Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόρεια Εύβοια: Στο επίκεντρο σχεδιασμών ενεργειακών μονοπωλίων…

Τα στοιχεία γεννούν πολλά ερωτήματα με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή

Από rizospastis.gr Η Εύβοια είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επέλασης από τα μονοπώλια της Ενέργειας,..

Από rizospastis.gr

Η Εύβοια είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς επέλασης από τα μονοπώλια της Ενέργειας, που έχουν εγκαταστήσει έναν τεράστιο όγκο αιολικών σταθμών στο νησί.

Πιο πρόσφατη περίπτωση που αφορά τη Βόρεια Εύβοια είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στις 24 Ιούνη (αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 6 Ιούλη), με την οποία χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Διρφύων – Μεσσαπίων.

– Η πρώτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Πυξαριά Πριόνας» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Διρφύων – Μεσσαπίων.

– Η δεύτερη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα» των δημοτικών ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Διρφύων – Μεσσαπίων.

– Η τρίτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 34 MW στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνό» της δημοτικής ενότητας Κηρέως, του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας.

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που προβλέπονται από τις άδειες είναι συνολικά 65.

Λίγες μέρες μετά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας υπέβαλε αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό το θέμα, στο οποίο ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα.

– Οι ιδιοκτησίες στις οποίες η ΡΑΕ έδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία. Και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA!

– Η ΡΑΕ στο παρελθόν έχει πει ότι στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

– Οι εκτάσεις για τις οποίες η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες στη Βόρεια Εύβοια (εκεί ακριβώς που εδώ και μέρες καίγονται) είναι πυκνές δασικές εκτάσεις!

– Η περιοχή που προβλέπεται να γίνουν αιολικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεγάλη δασοκάλυψη και ταυτόχρονα θα πρέπει να διανοιχθούν πολυάριθμοι δρόμοι μεγάλου πλάτους στο δάσος και τεράστιες πλατείες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών ενώ θα πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν σε κάθε βάση.

– Δημοσιοποιούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη θέση Γερόβουνο του Μαντουδίου, σε άλλο σημείο της Βόρειας Εύβοιας.

– Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στάθης Λιαγκάκης, ζητά να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης στις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ από τις κοινότητες Σκεπαστή, Στροφιλιά, Κεχριές, Κουρκουλοί, Φαράκλα, γιατί το επενδυτικό σχέδιο τούς αφορά άμεσα. Ταυτόχρονα, ζητά να γίνει άμεσα σύσκεψη με φορείς και αγροτικούς συλλόγους, ρετσινάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, συνταξιούχους, ώστε να οργανωθεί αντίδραση.

– Οι εταιρείες που πήραν τις άδειες είναι οι: «Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας ΜΑΕ» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», «Ενεργειακή Στύρων Ευβοίας ΜΑΕ».

«Στρατηγική Επένδυση»

Υπάρχει όμως και άλλη μία περίπτωση, επίσης πρόσφατη. Πριν από μερικούς μήνες, κατατέθηκε επενδυτικός φάκελος με τίτλο: «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 405,6 MW», της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», προκειμένου να χαρακτηριστεί Στρατηγική Επένδυση, σύμφωνα με έναν από τους τελευταίους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, με τον οποίο δίνονταν χαριστικά κίνητρα σε επενδυτές, όπως φορολογικά, ταχείας αδειοδότησης, ενίσχυσης δαπανών κ.λπ. Ενας νόμος που έχει τύχει της αποθέωσης της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Οποια επένδυση λοιπόν χαρακτηρίζεται «Στρατηγική», παίρνει αδειοδότηση με fast track διαδικασίες.

Ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου αφορά: «Συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6 MW στη βορειοκεντρική και νότια Εύβοια. Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων (σ.σ. όπως και οι άδειες στην προηγούμενη περίπτωση της βόρειας Εύβοιας), Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου».

Το έργο αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα (4 στη βορειοκεντρική και 4 στη νότια Εύβοια) και από συνολικά 104 ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρει η ENTERPRISE GREECE (κυβερνητικό όργανο) στο κείμενο αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου, «στην προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις». Ακόμα αναφέρεται πως υπάρχουν τμήματα χαρακτηρισμένα «ιδιωτικά δάση, δημόσια δάση» κ.λπ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις