Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπανθρωπιά – Απανθρωπιά

Οι δηλώσεις των ναζιστών, όταν αποδεικνύουν το ναζισμό τους, πρέπει να καταγράφονται. Είναι γνωστή η απάνθρωπη δήλωση του ναζιστή βουλευτή, Ηλία Παναγιώταρου, μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης: «Δεν εκφράζουμε καμία συμπάθεια προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό». Η δήλωση αυτή έγινε από τη Βουλή κι ενώ ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι από ένα γεγονός. Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους. Είναι, όμως, Τούρκοι και αυτό για τους Παναγιώταρους αποτελεί κριτήριο που οδηγεί σε μίσος.  

Οι Χρυσαυγίτες μιλούν και πράττουν ως ναζιστές. Γιατί ασχολούμαστε με τις δηλώσεις τους, που αποδεικνύουν το ναζισμό τους; Διότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν με αποδείξεις ποιοί είναι. Και για έναν ακόμα λόγο που τον εξηγεί ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στις «Ιστορίες του κ. Κόυνερ»:

Αγάπη για την πατρίδα (μίσος για τους πατριδολάτρες)

Ο κ. Κ. δεν το κρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα. Έλεγε: Παντού μπορώ να πεινάσω. Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κ. κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο μα προπαντός ενάντια στη χώρα που άνηκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί. Γιατί, ρώτησε ο κ. Κ., έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι’αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend