Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αν συμφωνείτε μαζί τους, τότε ψηφίστε τους

    Αποτελεί κοινό μυστικό ότι από την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, οι άνθρωποι του μόχθου και της..

 

 

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι από την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην παραπέρα μείωση των εισοδημάτων τους, είτε με την επιβολή πρόσθετων φόρων και άλλων χαρατσιών είτε με την περικοπή μισθών- συντάξεων- δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό θεωρείται δεδομένο, καθώς όποια κυβέρνηση και αν προκύψει (είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ), θα κληθεί να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές του 1ου του 2ου αλλά και του 3ου Μνημονίου, που το ένα είναι χειρότερο από το άλλο.

Η εφαρμογή των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων (που ψηφίστηκαν από το κόμματα που μετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας στην περίοδο Γενάρης 2010- Σεπτέμβρης 2015 με πρόσχημα τη «σωτηρία» της Ελλάδας από το χρεοκοπία), αποδείχτηκε καταστροφική και για τη χώρα και για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Του λόγου το αληθές για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε μέχρι τώρα η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών (πάντα με έγκριση των «φίλων» και «εταίρων» της Ελλάδας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλπ), βεβαιώνουν- μεταξύ άλλων- και τα εξής στοιχεία:

  • Η Ελλάδα, την οποία οι θιασώτες του «ευρωμονόδρομου» υποσχόταν να «σώσουν» από τη χρεοκοπία, δεν σώθηκε. Αντίθετα, με την εφαρμογή των Μνημονίων, ο παραγόμενος πλούτος της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 25%, το δημόσιο χρέος από 120% που ήταν το 2009 εκτινάχθηκε στο 180% και η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποικία χρέους και ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Με την εφαρμογή των Μνημονίων, φορτώθηκα όλα τα βάρη της κρίσης σε εκείνους που δεν φταίνε και έτσι διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων σε συνδυασμό με το σφαγιασμό των μισθών- συντάξεων και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, «στέγνωσαν» την αγορά από ρευστό. Το αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαία νοικοκυριά (αγροτών- επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων) εξαναγκάστηκαν να βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, απολύοντας έτσι όλο το προσωπικό που απασχολούσαν και να μείνουν οι ίδιοι χωρίς δουλειά. Πέρα από τις χιλιάδες συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν, επειδή δεν άντεξαν την οικονομική καταστροφή που τους προκάλεσαν οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των Μνημονίων, η επίσημη ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη (από 10% το 2009, παραμένει σήμερα πάνω από 26%) με τον πραγματικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνά σήμερα το 1,5 εκατομμύριο ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται και ο αριθμός εκείνων που οδηγούνται στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση.

  • Αντί για την κατάργηση του 1ου και 2ου Μνημονίου καθώς και των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων που τα συνόδευαν (όπως υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ), οδηγηθήκαμε στο 3ο Μνημόνιο.

Σχετικά με το 3ο– Αριστερό αυτή τη φορά Μνημόνιο- αξίζει εδώ να θυμίσουμε τρεις «λεπτομέρειες». Πρώτον, ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους της τρόϊκας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ). Δεύτερον, κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που το 61,3% του ελληνικού λαού είπε το περήφανο και βροντερό ΟΧΙ στα Μνημόνια και τις αντιλαϊκές Μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τρίτον, το 3ο «Αριστερό» Μνημόνιο, υπερψηφίστηκε στη Βουλή από 222 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από «αντιμνημονιακά» όσο και τα φιλομνημονιακά κόμματα κόμματα. Δηλαδή την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός των περίπου 30 που στη συνέχεια αποχώρησαν και δημιούργησαν τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ), των ΑΝΕΛ και των, επίσημα, φιλομνημονιακών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- ΠΟΤΑΜΙ).

Κριτήρια για την επιλογή του ψηφοδελτίου

Μέχρι την Κυριακή το πρωί, που θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή των κομμάτων και των βουλευτών που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή από τις 21 Σεπτέμβρη και θα προκύψει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να αποφασίσουμε, για τα εξής- τουλάχιστον- δύο πράγματα. Πρώτον, ποιά κόμματα δεν μας εκφράζουν καθώς δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, με τις προγραμματικές τους διακηρύξεις αλλά και τα έργα τους. Δεύτερον, το ψηφοδέλτιο του κόμματος, που μας εκφράζει καθώς με τη μέχρι τώρα δράση του υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και δημοκρατικές κατακτήσεις των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς. Τρίτον, τους καλύτερους από τους υποψηφίους βουλευτές των κομμάτων επιλέξαμε, με βάση την μέχρι σήμερα καθημερινή τους παρουσία και δράση στους λαϊκούς αγώνες.

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους τα κόμματα που στήριξαν και εφάρμοσαν- αφού μετείχαν για κάποιο διάστημα στην διακυβέρνηση της χώρας το 1ο, 2ο και 3ο Μνημόνιο- δεν έχουν παρά να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ καθώς δεσμεύονται να προχωρήσουν στην ψήφιση νόμων του 3ου Μνημονίου που προβλέπουν την παραπέρα μείωση των λαϊκών εισοδημάτων με την επιβολή πρόσθετων φόρων, νέες περικοπές σε μισθούς- συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, παραπέρα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα κλπ.

Αντίθετα, αν διαφωνείτε με εκείνους που θεωρούν «μονόδρομο» την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και τις άλλες λυκοσυμμαχίες (ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ κλπ) και έδωσαν θετική ψήφο στο 1ο, 2ο και 3ο Μνημόνιο- συμβάλλοντας έτσι συνειδητά στην μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων στα θησαυροφυλάκια το τραπεζών και της ολιγαρχίας του πλούτου- η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην αποχή ούτε στην επιλογή ψηφοδελτίου με βάση «το μικρότερο κακό». Η καλύτερη τιμωρία για τα κόμματα που υπηρέτησαν- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ, είναι να ενισχύσετε με την ψήφο σας το ΚΚΕ (έχει σταθεί μέχρι σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων) και άλλα μικρότερα κόμματα που αντιστέκονται έμπρακτα στη «νέα τάξη πραγμάτων» και αγωνίζονται για μια Ελλάδα, πραγματικά δημοκρατική και σοσιαλιστική, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις