Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τιμήθηκε στο Σουργκούτ ο Νίκος Ζαχαριάδης

  Στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, στον τόπο όπου έζησε εξόριστος τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή..

 

Η τιμητική πλάκα για το Νίκο Ζαχαριάδη, που θα αποκαλυφθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης.  Στο σημείο  που είναι τοποθετημένη η πλάκα  θα δημιουργηθεί δενδροστοιχία στο όνομα του Ν. Ζαχαριάδη δίπλα από την ήδη υπάρχουσα δενδροστοιχία του Γκ. Δημητρόφ.
Η τιμητική πλάκα για το Νίκο Ζαχαριάδη, που αποκαλύφθηκε  στη διάρκεια της εκδήλωσης. Στο σημείο που είναι τοποθετημένη η πλάκα θα δημιουργηθεί δενδροστοιχία στο όνομα του Ν. Ζαχαριάδη δίπλα από την ήδη υπάρχουσα δενδροστοιχία του Γκ. Δημητρόφ.

Στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, στον τόπο όπου έζησε εξόριστος τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου,  ο Νίκος Ζαχαριάδης. Οι τοπικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας- με την έγκριση της Ρωσικής κυβέρνησης- αποδέχτηκαν το αίτημα του γιου του Σήφη Ζαχαριάδη για την τιμητική, αυτή, ανοικτή εκδήλωση στο πρόσωπο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, πέραν του Σήφη Ζαχαριάδη, παραβρέθηκαν  αντιπροσωπείες από τον τοπικό Δήμο και την ρωσική κρατική διοίκηση της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, Έλληνες, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στη Ρωσία καθώς και περί τους 25 Έλληνες από την Ελλάδα (παλιοί επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αλλά και νεότεροι) που ταξίδεψαν ως την Σιβηρία γι’ αυτό το σκοπό. Παραβρέθηκαν  επίσης, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ που εκδίδει τα άπαντα του Ν. Ζαχαριάδη στη χώρα μας (μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 2 τόμοι για την περίοδο 1940- 1947) καθώς και ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης που αυτή την περίοδο συγγράφει θεατρικό έργο γύρω από την ζωή πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  πολλοί κάτοικοι του Σουργκούτ που γνώρισαν τον Νίκο Ζαχαριάδη στο διάστημα της, εκεί, εξορίας του καθώς και συνάδελφοί του από την επιχείρηση δασικής εκμετάλλευσης της πόλης στην οποία ο εξόριστος κομμουνιστής ηγέτης εργάστηκε ως διευθυντής στο διάστημα 1962- 1964 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Σήφης Ζαχαριάδης,  μετέφερε  στους παραβρισκόμενους χαιρετιστήριο μήνυμα,  προς τιμήν του πατέρα του,  του συγγραφέα Αλέξη Πάρνη. Ο γνωστός συγγραφέας- αν και το ήθελε πολύ- δεν κατάφερε να κάνει αυτό το ταξίδι για να είναι  παρών στην τιμητική αυτή εκδήλωση για τον ηγέτη του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστός φίλος και σύντροφος και τον έχει συμπεριλάβει ως κεντρικό πρόσωπο στα έργα του με τίτλο «Γεια Χαρά Νίκος» (το οποίο θα εκδοθεί σύντομά και στη Ρωσία) και «Η Οδύσσεια των Διδύμων».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Η εκδήλωση μεταξύ άλλων περιελάμβανε τα παρακάτω.

Το πρωί στις 11.30 πμ. (τοπική ώρα) στο χώρο της επιχείρησης δασικής εκμετάλλευσης της πόλης έγιναν  τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας του Ν. Ζαχαριάδη (βλέπε φωτογραφία) που έχει τοποθετηθεί εκεί και εκφωνήθηκαν ομιλίες από τοπικούς κρατικούς παράγοντες και την Αλέκα Παπαρήγα. Ο χώρος γύρω από την τιμητική πλάκα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να λειτουργεί σαν μικρό ιστορικό μουσείο για τον τιμώμενο εκλιπόντα. Θα εκτίθεται πληροφοριακό υλικό για τον ίδιο όπως βιογραφικές πληροφορίες, φωτογραφίες του, το ιστορικό του γράμμα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο κλπ.

Κατόπιν, οι παραβρισκόμενοι επισκέφθηκαν  το πρώτο σπίτι όπου έμεινε ο Ζαχαριάδης στο Σουργκούτ. Είναι το μόνο που σώζεται καθώς το δεύτερο στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή δεν υπάρχει πια.

Στη συνέχεια  έγινε  δενδροφύτευση με την διαμόρφωση μιας νέας δενδροστοιχίας (ρωσικό έθιμο) που θα πάρει το όνομα του ιστορικού κομμουνιστή ηγέτη. Παρόμοια δενδροστοιχία- λίγο δίπλα από εκεί που θα γίνει η δενδροφύτευση για τον Ν. Ζαχαριάδη- υπάρχει άλλη,  στο όνομα του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη και τελευταίου γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κ.Δ.),  Γκεόργκι Δημητρόφ. Η δημιουργία δενδροστοιχίας του Ν. Ζαχαριάδη δίπλα από την δενδροστοιχία του Δημητρόφ έχει ιδιαίτερα συμβολικό ιστορικό και πολιτικό χαρακτήρα καθώς έτσι αναγνωρίζεται η συνεισφορά του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και στην πάλη κατά του φασισμού. Σημειώνουμε ότι ο Έλληνας κομμουνιστής ηγέτης υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Δ. Επίσης, στην Ρωσία αναγνωρίζεται δημόσια (με άρθρα και ιστορικά κείμενα που έχουν γραφεί στο παρελθόν και πρόσφατα) ότι το ιστορικό του γράμμα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν κορυφαία αντιφασιστική πράξη που βοήθησε στην πάλη του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού με αποτέλεσμα η Ιταλία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο και να χρειαστεί την βοήθεια της Γερμανίας πράγμα που οδήγησε στην καθυστέρηση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ.

Το βράδυ της Κυριακής η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι παραβρισκόμενοι Έλληνες και Ρώσοι που γνώρισαν τον Ζαχαριάδη θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα τους παραθέσει ελληνορωσική οικογένεια που ζει στο Σουργκούτ. Γεύμα, επίσης, για την ελληνική αποστολή διοργανώνουν την Δευτέρα και οι ρωσικές τοπικές αρχές. Και στα δύο γεύματα αναμένεται το ξεδίπλωμα αναμνήσεων για τον Ν. Ζαχαριάδη από τους Ρώσους της περιοχής που τον γνώρισαν. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα τα τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η τηλεόραση έχουν καθημερινά ρεπορτάζ για την εκδήλωση και τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών» 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις