Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπό κατάρρευση Δημοτικό Σχολείο στη Χίο: Πέφτουν σοβάδες, διαβρωμένες κολώνες, ρωγμές στους τοίχους και φόβος για τους μαθητές (ΦΩΤΟ)

Συγκλονιστικές εικόνες από ένα σχολείο που καταρρέει μέρα με την ημέρα, απότοκο μιας διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης της πολιτικής στέγης από όλες τις κυβερνήσεις

Σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια, διαβρωμένες κολόνες, ρωγμές που μεγαλώνουν διαρκώς και θυμίζουν μία αόρατη «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, είναι η εικόνα που επικρατεί στο 5o Δημοτικό Σχολείο Χίου, όπως διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που επισκέφθηκε το σχολείο για να ενημερωθεί από κοντά για πολλοστή φορά για τα χρονίζοντα προβλήματά του.

Πρόκειται για συγκλονιστικές εικόνες από ένα σχολείο που καταρρέει μέρα με την ημέρα, απότοκο μιας διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης της πολιτικής στέγης από όλες τις κυβερνήσεις

 

 

Οι ρωγμές από την προηγούμενη επίσκεψη έχουν μεγαλώσει. Δάσκαλοι και παιδιά έχουν στριμωχτεί στις εναπομείνασες τάξεις με εμφανές το αίσθημα ανασφάλειας. Η μόνη παρέμβαση των κυβερνώντων και της δημοτικής αρχής έχει περιοριστεί στα κοντέινερς και τα «θα» του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος δύο χρόνια μετά τους σεισμούς αναγγέλλει ακόμα 1,5 χρόνο για μελέτες.

Κι όλα αυτά, ενώ ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο σχολείο «φέρετρο» κάνοντας αναφορά σε «νέα Τέμπη».

 

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, στο εν λόγω σχολείο δεν έχει μπει πέτρα πάνω στην πέτρα. Την ώρα, μάλιστα, που προτεραιοποιούν να ρίχνουν άσφαλτο -της τάξης των 2-3 εκατομμυρίων ευρώ αντί να θωρακίζουν τα σχολεία- ελέω προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης του νέου κτιρίου, που στεγάζονται με ενοίκιο οι υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου, αλλά και το Νηπιαγωγείο, έχει ειδοποιήσει τη δημοτική αρχή και τη διεύθυνση του σχολείου αρμοδίως ότι προτίθεται να πουλήσει το κτίριο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των παιδιών και του σχολείου γενικότερα. Τους γνωστοποιεί επίσης ότι προτίθεται να πουλήσει και τον περιβάλλοντα χώρο τριών περίπου στρεμμάτων, που θα μπορούσε να επιλύσει μια και καλή το κοινό πρόβλημα και του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Φυσικά καμία απάντηση και κανένας προγραμματισμός πάνω σε αυτά τα ζητήματα αφού για το δίδυμο κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η αντισεισμική προστασία των σχολείων, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Κόμματος, αποτελεί «ψιλά γράμματα».

 
 

«Άκρως επικίνδυνοι κυβέρνηση και δημοτική αρχή Χίου»

Κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Αμπαζής και Αγλαΐα Κυρίτση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Σκούφαλος τόνισαν ότι τα ίδια προβλήματα παιδείας και σχολικής στέγης αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά του Αιγαίου με την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να αναγγέλλουν έργα και μελέτες εκατομμυρίων για δρόμους, λεωφόρους και τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη, αλλά όχι για τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο τόπος μας και οι πολίτες μας. Γι’ αυτό και δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην τουριστική προβολή, την ώρα που όλα τα σχολεία χρήζουν άμεσων επεμβάσεων.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να μπουν μπροστά μαζί με τους γονείς για την επίλυση των προβλημάτων τους και την προστασία της ζωής τους και των μαθητών τους και όλα αυτά ενόψει των εκλογών να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και αγώνα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι δίπλα τους για να μπουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο και ως προτεραιότητα και όχι τα κέρδη των λίγων.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα