Πολιτισμός

70 χρόνια από τον θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν – Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» στην Αλκυονίδα

 Η «New Star Art Cinema» τιμώντας τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου δημιουργού Σεργκέι Αϊζενστάιν ( 22 Ιανουαρίου 1898- 11 Φεβρουαρίου 1948) σας καλεί στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 20:00  όπου θα προβληθεί μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν»,  με Συνοδεία Ζωντανής Μουσικής από τον συνθέτη και πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα  (θέρεμιν, μουσικό πριόνι, κιθάρα) και τον διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα, Δημήτρη Βασιλάκη.
 
 Η «Γκουέρνικα» του κινηματογράφου, η συγκλονιστική δημιουργία του Σεργκέι Αϊζενστάιν

Πρόκειται για την ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898 – 1948), σοβιετικής παραγωγής 1925. Θεωρείται ότι είναι ίσως η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών, όλων των εποχών.

Δημιουργήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1905 και στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός, την εξέγερση στο θωρηκτό Ποτέμκιν, οι ναύτες του οποίου στασίασαν κατά των αξιωματικών τους και το οδήγησαν στην Οδησσό. 

Η ταινία είναι διάρκειας 65 λεπτών και αποτελείται από πέντε επεισόδια«Άνδρες και Σκουλήκια» (οι ναύτες διαμαρτύρονται για το χαλασμένο φαγητό), «Δράμα στο Λιμάνι» (οι ναύτες επαναστατούν), «Ένας νεκρός καλεί για Δικαιοσύνη» (ο λαός της Οδησσού κλαίει το νεκρό αρχηγό), «Τα σκαλιά της Οδησσού» (Οι στρατιώτες του Τσάρου αιματοκυλούν την Οδησσό), και «Συνάντηση με τη ναυτική μοίρα» (οι τσαρικές δυνάμεις ενώνονται με τους στασιαστές του Ποτέμκιν). Ο Αϊζενστάιν χρησιμοποίησε ερασιτέχνες ηθοποιούς για να αποδώσουν καλύτερα τους χαρακτήρες της ταινίας. Η ταινία βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Έκθεσης του Παρισιού και την ίδια χρονιά θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα «Οσκαρ». Η ιδεολογική του επίδραση (πέρα από την άριστη και πρωτοπόρα κινηματογραφική τεχνική του) ήταν τόσο έντονη ώστε ακόμη και ο διαβόητος Γιόζεφ Γκέμπελς σημείωνε . «Είναι ένα καταπληκτικό φιλμ, χωρίς όμοιό του στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένας άνθρωπος χωρίς σταθερό πολιτικό υπόβαθρο, εύκολα θα μπορούσε να γίνει Μπολσεβίκος». Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα στις Δεκεμβρίου 1925. Σε μια σειρά όμως από χώρες τα αστικά καθεστώτα απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας. Στο Παρίσι και στην Αγγλία, οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την προβολή της ταινίας για να μην εξωθήσουν τους εργάτες σε εξέγερση. Στη χώρα μας εφαρμόστηκε και εδώ η πολιτική της λογοκρισίας με αποτέλεσμα να πρωτοπροβληθεί μόλις στις 21 Ιανουαρίου του 1952.

 
ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema (ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ – ΜΕΤΡΟ Βικτώρια). Εισιτήριο: €5.00, Ανέργων €3.00 – Πληροφορίες κρατήσεις στο τηλέφωνο: 2108220008

(Επισκέψεις: 46 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend