Την αγωνία του μην θιγούν τα ιερά και τα όσια του αστικού πολιτικού συστήματος και του ίδιου του καπιταλισμού έσπευσε να καταθέσει ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα», με θέμα «το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», σε μια περίοδο που επικρατεί οργή για το έγκλημα των Τεμπών.
«Οι πολιτικές δυνάμεις που μένουν πιστές στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;», ρίχνοντας νερό στο μύλο των αυταπατών για το αστικό κράτος που είναι από τη φύση του εχθρικό για το λαό.
Προειδοποίησε, δε, τις δυνάμεις της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας πως «αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης» για το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία του.
Με στόχο να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, ανέσυρε όλα τα μπαγιάτικα κόλπα περί «αυταρχικών κυβερνήσεων» και «πρακτικών», σαν τον μπαμπούλα απέναντι στον οποίο οφείλουν να συσπειρωθούν οι δήθεν «προοδευτικές» δυνάμεις σωτηρίας του συστήματος.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στους μετανάστες και στις επιθέσεις που δέχονται από την ακροδεξιά, ενώ η κυβέρνησή του και στη συνέχεια αυτή της ΝΔ αντιμετώπισαν το Μεταναστευτικό στήνοντας στρατόπεδα στα νησιά, κρατώντας εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους, ομήρους της αντιμεταναστευτικής στρατηγικής της ΕΕ. Επίσης η αναφορά του στον Τραμπ, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήριζε κάποτε «διαβολικά καλό» και συνομολογούσε μαζί του τη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Ερχόμενος στην υπόθεση των Τεμπών, έκανε λόγο για «καθεστωτική αδιαφορία» και συγκάλυψη από την κυβέρνηση επειδή πλησίαζαν τότε οι εκλογές, λέγοντας: «Αν γίνονταν τότε γνωστά όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα (…) η αναζήτηση ευθυνών δεν θα διαχεόταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης».
Μάλιστα τόλμησε να υποδείξει τις μεγάλες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σαν κινητοποίηση υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, αλλοιώνοντας και φέρνοντας στα μέτρα των απολογητών του συστήματος την κραυγή εκατοντάδων χιλιάδων σε όλη τη χώρα για αποκάλυψη της αλήθειας και τιμωρία των ενόχων, που στην πραγματικότητα προϋποθέτει σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπηρετούν.
Πηγη: 902