Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκινά από σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου “έκτρωμα” για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Σήμερα το μεσημέρι, ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη..

Σήμερα το μεσημέρι, ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που φέρνει νέο χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων και συνολικά των δομών Υγείας, εντείνοντας την επιχειρηματική δράση και εμπορευματοποίησή τους. 

Το νομοσχέδιο είναι  «αιτία πολέμου» για τον λαό, με τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, ιατρικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, φορείς συνταξιούχων και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους και να ετοιμάζονται για αγωνιστική απάντηση.

Ο τίτλος του εκτρωματικού νομοσχεδίου είναι «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», και με τα άρθρα του υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση μεγάλης μάζας ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Ενδεικτικά: 

Στο άρθρο 7 προβλέπεται η προκήρυξη θέσεων γιατρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζεται ως …ευκαιρία για αξιοπρεπή μισθό η πρόβλεψη ότι «οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου». Ο διορισμός του γιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τριών ετών. Οι γιατροί με καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται …τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο!

Τα παραπάνω περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ως «αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών» και ως «βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος», μια τακτική που δοκιμάστηκε με παταγώδη αποτυχία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί δηλαδή για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και οι οποίοι αποτελούν το 25% – 30% του συνόλου, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει αριθμητικά αλλά πλήττει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Ενας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει ή να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, ή να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται και η «αξιολόγηση» του επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, και προβλέπεται ότι «σε περίπτωση αρνητικής (…) αξιολόγησης η σύμβαση των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται ούτε παρατείνεται, ακόμη και αν σε αυτήν περιέχεται σχετικός όρος» (άρθρο 13).

Τα παραπάνω πασπαλίζονται με «μισθολογικές αυξήσεις» – ψίχουλα για τους γιατρούς, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμαυλίσει συνειδήσεις, να αποσπάσει τη συναίνεσή τους και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καμουφλάροντας την άρνησή της να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και να επαναφέρει τα επιδόματα που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης), τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα διευρύνει τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικές διακομιδές, προβλέποντας ότι «τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Οσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη – παράβολα για την ανανέωση των αδειών. Μάλιστα το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «οι Ιδιωτικές Κλινικές να χρησιμοποιούν στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο τους τον όρο “ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”, σε οποιαδήποτε γλώσσα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν, κατ’ ελάχιστο, διακόσιες κλίνες, Παθολογικό και Χειρουργικό Τομέα και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Νομοθετεί τέλος το ξεχείλωμα του ωραρίου για τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 53 «ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακαποθήκης δύναται να διαμορφώσει το ωράριο λειτουργίας της φαρμακαποθήκης καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων καθώς και κατά την ημέρα του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένης πάντως της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία»…

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις