Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βελόπουλος: «Βαδιστικόν», «Εντερικόν» και… 10 πρόστιμα 200.000 ευρώ για κηραλοιφές και ρητορική μίσους

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε στο μικροσκόπιο την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, «Κόντρα και Ρήξη», όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής..

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε στο μικροσκόπιο την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, «Κόντρα και Ρήξη», όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει και προωθεί κηραλοιφές, εντοπίζοντας παραβάσεις των διατάξεων παραπλανητικών τηλεπωλήσεων

Πηγη: Reader.gr

Oύτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά 10 πρόστιμα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, έχει επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον τελευταίο χρόνο σε βάρος τηλεοπτικών σταθμών, που φιλοξένησαν τις εκπομπές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου με τις «θαυματουργές» κηραλοιφές του. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε στο μικροσκόπιο την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, «Κόντρα και Ρήξη», όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει και προωθεί κηραλοιφές, εντοπίζοντας παραβάσεις των διατάξεων περί παραπλανητικών τηλεπωλήσεων.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο μήνα δημοσιεύτηκαν 5 αποφάσεις επιβολής προστίμων από το ΕΣΡ για τον συγκεκριμένο λόγο συνολικού ύψους 75.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, με τις ίδιες 5 αποφάσεις επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, για παραβάσεις διατάξεων περί ρητορικής μίσους αναφορικά με απόψεις, που ανέπτυξε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην εκπομπή του.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο του ΕΣΡ μπήκαν τα προϊόντα, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ», «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ, «ΕΝΤΕΡΙΚΟΝ», ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΝ» και «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΝ», ύστερα από σχετικές καταγγελίες. Κατά την κρίση της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα Αρχής για την άσκηση του άμεσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, ο τρόπος παρουσίασης των επίμαχων προϊόντων «ήταν δυνατό να παραπλανήσει το κοινό σε σχέση με τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη χρήση τους, αφού η δυνατότητα παραπλάνησης των τηλεθεατών προκύπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκ πρώτης όψεως και από το περιεχόμενο των μηνυμάτων, με το οποίο τα προϊόντα παρουσιάστηκαν ως έχοντα τις προαναφερθείσες (προφανώς εκτός πραγματικότητας) ιδιότητες».

«Προϊόντα ικανά να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή»

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων, «η ενδεχόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών συνίστατο ειδικότερα στην, κατά την παρουσίαση των επίμαχων προϊόντων (παρόλο που δεν συνιστούσαν φάρμακα), απόδοση σ’ αυτά θεραπευτικών και αναλγητικών ιδιοτήτων για σοβαρές ασθένειες. Τα στοιχεία των εν λόγω προϊόντων αποτελούν ”πληροφορίες” ικανές να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, εκείνον δηλαδή με τις γνώσεις που έχει από τη σχολική του εκπαίδευση και την κοινωνική του πείρα ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα των προϊόντων και να επηρεάσουν την οικονομική του (τουλάχιστον) συμπεριφορά από το πιθανώς απατηλό περιεχόμενο των μηνυμάτων».

Image

Οπως επισημαίνει στις αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΕΣΡ, «σε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αφορά τα επίμαχα προϊόντα, αναφέρονται τα εξής: ”Το προϊόν «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ» και «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχετε στείλει είναι κηραλοιφές και διαφημίζονται για θεραπευτικές ενδείξεις κατατάσσονται στα φάρμακα και απαιτείται άδεια κυκλοφορίας. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ”». Παρόλα αυτά, η αρμόδια Αρχή διαπίστωσε ότι «κατά την πώληση όλων των ανωτέρω προϊόντων (παρά τις περί του αντιθέτου λεκτικές αναφορές) αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών, οι οποίες αποδίδονται στα φάρμακα».

Image

«Το σκεύασμα αυτό είναι θαύμα της φύσης…»

Κατά την παρουσίαση στο τηλεοπτικό κοινό του «ΕΝΤΕΡΙΚΟΝ» ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, όπως αυτά εκθέτονται στα έγγραφα του ΕΣΡ, ότι το σκεύασμα βάζει τέλος στη δυσκοιλιότητα:

«Παρουσιαστής: Μέσα έχει βότανα και ουσιαστικά είναι βότανα που βοηθούν στην σπαστική κολίτιδα, στο πρόβλημα του εντέρου σας αν έχετε ευερέθιστο έντερο αν έχετε συσπάσεις εντέρου, κολικούς εντέρου, εντερικές διαταραχές, αν έχετε προβλήματα με την δυσκοιλιότητα, δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν από αυτό.

Παρουσιαστής: …Η δυσκοιλιότητα δε…τελειώνει η δυσκοιλιότητα. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα έντερά μας οι περισσότεροι. Θα το τελειώσει το πρόβλημά σας.

Παρουσιαστής: …Έχει βότανα μέσα για το ευερέθιστο έντερο, για συσπάσεις εντέρου, κολικούς εντέρου, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα δείτε εδώ κοιλιά, …δυσκοιλιότητα, ανακούφιση εντέρου, τυμπανισμό, πόνο στομάχου και εντέρου ταυτόχρονα».

Παρουσιαστής: Το «Εντερικόν» είναι ό, τι καλύτερο έχει γίνει για την λειτουργία του εντέρου σας. Βοηθάει πάρα πολύ. Είναι ένα ισχυρό φυσικό παρασιτοκτόνο για επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου.

Παρουσιαστής: Το «Εντερικόν» κάνει θαύματα εντός εισαγωγικών, βοηθά τόσο πολύ ειδικά για ανθρώπους που έχουνε επαναλαμβάνω θα το ξαναπώ, ευερέθιστο έντερο, συσπάσεις εντέρου, κολικούς εντέρου, δυσκοιλιότητα. Τέρμα η δυσκοιλιότητα.

Παρουσιαστής: Τι λέμε εμείς: Δυσπεψία. Αποβάλλει τοξίνες, συσπάσεις εντέρου, κολικός εντέρου, ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, φούσκωμα, κακή χώνεψη, κράμπες εντέρου, πόνους στο έντερο, έτσι; Κακή λειτουργία του εντέρου, αυτό εδώ. Δυσκοιλιότητα. Αυτό εδώ είναι θαύμα της φύσης…».

 
Image

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποσχόταν ότι τα καινούργια σκευάσματα «Παραδοσιακόν» και «Διαχρονικόν» θα έκαναν «λίαρ τζετ», όπως χαρακτηριστικά έλεγε, τους τηλεθεατές, που αντιμετώπιζαν πόνους στη μέση:

«Παρουσιαστής: Πάμε φίλες και φίλοι στα γρήγορα σε δύο καινούργια προϊόντα:

Παρουσιαστής: Δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν από αυτό. Ειλικρινά το λέω αυτό. Δεν υπάρχει. ”Παραδοσιακόν” και ”Διαχρονικόν”. Οσοι έχετε προβλήματα με την μέση σας δεν θα πονάτε καθόλου. Θα είστε μια χαρά. Θα είστε λίαρ τζετ. Οπως το ακούτε. Τέρμα ο πόνος στην μέση. Με την ”Παραδοσιακόν” και το ”Διαχρονικόν” είναι καινούργια προϊόντα καινούργια η σύνθεση δεν θα ξαναπονέσει ποτέ η μέση σας. Θα ανακουφιστείτε τελείως».

Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση του ΕΣΡ όμως, «…σε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αφορά τα επίμαχα προϊόντα, αναφέρονται τα εξής: ”Τα προϊόντα ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΝ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΝ, τα οποία ο παρουσιαστής χαρακτηρίζει ως κηραλοιφές δεν είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ”».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαπιστώνει ότι «κατά την πώληση όλων των ανωτέρω προϊόντων (το πρώτο εκ των οποίων έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ ως συμπλήρωμα διατροφής και τα υπόλοιπα πέντε έχουν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Γνωστοποίησης – Cosmetic Products Notification Portal -CPNP- ως καλλυντικά) αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών, οι οποίες κατά κανόνα αποδίδονται στα φάρμακα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε ανάλογη διθυραμβική παρουσίαση και για τα προϊόντα, «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ» και «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ»:

Παρουσιαστής: Δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν για όποιον έχει πρόβλημα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, σπονδυλαρθρίτιδας, αρθρίτιδας χεριών, από το εξαιρετικό «Αυτοκρατορικόν»!

Παρουσιαστής: Δεν είναι φάρμακο με την έννοια του φαρμάκου, αλλά όσοι έχετε προβλήματα, ειλικρινά ανακουφίζεστε πλήρως, δεν πονάτε, τελειώνει ο πόνος.

Παρουσιαστής: …Δηλαδή δεν έχει παρενέργειες δεν είναι εγχείρηση! Να το! Κιρσοί, θρόμβοι, όλα αυτά επιλύονται. Προλάβετε τώρα!

Παρουσιαστής: Δεν γίνεστε καλά με την έννοια του φαρμάκου. Με επαλείψεις, επαναλαμβάνω, ανακουφίζεστε πλήρως!

Παρουσιαστής: Είναι ανεπανάληπτο το προϊόν αυτό. Ούτε κιρσοί, ούτε θρόμβοι.

Παρουσιαστής: Επίσης για τσιμπήματα κουνουπιών, εντόμων, σκνίπες, μεδουσών μια επάλειψη με την «Βυζαντινόν», μύκητες και τα λοιπά, απαλλάσσεστε πλήρως.

Παρουσιαστής: Συνεχείς επαλείψεις. Δεν είναι φάρμακο, το επαναλαμβάνω δεν είναι φάρμακο αλλά κάνει δουλειά! Όσοι το πήραν, αυτοί που είχαν ρευματικά με μερικές επαλείψεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα χεριών, μου τηλεφωνούν οι ίδιοι και μου το λένε ότι κάνει δουλειά.

Παρουσιαστής: Ανακουφίζεστε από τον πόνο! Δεν πονάτε, μειώνεται ο πόνος από αρθριτικά, ρευματικά, αυτό που λέμε και τα λοιπά».

Image

Προϊόντα που δίνουν… λύση και στον κορονοϊό

Η κηραλοιφή «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ» όμως, εκτός του ότι απαλλάσσει από τους μύκητες, όπως σημείωνε ο Κυριάκος Βελόπουλος, είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο και ως αποτελεσματική λύση έναντι του κορονοϊού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες με τον κοροναϊό βρήκαν τη λύση, βρήκαν τη λύση. Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ και τελειώνει το άγχος τους. Ούτε κοροναϊούς, ούτε ιούς της γρίπης, τίποτα από όλα αυτά. Πεντακαθαρίζεσαι και κυκλοφορείτε…», είχε αναφέρει στην εκπομπή του.

Η κρίση του ΕΣΡ για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε καταπέλτης: «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι παρουσιάστηκε στο κοινό μια κηραλοιφή ως πανάκεια για την προστασία από τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι αρκεί μια απλή επάλειψη των χεριών τρεις φορές την ημέρα για πλήρη προστασία από τον κορονοϊό και τα σοβαρότατα προβλήματα που αυτός προκαλεί στο αναπνευστικό, με την επισήμανση ότι μεταξύ των επαλείψεων μπορούν να γίνονται άφοβα όσες χειραψίες επιθυμεί ο καθένας λόγω ακριβώς των ιδιοτήτων και των συστατικών του προωθούμενου σκευάσματος, φερόμενου μάλιστα και ως χρησιμοποιούμενου από ιατρούς στην Αυστραλία.

Ομοίως αναφέρθηκε ότι μια απλή επάλειψη προσφέρει οκτάωρη τουλάχιστον προστασία από τον κορονοϊό και τα υπόλοιπα μικρόβια και ότι το αντισηπτικό που περιέχει το προωθούμενο προϊόν εισέρχεται στους πόρους των χεριών και αποκρούει τα μικρόβια, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να ακουμπάει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όποιο αντικείμενο επιθυμεί.

Τονίστηκε μάλιστα ότι το προϊόν είναι κατάλληλο όχι μόνο για τις μεγάλες ηλικίες αλλά και τα παιδιά, καθώς μια επάλειψη με αυτό πριν το σχολείο τους προσφέρει πλήρη προστασία από τα μικρόβια και τους ιούς μέχρι να επιστρέψουν το μεσημέρι στο σπίτι. Κατά τα κοινώς όμως γνωστά και κατά την επιστήμη, δεν υφίσταται προς το παρόν οποιοδήποτε προϊόν που θα μπορούσε να προσφέρει αυτού του είδους την προστασία από τον κορονοϊό (αλλά και τους υπόλοιπους κοινούς ιούς)».

 
 

Σχετικά θέματα