Tο «μανιφέστο» της μετατροπής της Ε.Ε σε μία «πολεμική οικονομία» με τις αντίστοιχες κοινωνικές προσαρμογές, δηλαδή η περίφημη «Έκθεση Νιινίστο» παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και μάλιστα από τον ίδιο τον συντάκτη της: Τον Σάουλι Νιινίστο, πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα «περάσει στα ψιλά» της επικαιρότητας, παρ’ όλα αυτά ο επιτετραμμένος της Κομισιόν για την προετοιμασία αυτών των αλλαγών ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις στοχεύσεις που υπάρχουν.
Στην ουσία ο Σάουλι Νιινίστο παρουσίασε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο προετοιμασίας των ευρωπαϊκών κρατών για συνεχείς διαδικασίες πολεμικών συγκρούσεων όπως αυτή στην Ουκρανία. Ζήτησε, μάλιστα, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, την είσοδο ιδιωτών στον σχεδιασμό των αμυντικών δαπανών και την αντίστοιχη προσαρμογή των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης. Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας κατέστησε σαφές πως η «πολεμική οικονομία» είναι αυτό που στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ως «μέλλον» και ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος ο Σάουλι Νιινίστο είπε πως «πρέπει να ανοίξουμε μια καινούργια δίοδο για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα ασφάλειας. Γιατί το λέω αυτό; Είδαμε το ενδιαφέρον που έχουν για την ασφάλεια ο ιδιωτικός και o δημόσιος τομέας. Είναι πολύ παρόμοιο το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν και οι δύο τομείς. Και ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος έχουν την τεχνολογία, έχουν τις εμπειρίες. Από την άλλη, ο δημόσιος τομέας έχει τις επιχειρησιακές πληροφορίες, έχει πολλές πληροφορίες. Πόσο μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με ένα τρόπο που να είναι επωφελής και για τους δύο για όλα τα μέρη του, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα; Για να υπάρξει αυτό, για να είναι αμοιβαία επωφελείς αυτές οι πληροφορίες, πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Η ασφάλεια είναι ένα κοινό αγαθό. Είναι όμως και μία κοινή ευθύνη».
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης «κουλτούρας» συμμετοχής των κοινωνιών και των πολιτικών στη διαδικασία μετατροπής της Ε.Ε, επί της ουσίας, σε πολεμική ένωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στη Φινλανδία, συνηθίζουμε να λέμε ότι ο καθένας από εμάς, ο κάθε πολίτης, υπερασπίζει τη χώρα του. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να δούμε τι είδους πληροφορίες λαμβάνει κάποιος. Τι είδους πληροφορίες μοιράζεται με τους φίλους του. Χρειαζόμαστε επίσης ένα κριτικό θα λέγαμε αλφαβητισμό για τη χρήση των πληροφοριών που λαμβάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να συμπεριλάβουμε τους πολίτες περισσότερο στον τομέα της ασφάλειας. Η συμμετοχικότητα είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν μαθαίνουν να σέβονται την ασφάλεια και αυτό το κάνει εύκολο για τη διακυβέρνηση να πράξει, όταν οι άνθρωποι ξέρουν γιατί κάνουν αυτό που κάνουν».
Μάλιστα ήταν σαφής λέγοντας πως για τις ανάγκες της ασφάλειας θα πρέπει να αναθεωρηθούν μέτρα δημοκρατικών ελευθεριών, που στην πολιτική «γλώσσα» του Σάουλι Νιινίστο περιγράφεται ως «δημόσιος χώρος». «Θέλω να αναφέρω ένα άλλο πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο είναι σχετικό με την ιδανική δημοκρατία, κατά κάποιο τρόπο, που έχουμε δημιουργήσει», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε, δηλαδή, δημιουργήσει πολλές ατομικές ελευθερίες και προστατεύουμε αυτές τις ελευθερίες, προστατεύουμε τον χώρο στον οποίο μπορούν οι πολίτες να δρουν, να ενεργούν με πολύ μεγάλη προσοχή, το οποίο είναι πολύ καλό. Ταυτόχρονα όμως, χρειαζόμαστε δυνατότητες που να ανοίγουν. Πολλές φορές αυτές οι δυνατότητες του ανοιχτού χώρου χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο από κακόβουλα μυαλά. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε τις αξίες μας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σταματάμε τις δυνατότητες λανθασμένης χρήσης τους, δηλαδή να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον ανοικτό ελεύθερο χώρο να χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς».
Αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας υποστήριξε ότι «και στην Ελλάδα και στην Πολωνία, έχουμε δει, έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα παράνομης μετανάστευσης. Όταν η Ρωσία ωθούσε τους ανθρώπους προς την Φινλανδία, είχαμε κι εμείς πολύ έντονες συζητήσεις για το κατά πόσον είναι σωστό ή λάθος να διασχίσουν αυτοί οι άνθρωποι τα σύνορα. Θα πρέπει όμως να σκεφτούμε ότι η κοινή ασφάλεια και από την άλλη πλευρά τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα είναι δύο διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να εξισορροπηθούν.Και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε περιπτώσεις όπου κάποιοι κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να φέρουν τις κυβερνήσεις σε μία θέση ώστε να υποχρεωθούν να περιορίσουν ίσως ή να επιβάλουν περιορισμούς στους δικούς τους πολίτες τελικά, με σκοπό φυσικά να δημιουργηθεί χάος στο εσωτερικό της χώρας».
Τέλος, ο Σάουλι Νιινιστο, είπε ότι από εδώ και στο εξής όλες οι νομοθετήσεις και οι πολιτικές της Ε.Ε πρέπει να «περνούν» από το «κόσκινο» των κριτηρίων ασφάλειας. Ενδεικτική ήταν η σχετική αναφορά του: «Στην Έκθεσή μου, επίσης, μιλώ για το ρυθμιστικό πλαίσιο, το κανονιστικό πλαίσιο και προτείνω ότι κάθε φορά που υπάρχει μία νέα ρύθμιση, ένας νέος Κανονισμός της Ε.Ε., θα πρέπει να εκτιμάται όχι μόνο ανάλογα με τις οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες ως έχει σήμερα, αλλά θα πρέπει να εκτιμάται και από την οπτική γωνία της ασφάλειας ο οποιοσδήποτε νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, προτείνω στην Έκθεσή μου ότι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε από αυτή την άποψη τους κανονισμούς που ήδη έχουμε υιοθετήσει».
Τη συμφωνία του με τις κατευθύνσεις αυτές εξέφρασε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Απευθυνόμενος στον Σάουλι Νιινίστο είπε:
«Στις συστάσεις σας για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου ετοιμότητας κάνετε λόγο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του αμυντικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πράγματι και εμείς έχουμε διατυπώσει ως χώρα στο παρελθόν την συμπερίληψη της ασφάλειας και της άμυνας στον κατάλογο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει πρωτίστως, με τη χρηματοδότηση που θα συμπεριλάβει κυρίως, επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επιχειρήσεις οι οποίες είναι σημαντικές για την καινοτομία και τη μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών συστημάτωνantdrown ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και συλλογής πληροφοριών». Και πρόσθεσε: «Προτείνετε τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μέσου, ενός νέου ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης για την άμυνα, του μηχανισμού υπεράσπισης της Ευρώπης όπως την ονομάζετε και πράγματι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μέσου για τη χρηματοδότηση των συλλογικών αμυντικών μας αναγκών, το οποίο θα πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ».