Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρετανικό Μουσείο: Αν θέλετε δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας!

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους..

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Αυτή είναι απάντηση, στην εφημερίδα τα «Νέα», από την εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου, στο αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να έρθουν «δανεικά» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τα Γλυπτά είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Yπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Observer», με αφορμή εορτασμούς του 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δήλωσε: 

«Θα προτείνω στον Μπόρις, ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στις δηλώσεις του ότι  «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια». Όπως είναι, όμως φανερό από την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου «δανεικά» Γλυπτά σημαίνει και απαίτηση αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Βρετανίας.  

Να υπενθυμίσουμε πως, χθες, ο «Ημεροδρόμος» είχε θέσει ένα απλό ερώτημα για το αίτημα του πρωθυπουργού: Όταν ζητάς δανεικό κάτι που σου ανήκει δεν νομιμοποιείς τον «δανειστή» ως κάτοχο; 

Φαίνεται πως η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα «δανεικά» Γλυπτά του Παρθενώνα κατάφερε να ανοίξει ξανά (με αρνητικό τρόπο) το σοβαρό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Ο πρωθυπουργός έδωσε το δικαίωμα στη Βρετανία να ζητά εκβιαστικά και τυπική αναγνώριση ιδιοκτησίας μέρος ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα μνημείο που, από πολιτιστικής και πολιτισμικής άποψης, πρέπει να βρίσκεται ολόκληρο στον τόπο του. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις