Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Διαμαρτυρίες σε τελετές αποφοίτησης και απεργίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Με πολυμορφία συνεχίζονται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό με φοιτητικές διαμαρτυρίες σε τελετές αποφοίτησης, αλλά και με απεργίες εργαζομένων..

Με πολυμορφία συνεχίζονται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό με φοιτητικές διαμαρτυρίες σε τελετές αποφοίτησης, αλλά και με απεργίες εργαζομένων και ερευνητών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και την καταστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν, τις κρατικές αρχές αλλά και τις διοικήσεις πανεπιστημίων, που επιβάλλουν απαράδεκτες ποινές ενάντια σε φοιτητές οι οποίοι πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες.

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στέλνοντας μήνυμα ότι οι αγωνιζόμενοι φοιτητές δεν σταματούν την πάλη.

Πλήθος φοιτητών και φοιτητριών που αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ, φορώντας τις τηβέννους και τα καθιερωμένα καπέλα τους, μετέτρεψαν την τελετή σε μια μεγάλη διαδήλωση, καταγγέλλοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού αλλά και την διοίκηση του Πανεπιστημίου, που αποφάσισε να μη δώσει πτυχίο σε 13 συμφοιτητές τους για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση των πολυήμερων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος!

Η απόφοιτη που είχε προγραμματιστεί να μιλήσει στην τελετή, η Shruthi Kumar, από το βήμα της εκδήλωσης κατακεραύνωσε τις πρυτανικές αρχές που καθιστούν την ελευθερία του λόγου και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης «τιμωρητέο αδίκημα» στο Πανεπιστήμιο. «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη από τη δυσανεξία απέναντι στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα στην πολιτική ανυπακοή στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε μεταξύ άλλων, με τους φοιτητές να διακόπτουν συνεχώς την ομιλία της με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες.

Πολλοί απόφοιτοι και φοιτητές αποχώρησαν στη συνέχεια από την τελετή και πραγματοποίησαν μαζική πορεία, με παλαιστινιακές μαντίλες και σημαίες στα χέρια και με συνθήματα όπως «Χάρβαρντ, ξέρουμε σε ποια πλευρά βρίσκεσαι – Θυμηθείτε τη Νότια Αφρική, θυμηθείτε το Βιετνάμ», υπενθυμίζοντας τον ρόλο που έχει παίξει το …ξακουστό Ιδρυμα και κατά το παρελθόν, σε εγκλήματα κατά άλλων λαών: Οταν έκανε μπίζνες με το νοτιοαφρικανικό καθεστώς Απαρτχάιντ, καθώς επίσης με τον στρατό των ΗΠΑ και αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στη Νέα Υόρκη, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του City University of New York (CUNY).

Οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, ανέμισαν πανό με αντίστοιχα συνθήματα όταν ανέβαιναν στη σκηνή για την τελετή, ενώ γύρισαν μαζικά την πλάτη τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, καταδικάζοντας την απόφασή της να ακυρώσει τις ομιλίες αποφοίτων που είχαν επιλεγεί από τους συμφοιτητές τους, καθώς και τις ομιλίες καλεσμένων, για να τους αποτρέψει να μιλήσουν ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.

Μετά την απονομή των τελευταίων πτυχίων, δεκάδες φοιτητές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, αποχώρησαν από την τελετή και πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε κοντινή πλατεία, συνοδευόμενοι και από καθηγητές και καλεσμένους.

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με καθιστική διαμαρτυρία των φοιτητών ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και συγκέντρωση έξω από την έπαυλη της προέδρου του Πανεπιστημίου, Μ. Σαφίκ, καταγγέλλοντας τον ρόλο της στην καταστολή των κινητοποιήσεων.

Απεργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Παράλληλα ενισχύονται κινητοποιήσεις συνδικάτων και εργαζομένων στις ΗΠΑ, ενάντια στη σφαγή από το ισραηλινό κράτος – δολοφόνο, αλλά και ενάντια στο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον πανεπιστημιακό λαό.

Το συνδικάτο UAW 4811, το οποίο εκπροσωπεί 48.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, βοηθούς καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει απεργία καταγγέλλοντας την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτές.

Το συνδικάτο ξεκίνησε την απεργία από τις εγκαταστάσεις του UC Santa Cruz και αποφάσισε να την επεκτείνει στις εγκαταστάσεις του UCLA και του UC Davis από την ερχόμενη Τρίτη.

Οπως υπογραμμίζει, οι πειθαρχικές διώξεις του πανεπιστημίου ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έχουν αποκλείσει σε ορισμένους την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και σε άλλους την πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου προσέφυγε εναντίον της απεργίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και να τερματιστεί. Η αρμόδια κρατική αρχή απέρριψε μεν την προσφυγή, απευθύνοντας όμως συστάσεις στο συνδικάτο για έλλειψη «καλή τη πίστη» συνεργασίας με τη διοίκηση του πανεπιστημίου….

Να σημειωθεί πάνω από 200 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 30 Απρίλη στο UCLA, αλλά δεν συνελήφθη κανείς από τους «αντι-διαδηλωτές», τις ομάδες κρούσης που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, δίνοντας το πάτημα για το όργιο καταστολής που ακολούθησε…

Διαμαρτυρία εργαζομένων στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, δυναμική διαμαρτυρία με αποδέκτη την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις οργάνωσαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μέλη της Διεθνούς Ενωσης Υπαλλήλων Υπηρεσιών (SEIU), που διέκοψαν την ομιλία της σε συνδικαλιστικό συνέδριο στη Φιλαδέλφεια.

Με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Harris, Harris, you can’t hide, we charge you with genocide» («Χάρις, δεν γίνεται να κρυφτείς – Σε κατηγορούμε για γενοκτονία»), υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την Χάρις και την κυβέρνηση των Δημοκρατικών για συνενοχή στη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Κάλεσαν δε το συνδικάτο τους (που εκπροσωπεί σχεδόν 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους) να μη στηρίξει τον Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια σε Βρετανία και Γερμανία

Στη Βρετανία, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέκλεισαν με τα σώματά τους οχήματα της αστυνομίας, φωνάζοντας «Αφήστε τους να φύγουν!», μετά τη σύλληψη 12 συμφοιτητών τους που είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρία στα γραφεία της Πρυτανείας. Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι αντιμετωπίστηκαν «με πολύ μεγάλη βία και εχθρότητα».

Κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε άλλα πανεπιστήμια και χώρες. Στο Πανεπιστήμιο «Χούμπολτ» του Βερολίνου, η αστυνομία προχώρησε την Πέμπτη σε «επιχείρηση απομάκρυνσης» διαδηλωτών, επιβεβαιώνοντας ότι και στην «καρδιά» της ΕΕ η «ανεκτικότητα» και η «ελευθερία» σταματούν όταν ξεμπροστιάζονται τα εγκλήματα κατά των λαών…

Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις