Στιγμιότυπα

28 Οκτωβρίου 1946: Ξεκινά η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου 1946, ιδρύθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).
 
Ο ΔΣΕ ήταν λαϊκός στρατός.
 
Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του πολέμησαν στις γραμμές του χιλιάδες μαχητές του ελληνικού λαού
 
Η δράση του ΔΣΕ στηρίχτηκε στην οργανωτική και πολεμική πείρα του ΕΛΑΣ, η οποία αναπτύχθηκε στη διάρκεια του αγώνα της Κατοχής. 
 
Ο όρκος του ΔΣΕ
 

Ο ΔΣΕ είχε μια μεγάλη δύναμη: Τους δεσμούς του με το λαό.

Οι σκοποί, οι στόχοι και κυρίως τα ιδανικά, ιδανικά για τα οποία πολέμησαν επί τρία ολόκληρα χρόνια οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ, αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στον όρκο που έδιναν: 

«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ’ τα χώματα της πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω τη δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και την πρόοδο του λαού μου.

Ορκίζομαι να ‘μαι καλός, γενναίος και πειθαρχικός στρατιώτης, να εκτελώ όλες τις διαταγές των ανωτέρων μου, να τηρώ όλες τις διατάξεις του κανονισμού και να κρατώ τα μυστικά του ΔΣΕ.

Ορκίζομαι να ‘μαι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς προς το λαό, φορέας και εμψυχωτής στη λαϊκή ενότητα και συμφιλίωση και να αποφεύγω κάθε πράξη που θα με εκθέτει και θα με ατιμάζει, σαν άτομο και σαν μαχητή. Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου.

Αν ποτέ φανώ επίορκος και από κακή πρόθεση παραβώ τον όρκο μου ας πέσει πάνω μου αμείλικτο το τιμωρό χέρι της πατρίδας και το μίσος και η καταφρόνια του λαού μου».

Η ίδρυση του ΔΣΕ

Η απόφαση για την ίδρυση του ΔΣΕ ελήφθη στη 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον  Φεβρουάριο του 1946. Εκεί αποφασίστηκε το Κόμμα και το κίνημα να περάσει στον ένοπλο αγώνα, μη εγκαταλείποντας και τις ειρηνικές μορφές πάλης. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1946 – κι ενώ το μοναρχοφαστικό καθεστώς της Ελλάδας με την συνδρομή του αγγλομερικάνικου ιμπεριαλισμού είχε εξαπολύσει τη λευκή τρομοκρατία σε κάθε γωνία της Ελλάδας, δολοφονώντας και φυλακίζοντας αγωνιστές –  εντάθηκαν και οι ενέργειες του ΚΚΕ  για την ενιαιοποίηση των αντάρτικων ομάδων, οι οποίες είχαν ήδη δημιουργηθεί στα βουνά της χώρας. Στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 1946 οι ανταρτικές ομάδες να ενιαιοποιηθούν και η δύναμή τους να φτάσει τις 15 – 20 χιλιάδες μαχητές. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς υπολογιζόταν πως υπήρχαν 4.030 μαχητές. 

Συγκεκριμένα,  η ενοποίηση των αντάρτικών ομάδων – κάτω από ενιαία στρατιωτική καθοδήγηση – έγινε μετά από σύσκεψη στις 26-28 του Οκτώβρη στην Τσούκα Αντιχασίων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι καπεταναίοι Μάρκος, Κίσσαβος (Μπλάνας, ο καπετάνιος της θεσσαλικής I μεραρχίας του ΕΛΑΣ στο τέλος της Κατοχής), Κικίτσας (καπετάνιος Πιερίων από την αρχή του κατοχικού αντάρτικου) και Λασσάνης (πολιτικός της 10ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ). 

Τότε αποφασίστηκε η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου και η 28η Οκτωβρίου του 1946 θεωρείται και η ημέρα ίδρυσης του ΔΣΕ, τότε εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 1 διαταγή για τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου των Ανταρτών.

Η ιστορική διαταγή ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών

«ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I

Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του δημοκρατικού λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του, που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος.

Εχοντας υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα,

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
τη δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, στο οποίο θα υπάγονται τα αρχηγεία Ανταρτών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ρούμελης.
Σταθμός Διοίκησης Γενικού Αρχηγείου
28 Οκτώβρη 1946».

Ο αντάρτικος στρατός με τη διαταγή αριθμός 19 της 27/12/1946 ονομάστηκε «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας»».

(Επισκέψεις: 303 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend