σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο έγραφε:
«Ως παράδοση της εκκλησίας μας, προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία και καλοδαιμονία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη νότια γειτονιά μας, και ειδικά στη Συρία (…) Η αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν που απαγορεύει αυστηρά το συσχετισμό μίας θρησκείας με την τρομοκρατία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη (…) Προσευχόμαστε ότι εσείς και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταφέρουν επιτυχία και η «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» θα φέρει ειρήνη στην περιοχή όπως το όνομά της υπόσχεται».
Πρώτα ευλογάμε την «επιχείρηση κλάδος ελαίας» και μετά ζητάμε ευσπλαχνία για τα θύματα και αυτής της εισβολής. Αν αυτό δεν λέγεται φαρισαϊσμός τότε τι είναι αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και μάλιστα τέτοιες χρονιάρες μέρες που περνάμε;