Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Σερβία διαψεύδει ότι κατέρριψε βουλγαρικό μαχητικό αεροσκάφος

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει δημοσιεύματα που φέρουν τη σερβική αεράμυνα να ευθύνεται για την πτώση του βουλγαρικού αεροσκάφους..

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει δημοσιεύματα που φέρουν τη σερβική αεράμυνα να ευθύνεται για την πτώση του βουλγαρικού αεροσκάφους MIG-29, στις αρχές Ιούνη, κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης Βουλγαρίας – Σερβίας – ΗΠΑ.

Το βουλγαρικό MIG που συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα στις 9 Ιούνη έπαιρνε μέρος στην αντιαεροπορική άσκηση «Shabla 2021» στην οποία συμμετείχαν και τμήματα του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται ανεπτυγμένα στην περιοχή. Ο πιλότος δεν ειδοποίησε για την εμφάνιση κάποιου τεχνικού προβλήματος ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Επίσημα το συμβάν καταγράφηκε ως ατύχημα ωστόσο στον βουλγαρικό Τύπο τις τελευταίες μέρες δημοσιεύονται διάφορες εικασίες για κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την σερβική αεράμυνα.

Στην ανακοίνωση του σερβικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρεται ότι: «δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα, στο πλαίσιο της άσκησης “Shabla 2021”, από τις μονάδες αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημέρα της συντριβής του βουλγαρικού μαχητικού αεροσκάφους MIG-29».

Βουλγαρικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Mig-29 επλήγη με πύραυλο εδάφους-αέρος «S-125 Neva» ο οποίος εκτοξεύτηκε από τις μονάδες αεράμυνας του σερβικού στρατού.

Πρόκειται για το ίδιο πυραυλικό σύστημα, σοβιετικής παραγωγής, που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη του «αόρατου» αμερικανικού βομβαρδιστικού «F-117Α» στις 27 Μάρτη του 1999. Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις