Κοινωνία

ΒΟΛΟΣ : Το λιμενικό προσπάθησε να διαλύσει συγκέντρωση για μέτρα προστασίας της υγείας

ΠΗΓΗ: 902.gr

Να φιμώσει τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος επιχειρεί προκλητικά η κυβέρνηση, θεωρώντας την πανδημία ευκαιρία για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, ώστε να κλιμακώσει την αντιλαϊκή λαίλαπα. Άνδρες του λιμενικού επιχείρησαν να σταματήσουν τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν σήμερα στο Βόλο σωματεία και φορείς της Μαγνησίας για την προστασία της Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Στη συγκέντρωση που έγινε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, συμμετείχαν εκπρόσωποι διοικήσεων από σωματεία και φορείς της πόλης που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα συνταξιουχικών οργανώσεων, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Μαγνησίας και σωματείων από το χώρο της Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, το λιμενικό προσπάθησε να σταματήσει τη συγκέντρωση με απειλές για συλλήψεις. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό και η συγκέντρωση συνεχίστηκε κανονικά.

Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, κι ενώ αποχωρούσε ο κόσμος, το λιμενικό προχώρησε στην απαράδεκτη προσαγωγή του Κώστα Στεργίου, πρόεδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, της Εύης Καρυδάκη, προέδρου του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και του Αποστόλη Ριζόπουλου, δημοτικού συμβούλου Βόλου, με την κατηγορία της «απείθειας γιατί δεν υπάκουσαν στις εντολές να διαλύσουν τη συγκέντρωση». Τελικά, οι κατηγορίες κατέρρευσαν και οι εκπρόσωποι των φορέων αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πριν την προσαγωγή του, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Κώστας Στεργίου είπε τα εξής: «Το Λιμενικό εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης προσπαθεί να διαλύσει και να κάνει και συλλήψεις σήμερα στη συγκέντρωσή μας. Τονίζουμε ότι το εργατικό κίνημα μαζί με τους συνταξιούχους και τους φορείς θα είναι στο δρόμο διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά του. Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να κατεβάσουν τα χέρια από το λαϊκό κίνημα. Να γνωρίζουν ότι το λαϊκό κίνημα ούτε φιμώθηκε και σε πιο μαύρους καιρούς ούτε πρόκειται να φιμωθεί γιατί έχει το δίκιο με το μέρος του. Η σημερινή μας κινητοποίηση στέφθηκε με επιτυχία όπως τη σχεδιάσαμε. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με επόμενο σταθμό την Πέμπτη 12 Νοέμβρη στο Νοσοκομείο». 

ΚΚΕ: Οι αγώνες δεν θα μπουν στο «γύψο»

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη δράση των σωματείων θα πέσει στο κενό, προσθέτοντας: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση των σωματείων και φορέων για την υπεράσπιση της ζωής και υγείας του λαού, διεκδικώντας άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων σε σχολεία και χώρους δουλειάς. Η προσπάθεια της κυβέρνησης, με εντολές προς το λιμενικό, να διαλύσει τη διαδήλωση έπεσε στο κενό».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προσαγωγές που έγιναν μετά το πέρας της συγκέντρωσης από το λιμενικό. Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που δείχνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τα μέτρα για να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο λαό. Ακριβώς επειδή με την πολιτική της πριμοδοτεί συνεχώς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ για το λαό επιφυλάσσει την “ποιοτική μετάβαση” στο θάνατο. Δεν θέλει τη δράση των σωματείων για να περάσει πιο εύκολα τα βάρβαρα μέτρα κατάργησης του 8ωρου, περιορισμού της λειτουργίας των σωματείων με το νέο συνδικαλιστικό νόμο, μέτρα που φέρνει τώρα σε περίοδο γενικού lock down. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει συνθήκες γαλέρας και μεσαίωνα για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα θέλει τους αγώνες στο γύψο. Δεν θα της περάσει». 

Η ΤΕ Μαγνησίας καλεί τους φορείς της περιοχής «να καταδικάσουν τη σημερινή απαράδεκτη δίωξη και να ενισχύσουν αποφασιστικά τους αγώνες ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, δίνοντας απάντηση στην πράξη, στην καθημερινή πάλη ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και τα σχέδια χτυπήματος των αγώνων θα πέσουν στο κενό!»

Οι ομιλίες της συγκέντρωσης

Η συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, Ντίνου Μηνδρινού ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί με το 60% των οργανικών θέσεων. Η μόνη προκήρυξη που έγινε στον καιρό της πανδημίας ήταν για 10 άτομα ενώ υπάρχουν 425 κενά. Ανέφερε ακόμα ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου επί της ουσίας στηρίζεται στο φιλότιμο και τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη χωρίς να διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό ούτε το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Τελειώνοντας, κατήγγειλε τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε νοσοκομείο μιας νόσου και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αναγκών καθώς και την ανάγκη διενέργειας μοριακών tests σε όλο το προσωπικό του ιδρύματος.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιώργος Ρούσσας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ που είπε ότι σήμερα την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας που χτυπάει και τη χώρα μας η κατάσταση γίνεται φοβερά επικίνδυνη, φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα και που οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων που  έκλεισαν εκατοντάδες δομές, νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, ΜΕΘ, ιατρεία, εξεταστήρια των ασφαλιστικών ταμείων, θεραπευτήρια κ.ά. Τα νοσοκομεία έμειναν υποστελεχωμένα τη στιγμή που χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικού και υπαλληλικού προσωπικού. Όσα αυτά τα χρόνια προβλέψαμε και διεκδικούμε τώρα ξεσπούν με δραματικό και επικίνδυνο τρόπο σε βάρος των συνταξιούχων, εργαζομένων, του λαού.

Η Βούλα Ευθυμίου, πρόεδρος των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου κατήγγειλε την ωμή παρέμβαση των λιμενικών αρχών που εκτελούσαν άνωθεν εντολές με στόχο τη φίμωση και την τρομοκράτηση του λαού. Είπε ακόμα ότι εκτός από το νόμιμο υπάρχει και το ηθικό και ότι εμείς που έχουμε ταξική συνείδηση αρνούμαστε να κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας όταν συνάνθρωποί μας υποφέρουν και δίνουν τη μάχη για την επιβίωση τους μέσα στα νοσοκομεία. Αγωνιζόμαστε για να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια, χωρίς άγχος και χωρίς εφιάλτες, σημείωσε. 

Ο Κώστας Γερογιάννης, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ) τόνισε ότι «το «θωρακισμένο» και «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας, που διαφήμιζε η κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες, απορρίπτοντας και λοιδορώντας τα αιτήματα υγειονομικών και εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες από την αύξηση των κρουσμάτων». Συμπλήρωσε στο τέλος ότι «πρέπει, τώρα που οι δυσκολίες μεγαλώνουν με το lockdown, να δυναμώσει και η οργανωμένη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας από τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς. Προϋπόθεση για να θωρακιστούν η υγεία και η ζωή του λαού είναι να ακουστεί δυνατά η φωνή του κάτω από τη μάσκα!».

 

(Επισκέψεις: 475 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend