Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Ξεπούλημα από την Κρήτη ως την Κέρκυρα κι απ’ τους Ευζώνους ως το …Μανχάταν

Το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση, μεταβιβάζοντας με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύτηκε..

Το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση, μεταβιβάζοντας με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ, συνολικά 54 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα και ένα στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης στο περιβόητο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Κυριολεκτικά βγαίνουν «στο σφυρί» πλέον τα πάντα, προκειμένου να λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος από κάποιους ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους «επενδυτές»: Εκτάσεις, ξενοδοχεία και άλλα «φιλέτα» από το Σούνιο ως τον Παρνασσό, από την Κρήτη ως την Κέρκυρα και από τη Ρόδο ως τους …Ευζώνους! Ναι, καλά διαβάσατε. Στις προς πώληση εκτάσεις περιλαμβάνεται και έκταση 10 στρεμμάτων γης με κτίσμα στο Νομό Κιλκίς και συγκεκριμένα στη συνοριακή  περιοχή των Ευζώνων…

Υπενθυμίζουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβαστεί, με άλλες προγενέστερες αποφάσεις δεκάδες ακόμη εκτάσεις και κτίρια του Δημοσίου που οδεύουν προς …βρώσιν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με διάφορες μεθόδους και μεθοδεύσεις: Με απευθείας πωλητήριο, με μακροχρόνιες μισθώσεις κ.λπ.

 

Πολιτικό θέμα περί …όνου σκιάς

 

Στο μεταξύ, πολιτικό θέμα, κυριολεκτικά περί …όνου σκιάς δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τρεις παραλιακές εκτάσεις της Αττικής που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ αντί στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που είχε συσταθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου να δημιουργηθεί η …Ριβιέρα της Ελλάδας! Η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αποδώσει την παραχώρηση των τριών φιλέτων στο ΤΑΙΠΕΔ σε… λάθος που έγινε εκ παραδρομής! Η ουσία, ωστόσο, είναι η εξής: Είτε οι εκτάσεις αυτές μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε στην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, δεν γλιτώνουν την εκποίηση και την παραχώρηση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για να κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες…

Ειδικότερα, τελικά δεν περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και παραμένουν προς το παρόν στο ελληνικό δημόσιο έκταση 176 στρεμμάτων που περιλαμβάνει την έκταση από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας. Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στη Γλυφάδα και έχει εμβαδόν 20 στρεμμάτων. Το τρίτο είναι το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου στο οποίο βρίσκεται το «Cape Sounio» του ομίλου Grecotel, έκτασης 383 στρεμμάτων, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Τα ακίνητα που περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ

Στα ακίνητα που με βάση την απόφαση της Διυπουργικής μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται:

– Το δικαίωμα παραχώρησης του Τουριστικού Λιμένα της Ζέας στον Πειραιά.

– Τα δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, «ιδίως των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα, υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων» συνολικής έκτασης 11.100 στρεμμάτων.

– Δύο γεωτεμάχια του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, όπου και ανήκει το αγρόκτημα του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας. Η πρώτη μεταβιβαζόμενη έκταση είναι περίπου 643 στρέμματα, ενώ η δεύτερη είναι 271 στρέμματα, από τα περίπου 3.000 των αγροτικών φυλακών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, «δεν συμπεριλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Θεραπείας Ουσιοεξαρτωμένων Κρατουμένων Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΘΟΚ) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας (κεντρικό κατάστημα)».

– Ακίνητο του Δημοσίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφανείας 1.000 τετραγωνικών μέτρων (10.663 τετραγωνικών ποδών), το οποίο αποτελεί τη Μονάδα 2 του δευτέρου ορόφου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων «The 3 Dag Condominium», το οποίο βρίσκεται στην 305 East 47th Street, της Νέας Υόρκης. Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο είχε αγοραστεί από το Δημόσιο στις 23 Φεβρουαρίου 2007, μεταβιβάζεται με την εξ αδιαιρέτου αναλογία του στα κοινά μέρη της οικοδομής, ποσοστού 9,2192% και τώρα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι δεν θα πιάσει ούτε τα μισά χρήματα από αυτά που δαπάνησε το Δημόσιο για να το αποκτήσει.

– Το δικαίωμα παραχώρησης του ακινήτου «Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας» στον Όλυμπο της Πιερίας. Πρόκειται για έκταση 21.320 στρεμμάτων, την οποία είχε κατασχέσει το 1927 το Δημόσιο από το ομώνυμο μοναστήρι της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.

– Τρία ακίνητα, κυριότητας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Ηπείρου στην περιοχή Αμπελοκήπων Ιωαννίνων, επί της οδού Χ. Μακρή και Καλπακίου. Πρόκειται για τρία γεωτεμάχια, έκτασης 1.006 τ.μ., 2.740 τ.μ. και 1.031 τ.μ. αντίστοιχα, τα οποία πέρασαν στο ΕΣΥ όταν καταργήθηκε το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Παιδιών Ιωαννίνων.

– Πέντε ακίνητα, που βρίσκονται στην περιοχή Αγ. Νικολάου Κοπάνων επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στα Ιωάννινα, έκτασης, 4.591 τ.μ., 2.137 τ.μ., 18.719 τ.μ., 813 τ.μ. και 17.388 τ.μ., αντίστοιχα. Ακόμη, μεταφέρεται άλλο ένα ακίνητο 12.946 τ.μ. που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

– Ακίνητο, έκτασης 17.365,67 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ψυχιάτρου Χ. Τσιριγώτη στην Κέρκυρα και ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νησιού. Πρόκειται για ακίνητο που περιήλθαν στο Δημόσιο το 1887 στο πλαίσιο του νόμου 1504/1887 περί εκκρεμών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου, της εγχωρίου περιουσίας Κερκύρας, και του Δήμου Κερκυραίων, «ως φύλακος του Μοτζενιγείου κληροδοτήματος».

– Το Τουριστικό Συγκρότημα Ξενία του Ναυπλίου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, τελεί υπό τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και αποτελείται από τρία ακίνητα: Το Ξενία Palace Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24 στρεμμάτων, το Ξενία Amphitrion επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων και το Ξενία Ναυπλίου Α’ επί οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων.

– Το Pavillon Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, χωρίς όμως τις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκονται έμπροσθεν του ακινήτου.

– Το Κτήμα Σκάλας στη Σκοτίνα Πιερίας, το οποίο βρίσκεται σε έκταση 404 στρεμμάτων, με την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων του αιγιαλού, της παραλίας και των ελών που βρίσκονται έμπροσθεν του ακινήτου. Πρόκειται για ακίνητο της ΕΤΑΔ το οποίο μισθώθηκε από την ένωση φυσικών προσώπων Γ. Δεληγιαννίδη- Χ. Χιονίδη (ελληνοαμερικανικών συμφερόντων), το σχέδιο των οποίων περιλαμβάνει την ανάπτυξη ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 443 κλινών, κάμπινγκ α’ κατηγορίας δυναμικότητας 250 θέσεων, συνεδριακού κέντρου 500 θέσεων, εγκαταστάσεων spa, υπαίθριου θεάτρου, κλειστού γυμναστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών.

– Ακίνητο έκτασης 105 στρεμμάτων στη θέση Μακρυά Άμμος ή Παλαιόμυλος στην Ελευσίνα, ακίνητο έκτασης 433 στρεμμάτων στη θέση Άγιος Παντελεήμονας Λεχαινών του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, καθώς και ακίνητο έκτασης 119 στρεμμάτων στη θέση Μελισσόκηπο της Σούδας Χανίων, στην Κρήτη.

– Ακόμη 27 ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται για έξι στην Κοσκινού Ρόδου, δύο στα Καμάρι της Σαντορίνης, δύο στα Βίλια της Αττικής, 329 στρέμματα στα Νέα Σφαγεία Ναυπακτίας, 369 στρέμματα στις Οινιάδες Κατοχής Μεσολογγίου, 11 στρέμματα τον Κοκκινόβραχο του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, 11 στρέμματα στην παραλία του Λιμνιώνα της Εύβοιας.

– Δύο ακίνητα στη Μεσσηνία (στην Πύλο και στη ΒΙΠΕ, αντίστοιχα), πέντε γεωτεμάχια στον Άγιο Ιωάννη της Σιθωνίας Χαλκιδικής (το μεγαλύτερο είναι έκτασης 15 στρεμμάτων), ένα στρέμμα στο Κουκάκι (γη με κτίσμα) και δύο ακίνητα, 60 και 30 στρεμμάτων αντίστοιχα, στο προάστιο Χάραδρος της Πάτρας.

– Τέλος, ακίνητο στην Πλάκα, στην οδό Ραγκαβά 7, έκτασης οικοπέδου 201,43 τ.μ.

 

 

Απόψεις