Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ – ΛΕΝΙΝ

  «Τι να κάνουμε;»… Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από τον κόσμο όπου μια χούφτα “Κροίσοι” κατέχουν πλούτο..

 

«Τι να κάνουμε;»…

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από τον κόσμο όπου μια χούφτα “Κροίσοι” κατέχουν πλούτο που ισούται με τα υπάρχοντα 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή το 50% του πληθυσμού της Γης.

Πάνω από τον κόσμο των 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που «ζουν» με 2 και 3 δολάρια την ημέρα την ώρα που 500 μεγιστάνες, το 0,000066% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν πλούτη τριπλάσια από το ΑΕΠ της Αφρικής των 65 χωρών και των 1,3 δις κατοίκων.

Πάνω από την Ευρώπη των 120 εκατομμυρίων φτωχών και απόκληρων, πάνω από τον κόσμο που 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα (κάθε μέρα…) λόγω της φτώχειας και έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας.

Πάνω από τον κόσμο που στις πρώτες τρεις βδομάδες της πανδημίας καταμετρήθηκαν 14 εκατομμύρια νέοι άνεργοι και που μέχρι και οι Times του Λονδίνου έφτασαν να γράφουν ότι “ο ιός ξυπνά την πάλη των τάξεων”…

Πάνω από την Ελλάδα των Μνημονίων, της καταχνιάς, της προ και μετά κορωνοιού “κανονικότητας”. 

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, σε άλλες (;) συνθήκες το ίδιο αυτό ερώτημα είχε τεθεί και είχε απαντηθεί από τον άνθρωπο που σήμερα συμπληρώνονται 152 χρόνια από την γέννησή του, στις 22 Απρίλη 1870: Τον ΛΕΝΙΝ.

Χρέος 

 

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα που λιμοκτονεί υπό το βάρος των χρεών έχει ο Λένιν να μας πει κάτι; Έχει να προτείνει κάτι στους Έλληνες του μόχθου που – ως μη όφειλαν – έχουν πληρώσει αυτά τα χρέη χίλιες φορές, αλλά τους επιβάλλουν να τα πληρώσουν άλλες χίλιες;    

«…νομίζουμε – έλεγε ο Λένιν απευθυνόμενος στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου – πως για την ακύρωση των χρεών  θα αναγκαστούν (σσ: οι λαοί) να περιμένουν κάτι άλλο και να δουλέψουν σε κάποια άλλη κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζουν στη «γενναιοψυχία» των κυρίων καπιταλιστών».

Τι έκανε λοιπόν ο Λένιν που δεν επαφίετο στην «γενναιοδωρία» των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων και φυσικά δεν «διαπραγματευόταν» μαζί τους;

ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 1918, Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠΟΓΕΓΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ, ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΨΕΙ Η ΤΣΑΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΕΛΟΣ!

Όμως, οι Μπολσεβίκοι, επειδή ακριβώς ήταν κομμουνιστές, δηλαδή και πατριώτες και διεθνιστές, την ώρα που οι πολιτικοί προπάτορες του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου έστελναν στρατό εναντίον τους, εκείνοι, όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, να τι έκαναν:

«ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (ΔΟΕ), ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟ 1897, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (…) ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΚΟΜΙΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Η ΝΕΑΡΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ, ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ. ΑΚΟΜΑ, Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΟΡΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (…)» (ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ, «Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ (1918-1920)», ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Έτσι αντιμετώπισαν, λοιπόν, οι Μπολσεβίκοι και ο Λένιν τα θέματα του χρέους.

 

Κυβερνήσεις

 

Και για τους εκάστοτε «σωτήρες» μας; Έχει να πει κάτι ο Λένιν που να εξηγεί τον ρόλο τους; Η άποψή του δεν μας φαίνεται και πολύ παράταιρη:

«ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΛΕΓΕ – ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ (…) ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΛΟΥΣΙΩΝ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ, Ο ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ, ΟΙ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΟΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ».

 

Τα διδάγματα της κρίσης

 

Μήπως ο Λένιν, που φυσικά δεν θα πάρει ποτέ το Νόμπελ – πράγμα που προφανώς ουδόλως θα τον ενδιέφερε και θα τον απασχολούσε – έχει να μας πει κάτι για την κρίση;

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ «ΜΙΣΟΑΠΟΙΚΙΕΣ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ», ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ,  ΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΤΩΝ «ΧΑΙΔΕΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ «ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». ΚΑΙ –ΚΥΡΙΩΣ – ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Ο ΛΕΝΙΝ ΕΓΡΑΦΕ: 

«ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ. ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗΝ ΟΛΗ Η ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΒΟΥΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σ’ ΟΛΕΣ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΔΕΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΤΩΧΟΥΣ: ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΕΝΙΧΡΟΤΑΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ, ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΑ, ΖΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.

ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ, ΟΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΘΗΣΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΦΤΩΧΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΥΞΑΝΕΙ ΟΛΟΕΝΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ, ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΚΤΛ., ΟΜΩΣ, ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΕΤΟΙΑ, ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΡΠΑΧΤΕΙ Η ΓΗ, ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ Κ.Τ.Λ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΙΔΙΟΧΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΧΤΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (…) ΟΜΩΣ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΑ, ΩΣΠΟΥ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (…)» (5).

 ***

(1) Πολ Κρεγκ Ρόµπερτς, υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίγκαν, περιοδικό CounterPunch, Τα Νέα, 9.10.2010.
(2) Λένιν, Άπαντα, τόµος 27, σελ. 367, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
(3) Λένιν, Άπαντα, τόµος 27, σελ. 362, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
(4) Λένιν, Άπαντα, τόμος 26, σελ. 360 – 363, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
(5) Λένιν, απόσπασμα από το άρθρο «Τα διδάγματα της κρίσης», δημοσιεύτηκε στην «Ισκρα» τον Αύγουστο του 1901, «Απαντα», τόμος 5ος, σελ. 85 – 86, έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

Σχετικά θέματα

Απόψεις