Οικονομία

Ξεκινά νέο πλιάτσικο: 2.419 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για τον Σεπτέμβριο

Οι τράπεζες βγάζουν ξανά τα «σφυριά» τους. Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά και πάλι η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την καλοκαιρινή διακοπή. Στην πλατφόρμα της «λεηλασίας» έχουν αναρτηθεί 531 πλειστηριασμοί από τους οποίους οι 55 έχουν ανασταλεί.

Για όλο τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί 2.419 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα με ρυθμούς που ξεπερνούν τους 2.000 τον μήνα.

Από τα ακίνητα που βγαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα περισσότερα καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες, σε εξευτελιστικές τιμές, αφού λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Οι κατασχέσεις ακινήτων για χρέη μέχρι 500 ευρώ προς το δημόσιο θα διευρυνθούν, ενώ οι τραπεζίτες στο όνομα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και με «πυξίδα» την «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Κομισιόν, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα προχωρήσουν σε διευρυμένο πλιάτσικο.  

Στις διατάξεις του πολυνομοσχέδιου, που ψήφισε η κυβέρνηση για να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση, δεν συμπεριλαμβάνεται η παράταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (νόμος Κατσέλη, όπως αυτός «τροποποιήθηκε» στη συνέχεια), ο οποίος λήγει στις 31 Δεκέμβρη 2018. Με άλλα λόγια τα υπεχρεωμένα νοικοκυριά χάνουν και την τελευταία ασπίδα προστασίας την ίδια στιγμή θα νομοθετηθούν ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την αίτηση δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία:

— Η αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές, είτε όχι.

— Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

— Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

— Κατάργηση της υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου τους σε Fund.

Οι συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, έρχονται να υπηρετήσουν το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όφελος των μετόχων των ελληνικών τραπεζών για τον προγραμματισμό 40.000 πλειστηριασμών ετησίως μέχρι το 2021!!! Αυτό σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκχώρησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα Fund, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες λεηλασίας.  

Προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι:

— Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία

— Θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα)

— Θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες – κοράκια, τα περιβόητα funds, προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών.

(Επισκέψεις: 53 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend