Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τουρκία ποντάρει στο χαλιφάτο

Οι δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ- Ουάσιγκτον δεν μπορούν να κρυφτούν πια κάτω από το χαλί, όπως φάνηκε και από το..

Οι δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ- Ουάσιγκτον δεν μπορούν να κρυφτούν πια κάτω από το χαλί, όπως φάνηκε και από το  άρθρο της  Wall Street Journal  με το οποίο, την περασμένη βδομάδα,  η εφημερίδα καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να προσηλωθούν στη σχέση τους με το Κουρδιστάν.

Η άποψη που διατύπωσε η αμερικανική εφημερίδα στοιχειοθετείται από συγκεκριμένα περιστατικά, όπως αυτό που ακολουθεί:

Τον περασμένο Γενάρη  στην περιοχή των Αδάνων ο τοπικός εισαγγελέας  με άγημα στρατοχωροφυλακής σταμάτησαν για έλεγχο κονβόι 3 φορτηγών  της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΗΗ τα οποία σύμφωνα με τα έγγραφα που είχαν μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Πρέπει παρενθετικά να  σημειωθεί ότι η ΙΗΗ είναι η ίδια τουρκική ΜΚΟ που είχε οργανώσει την  προσπάθεια από θαλάσσης άρσης του ισραηλινού  αποκλεισμού της Γάζας με τα γνωστά αιματηρά αποτελέσματα στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.    που πήγαιναν Συρία.

Στον έλεγχο του εισαγγελέα των Αδάνων και του αγήματος της στρατοχωροφυλακής αντί για φάρμακα και άλλου τύπου ανθρωπιστική βοήθεια βρέθηκαν όπλα, ρουκέτες  εκτοξευτήρες και άλλου είδους πολεμικό υλικό το οποίο προορίζονταν για τους τζιχαντιστές του ISIS. Όταν ο εισαγγελέας διέταξε  τις συλλήψεις των ανδρών που οδηγούσαν και συνόδευαν τις νταλίκες, αυτοί επέδειξαν ταυτότητες της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών…

Η τουρκική κυβέρνηση  προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός, ωστόσο αυτό διέρρευσε στον τύπο καθώς ακριβώς εκείνη την εποχή διεξάγονταν με ένταση η σύγκρουση του καθεστώτος Ερντογάν με το σύστημα του μόνιμα εγκαταστημένου στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν.  Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας των Αδάνων μετατέθηκε ως (γκιουλενιστής) σε άλλη περιοχή. Οι στρατοχωροφύλακες που συνέλαβαν τους πράκτορες της ΜΙΤ παραπέμφθηκαν σε δίκη με τη κατηγορία της κατασκοπίας. Οι πράκτορες της ΜΙΤ που προφανώς είχαν αποστολή να μεταφέρουν εξοπλισμό στο ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι… 

Αυτό το περιστατικό, το οποίο πήρε έκταση δημοσιότητας στον τουρκικό τύπο, όπως και άλλα ανάλογα περιστατικά τα οποία ενδεχομένως δεν είναι γνωστά  μπορούμε να φανταστούμε βρέθηκαν στο επίκεντρο της μακράς συνομιλίας που είχαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Ερντογάν  στο περιθώριο της  τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εκεί, σ αυτήν τη συνάντηση  ο Ομπάμα και οι επιτελείς του διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά πόσο δύσκολο είναι για την Τουρκία να ακολουθήσει αδιαμαρτύρητα και να συμμετέχει απροκάλυπτα στη δυτική σταυροφορία κατά του Χαλιφάτου. Σ αυτή την συνάντηση Ομπάμα- Ερντογάν κωδικοποιήθηκαν οι αμερικανοτουρκικές διαφορές γύρω από αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά κύριο λόγο από ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε στον Ομπάμα:

  • Οι ισλαμιστές του ISIS  κρατούν όμηρους 49 υπαλλήλους από το  τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη και ως εκ τούτου αποκλείεται η άμεση και ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών
  • Η Τουρκία «εφάπτεται» στη ν περιοχή και είναι εύκολο να αντιμετωπίσει τα αντίποινα των τζιχαντιστών
  • Η Τουρκία θέλει να συμμετέχει  στην υπεράσπιση ανατολικών συνόρων ΝΑΤΟ αλλά με αθόρυβη τρόπο
  • Και, τελικά, με αφορμή τη σταυροφορία κατά του ISIS να μη δοθούν όπλα στο Ιράκ και κατ επέκταση εξοπλιστούν οι Κούρδοι

Αυτό το τελευταίο τουρκικό αίτημα, το οποίο έχει ήδη στην πράξη απορριφτεί από τους αμερικανούς και τους άλλους δυτικούς συμμάχους τους, είναι το κλειδί για να εξηγηθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας και η συμπεριφορά της. Ο εφιάλτης του τουρκικού κράτους είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κουρδικού κράτους στα σύνορά του με εδάφη του Ιράκ και της Συρίας το οποίο θα αποτελέσει τη μητέρα πατρίδα προς την οποία πιθανώς  θα προσβλέπουν οι κουρδικοί πληθυσμοί που ζουν εντός των ορίων της Τουρκίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αγκυρα φρόντισε υπογείως να ενισχύσει τους Τζιχαντιστές δημιουργώντας το αντίπαλο δέος στους Κούρδους…

Ωστόσο, αυτές οι τουρκικές ανησυχίες ελάχιστα επηρεάζουν την αμερικανική στρατηγική και ο Ομπάμα ξεκαθάρισε στον Ερντογάν ότι:

  • Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες μας, οι ΗΠΑ βλέπουν πολίτες τους να σφάζονται αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπλοκή τους (με τους βομβαρδισμούς) στην περιοχή.
  • Κανείς δεν είναι ασφαλής από τα αντίποινα των Τζιχαντιστών είτε είναι κοντά είτε πιο μακριά στην περιοχή, όπως αποδεικνύεται και από το παράδειγμα της επίθεσης στην Συναγωγή  των Βρυξελλών
  • Η συμμετοχή της Τουρκίας πρέπει να ανακοινωθεί (με τυμπανοκρουσίες) για να έχει επίδραση στο μουσουλμανικό κόσμο
  • Η Τουρκία πρέπει να φροντίσει τα σύνορά της για να σταματήσει η ροή έμψυχου και πολεμικού υλικού προς τους Τζιχαντιστές

Αυτή η τελευταία αμερικανική απαίτηση περιγράφει και τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον καθώς οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθ ένα ότι η τουρκική κυβέρνηση με τη στάση της βοηθά την εδραίωση των τζιχαντιστών.

Το περιστατικό  με την εφοδιοπομπή  προς τον ISIS με το προκάλυμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από πράκτορες της ΜΙΤ είναι ένα από τα στοιχεία που είχε υπόψη της η WSJ. Στοιχεία που εμπλούτισε ο τέως  Αμερικανός  πρέσβης στην Αγκυρα  που είχε αποκαλύψει πως οι τζιχαντιστές δρούσαν με την απόλυτη στήριξη της Τουρκίας.

Στο “κατηγορώ” της εφημερίδας, εκτός από την άρνηση της Τουρκίας να δώσει την βάση για βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών, αναφέρονται δυο στοιχειά φωτιά κατά της:

  • Η στήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι και της μουσουλμανικής αδελφότητας
  • Η στήριξη της Χαμάς

Τι θα πράξει τελικά η τουρκική κυβέρνηση; Πόσο μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να  αγνοήσει τις αμερικανικές ανάγκες στην περιοχή; Πως μπορεί η Αγκυρα να αποτρέψει την εδραίωση ενός ισχυρού ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα σύνορά της;

Οι απαντήσεις σ αυτά τα ερωτήματα, θα διαμορφώσουν τελικά τη θέση της Τουρκίας στο νέο χάρτη που  με οδύνες έχει αρχίσει να εμφανίζεται  στην περιοχή και με σκληρό και αιματοβαμμένο τρόπο θα διαμορφωθεί τελικά μέσα στην επόμενη δεκαετία…

Σημείωση: η διατάραξη των σχέσεων Ουάσιγκτον – Αγκυρας δε συνεπάγεται κατ ανάγκη ευνοϊκές εξελίξεις για τα ελληνικά συμφέροντα. Δε θα πρέπει να μας διαφύγει ότι η Ουάσιγκτον ασκεί με αριστοτεχνικό τρόπο την τακτική του διαίρει και βασίλευε. Με πιο απλά λόγια, η αξιοποίηση του ελληνικού πιονιού προκειμένου να «συμμορφωθεί» ο Ερντογάν δεν είναι κάτι που κινείται έξω από την λογική των σχεδιαστών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία ας σημειώσουμε, με ευκολία μπορεί να χειριστεί  το απελπισμένο ελληνικό πολιτικό προσωπικό…

 

Απόψεις