Χωρίς κατηγορία

80 Χρόνια Αγώνες για Λευτεριά – Κοινωνική Απελευθέρωση

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του αειθαλούς και ανυποχώρητου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Μαραγκουδάκη, «80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ  για Λευτεριά – Κοινωνική Απελευθέρωση»,  από τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, παρουσιάζεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) – πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Πατησίων 76, Αθήνα.

80 χρόνια… Μια ζωή ολάκερη, συνυφασμένη με τις θυσίες και τους μόχθους ενός ολόκληρου λαού.

Μέσα στις 656 σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται μια ακατάβλητη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος και ακολούθησε όλες τις καμπές του στο διάβα της Ιστορίας.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης, με σεμνότητα, ακλόνητη συνέπεια και οξύτατο πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο, που σμιλεύτηκε στα χαρακώματα της πάλης και στη στράτευση σε ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΠΟΝ και στις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, καταθέτει μια βιωματική μαρτυρία για όλες τις κρίσιμες στιγμές του τόπου και του κινήματος, αλλά και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και σκέψεις, που φωτοδοτούν αθέατες πλευρές της αέναης ταξικής σύγκρουσης.

Οι αντιστάσεις στη μεταξική περίοδο, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ο ηρωικός Δεκέμβρης και η συγκλονιστική νίκη των ΕΛΑΣιτών στο Κεφαλάρι, ο εμφύλιος και ο ΔΣΕ, οι φυλακές, η Γιούρα, η Μακρόνησος, οι σκληροί πολιτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες του ’50 και του ’60, η αντιδικτατορική πάλη, οι μάχες για τον εκδημοκρατισμό και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, η αντιιμπεριαλιστική δράση, η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την κοινωνική απελευθέρωση παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και πιστότητα. Και παράλληλα ένας τεράστιος πλούτος παρεμβάσεων, ομιλιών, άρθρων, που σκιαγραφούν κάθε όψη της πολιτικοϊδεολογικής αναμέτρησης.

Ένα έργο δοσμένο με ανυπόκριτη ανησυχία για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αλλά και με βαθύ αίσθημα βεβαιότητας για την ιστορική δικαίωση «της γης των κολασμένων»…

Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, στο Φωτογραφικό Λεύκωμα, δημοσιεύεται, μέσα σε 64 σελίδες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό με πάνω από 120 φωτογραφίες, από την δράση της ΕΠΟΝ στην κατοχή και την απελευθέρωση, τις φυλακές και τις εξορίες (Μακρόνησο – Γιούρα) τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες των μετέπειτα δεκαετιών ’50, ’60, ’70, ’80 και ’90.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ απευθύνουν πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μαραγκουδάκη

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
για Λευτεριά – Κοινωνική Απελευθέρωση

την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ.

στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) – πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Πατησίων 76, Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο ίδιος ο Κώστας Μαραγκουδάκης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Τσιντζιλώνης,  Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Αντιπρόεδρος FIR

Σπύρος Χαλβατζής, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

και Χάρης Παπαμάργαρης, Οικονομολόγος, πρώην υπουργός

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού:

«ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ – ΓΥΑΡΟΣ»

 

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα
του Κώστα Μαραγκουδάκη

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης του Θεοδώρου (ψευδώνυμο Χαρίλαος) γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 21/1/1925.

Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους Προσκόπους μέχρι τη διάλυσή τους από το  Μεταξά. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατόπιν στην ΕΠΟΝ. Αναδείχθηκε σε καθοδηγητικές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφαλάρι (Δεκέμβρης 1944).

Το Γενάρη του 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά.

Τον Ιούλη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία.

Το Μάη του 1948 συλλαμβάνεται εκ νέου για να καταλήξει στη  Γιούρα.

Το Δεκέμβρη του 1951 μετάγεται στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώνεται το Μάη του 1953. Το Σεπτέμβρη οδηγείται στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του ΒΕΤΟ στο Μακρονήσι ως τον Ιούλη του 1954.

Το 1955 αποφοιτά από την ΑΣΟΕΕ. Συμμετέχει δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώνες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Την 21η Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Μεταδικτατορικά, Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), μέλος της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.

Τρείς φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέδριο (2005). Από το 2008 ως το 2018 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Είναι παντρεμένος με την Κούλα Παπέλη, λογίστρια. Έχουν δυο γιους, που ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

 

(Επισκέψεις: 627 φορές, όπου 2 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend