Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Αχλύς θεσπεσίη» και «σήματα λυγρά» *

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία βρισκόμαστε ξανά σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη ζωή όλων μας...

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία βρισκόμαστε ξανά σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη ζωή όλων μας. Σε όλο τον πλανήτη τα κρούσματα παραμένουν – στην Ευρώπη αυξάνονται αλματωδώς –  τα νοσοκομεία γεμίζουν με αρρώστους, στα νεκροταφεία ανοίγουν κι άλλοι τάφοι για ερμητικά κλειστά φέρετρα. Πέρασαν κοντά δυο χρόνια από τότε που πρωτακούσαμε τα κακά μαντάτα για την εμφάνιση του νέου ιού κι ένα πέπλο πυκνής ομίχλης εξακολουθεί να σκεπάζει και να πνίγει την ανθρωπότητα.

Το καπιταλιστικό σύστημα που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού πριν από 30 χρόνια είναι το μόνο που λειτουργεί παγκοσμίως και μέχρι τώρα φάνταζε πανίσχυρο και ικανό να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν μπροστά του, αποδεικνύεται ανίκανο, (ή μήπως και αδιάφορο;) ν’ αντιμετωπίσει έναν «μικροσκοπικό εχθρό» που ήδη σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων άλλων σ’ όλη τη γη.  

   Στη χώρα μας τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο καθώς τα νοσοκομεία έχουν μπλοκάρει κι αδυνατούν να περιθάλψουν άλλους αρρώστους και τα θύματα του ιού αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Σημάδι αισιοδοξίας δε φαίνεται στον ορίζοντα, καθότι  το «τελευταίο μίλι» που μέτρησε πριν από πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός επιμηκύνεται και μοιάζει ατέλειωτο.

  Η κυβέρνηση εμφανίζει το εμβόλιο ως μια και μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αρνούμενη επί της ουσίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον ιό και αντιμετώπισης της αρρώστιας. Ετσι, συνεχίζει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους διασποράς, όπως είναι οι εργασιακοί, τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία, όπου συνωστίζονται εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι και να μην στηρίζει το δημόσιο σύστημα αφού δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν αίρει το μέτρο της αναστολής για τους υγειονομικούς και δεν επιτάσσει τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες υγείας.

  Μιλά για «επιδημία ανεμβολίαστων» όταν, πλέον, έχει αποδειχθεί και στην πράξη ότι οι εμβολιασμένοι και μολύνονται και μεταδίδουν και ασθενούν και πεθαίνουν από τον ιό. Κατηγορεί συνεχώς το 40% των κατοίκων της χώρας ότι είναι ξεροκέφαλοι, ανεγκέφαλοι και αντιδραστικοί επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, την ώρα που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου-δωρεάν εμβολιασμού, επιστημονικά τεκμηριωμένη εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική προσωποποιημένη ενημέρωση, κέντρο ελέγχου για πριν και μετά τον εμβολιασμό και φαρμακοεπαγρύπνησης.

Διαλαλεί πως όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει άμεσα και ανεμπόδιστα, αλλά πάρα πολλά από τα ραντεβού που κλείνονται αυτό το διάστημα για την 3η δόση του εμβολίου έχουν καθυστέρηση μιας ή και δυο εβδομάδων, ενώ δεν ισχύει επί της ουσίας κανένα πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι για ηλικιωμένους και άλλους ανήμπορους ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Οσον αφορά στο τελευταίο, για του λόγου το αληθές, θα αναφερθώ σε συγκεκριμένη περίπτωση που φυσικά δεν είναι η μόνη. Ο γιος μας ηλικιωμένης γυναίκας που ζει σε πεδινό χωριό του νομού Τρικάλων επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Πύλης όπου εδρεύει εμβολιαστικό κέντρο ζητώντας να σταλεί συνεργείο εμβολιασμού στο σπίτι της μάνας του που ζει στο χωριό, επειδή λόγω της μεγάλης ηλικίας και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να μετακινηθεί. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει συνεργείο γι’ αυτή τη δουλειά και του συνέστησαν ν΄ απευθυνθεί στον αγροτικό γιατρό που επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το χωριό, ζητώντας του να εγγράψει τη μάνα του στην άυλη συνταγογράφηση και μέσω αυτής να της κλειστεί ραντεβού για εμβολιασμό. Στην συνέχεια – όπως του είπαν –  μέσω εξέτασης των συνταγογραφήσεων φαρμάκων της από την αρμόδια κρατική υπηρεσία θα καταδειχθεί αν η συγκεκριμένη γυναίκα είναι πράγματι ανήμπορη να μεταβεί η ίδια στο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε μετά να μπορέσουν να κινηθούν διαδικασίες και ενέργειες για την μετάβαση συνεργείου εμβολιασμού στο σπίτι.

Είναι φανερό ότι μ’ αυτό τον τρόπο, με τις υπηρεσιακές αγκυλώσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια του τίθενται, κάθε άλλο παρά διευκολύνονται οι πολίτες –  και μάλιστα αυτοί που χρειάζονται περισσότερο και πιο άμεσα το εμβόλιο – να εμβολιαστούν. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως πολυνοιάζεται και κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την εμβολιαστική κάλυψη του λαού μας και πως για το γεγονός πως αυτή η κάλυψη δεν επιτυγχάνεται δεν φταίει  αυτή, αλλά οι… ξεροκέφαλοι και ανεγκέφαλοι «αρνητές  του εμβολίου».

Οσο λοιπόν θα πετυχαίνει η κυβέρνηση να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόζει για τα θανατηφόρα αποτελέσματα της πανδημίας πίσω απ’ το αδιαπέραστο παραβάν που δημιουργεί η αποπροσανατολιστική και, εν πολλοίς, ψευδής προπαγάνδα των ΜΜΕ με τη συνεισφορά  διαφόρων κυβερνητικών «κολαούζων» που ενδημούν και στο χώρο της ιατρικής επιστήμης κι όσο οι λαϊκές αντιδράσεις σ΄ αυτή την πολιτική δεν παίρνουν την μαζική αγωνιστική διεκδικητική μορφή που χρειάζεται – πέρα και μακριά από αναχρονιστικές «απόψεις» και σκοταδιστικές  «αρνήσεις» – η κατάσταση δεν πρόκειται ν’ αλλάξει προς το καλύτερο. Η πυκνή ομίχλη θα διατηρείται και νέα κακά μαντάτα θα καταφθάνουν….

*«Ομίχλη πυκνή» και «μαντάτα κακά»

Σχετικά θέματα

Απόψεις