Ξανά: Τι σχέση έχει το παιδί, άθλιοι;

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 7 Ιανουαρίου 2017

Δεν έχει τέλος η αθλιότητα.«Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ο Σταύρος Κοντονής διαβεβαιώνει ότι το 6χρονο παιδί της Πόλας Ρούπα δεν συνελήφθη και δεν κρατείται, σήμερα το μεσημέρι (7/1) ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων να δει το παιδί και να του προσφέρει ένα παιχνίδι. Όμως η Ιδιωτική Εταιρεία φύλαξης του Νοσοκομείου δεν του επέτρεψε καμία επαφή επικαλούμενη Εισαγγελική εντολή» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, την οποία υπογράφει ο Μανώλης Γλέζος.

«Μετά από αυτό είναι πλέον σαφές, ότι το 6χρονο παιδί κρατείται», τονίζεται. 

Xθες, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονή,  για το θέμα με το εξάχρονο παιδί των Π. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη. Ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε το παιδί να μεταφερθεί το ταχύτερο σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον

«Τέθηκε σε προστασία»

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε, χθες: «Σε σχέση με ψευδείς και ανεύθυνες αναφορές για την τύχη εξάχρονου παιδιού συλληφθείσας, γίνεται γνωστό ότι κανένα παιδί ούτε συνελήφθη, ούτε κρατήθηκε ουδέποτε. Αντίθετα τέθηκε σε προστασία, μέχρι την οριστική ανάθεση της επιμέλειάς του, και παρακολουθείται από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ήδη διευθετείται το ζήτημα της σταθερής επικοινωνίας του παιδιού με τους στενούς συγγενείς του. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα κρίνουν τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως γίνεται σε κάθε όμοια περίπτωση».

Τι σχέση έχει το παιδί, άθλιοι; 

Δεν αλλάζουμε λέξη από το προηγούμενο δημοσίευμα μας, όταν το εξάχρονο παιδί ήταν μόνο ώρες «σε προστασία»:

Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη και το παιδί της δεν έχει δοθεί στους οικείους που έχει επιλέξει. Έχουν γίνει και τα τυπικά, δηλαδή το σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων να δοθεί ο εξάχρονος γιος της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη στη μητέρα και στην αδερφή της 48χρονης. Στο αίτημα επισημαίνεται ο κίνδυνος που υπάρχει για την ψυχική υγεία του παιδιού από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη παραμονή του σε ίδρυμα ή σε νοσοκομείο.

Αυτά είναι τα τυπικά. Η ουσία είναι πως οποιαδήποτε γραφειοκρατική δικαιολογία δεν μπορεί επιτρέπει να κρατείται ένα παιδί, να απαγορεύεται να βρεθεί με τους οικείους που επιλέγει η μητέρα του. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού.

Υπάρχουν ευθύνες που δεν έχουν κινηθεί οι αυτονόητες ανθρώπινες διαδικασίες, να εξεταστεί ό,τι χρειάζεται για το καλύτερο για το παιδί.  

Το παιδί δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την όποια δράση των γονιών του, να είναι μέσο πίεσης, να τιμωρείται. Είναι ένα παιδί έξι χρονών. Η καθυστέρηση ακόμα και του ελάχιστου χρόνου, στις όποιες προβλέψεις, είναι σε βάρος του παιδιού.

Και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Τι σχέση έχει το παιδί, άθλιοι; 

Είναι για εμάς δεδομένη η τεράστια απόσταση από την πρακτική και τη δράση που έχει επιλέξει η Πόλα Ρούπα. Είναι δεδομένη η άποψη που έχουμε για το τι σημαίνει μαζικό κίνημα και πολιτική δράση. Άλλο τόσο είναι δεδομένο πως έχει το δικαίωμα να επιλέξει ως μάνα πού επιθυμεί να βρίσκεται το παιδί της. Άλλο τόσο είναι δεδομένο πως πρόκειται για αθλιότητα το παιδί να κρατείται και να μη βρίσκεται με τους οικείους του. 

 

Ετικέττες: , ,

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email