Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Ευρωκοινοβούλιο λογοκρίνει Έλληνες γελοιογράφους!

Οι δώδεκα γελοιογραφίες, Ελλήνων γελοιογράφων, που «κόπηκαν» από έκθεση στο Στρασβούργο

Είναι τελικά η Ευρώπη γλυκιά; Προφανώς αναφερόμαστε στην ΕΕ και στο τελευταίο κρούσμα λογοκρισίας από την αρμόδια κοσμήτορα του ευρωπαϊκού..

Είναι τελικά η Ευρώπη γλυκιά;

Προφανώς αναφερόμαστε στην ΕΕ και στο τελευταίο κρούσμα λογοκρισίας από την αρμόδια κοσμήτορα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία έκοψε 12 από τα 28 σκίτσα της έκθεσης  SWEET EUROPE, που θα λάμβανε χώρα στο Στρασβούργο. Ας σημειωθεί ότι μέρος της έκθεσης μόνο θα παρουσιαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκθεση ξεκίνησε από την Αθήνα, στο Σύνταγμα, στο χώρο του Μετρό και αγκαλιάστηκε από το κοινό, ενώ συμμετείχαν ως τιμώμενοι καλεσμένοι με αφορμή το BREXIT και Βρετανοί σκιτσογράφοι Η έκθεση ενσωματώνει ποικιλία απόψεων και ξεδιπλώνει χιούμορ που ανατρέπει τα στερεότυπα μιας κατά φαντασίαν ΕΕ.

Οι εμπειρίες από την οικονομική πολιτική, τις ανισότητες, το προσφυγικό , το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις πολλαπλές ταχύτητες,  δεν αφήνουν περιθώρια για στρογγυλεμένες κριτικές από τους γελοιογράφους, γι αυτό κι ο τίτλος ” Γλυκιά Ευρώπη”.

Ο γελοιογράφος  για να ξεδιπλώσει  το ταλέντο του, να φανερώνει μέσα από το χιούμορ, τη ειλικρίνεια και την υπερβολή, την ουσία των γεγονότων χρειάζεται “ευρυχωρία” στην ελεύθερη έκφραση.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι αρμόδιοι κοσμήτορες του Κοινοβουλίου είναι ότι τα 12 σκίτσα προσβάλλουν τις αξίες της ΕΕ και δεν ταιριάζουν στο χώρο του κοινοβουλίου.  Το παράδοξο έγκειται ότι και τα υπόλοιπα σκίτσα στο ίδιο πνεύμα βρίσκονται.  

Ο γράφων ανήκει στους λογοκριμένους, με ένα σκίτσο που κριτικάρει αυτή ακριβώς τη γραφειοκρατική λογική και δεν καταλαβαίνει πως σε χώρο κοινοβουλίου που εκφράζονται όλες οι τάσεις, απόψεις και ασκούνται κριτικές, δε γίνεται δεκτή μια γελοιογραφία. Αντί για Γλυκιά, η Ευρώπη θέλει να μας βάλει πιπέρι στο στόμα, θα σχολίαζε κανείς.

Όμως ο γελοιογράφος μπροστά σε μεγάλα προβλήματα δε μπορεί να παριστάνει ότι δεν υπάρχουν. Ο γραφειοκράτης μπορεί.  Και εδώ προφανώς υπάρχει το χάσμα ανάμεσα σε δυο αντιλήψεις.

Ας τονίσουμε ότι η γελοιογραφία κρίνεται τελικά από το κοινό. Μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει, αλλά αυτό που λέει, το εκφράζει με χιούμορ και ειλικρίνεια Αυτό είναι που ενοχλεί.

H ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Τα λογοκριμένα σκίτσα 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις